2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİEditörün SeçtikleriManşetTürkiye

Depremden üç ay sonra: Bir çadırda beş kadın, dokuz bebek köpek yardım bekliyor

0
köpek
Fotoğraf: Jiyan Erkılıç

Haber: Jiyan ERKILIÇ

*

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinden 92 gün geçti. Depremzedeler hala çadırlarda zorlu yaşam koşullarıyla mücadele ediyor.

Depremin en çok etkilediği kentlerin başında gelen Adıyaman’da yaşayan depremzede Ebru Dural, hasta annesi, kardeşleri, çocukları ve yavru köpekleriyle çadırda yaşıyor.

Dural, “Depremin en ağır etkilerini taşıyan kentlerden biriyiz. Depremin ilk günlerinden bu yana çadırda yaşıyoruz. Burada ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Çocuklarımız ve annesiz kalan yavru köpeklerimiz için konteyner ya da ev istiyoruz” diye konuştu.

köpek

Fotoğraf: Jiyan Erkılıç

Depremin ilk dakikalarında yıkılan evlerinin enkazından sağ kurtulan Dural ailesi üç aydır çadırda yaşıyor. Zorlu hava koşulları karşısında zorluk çeken Dural ailesi de hala konteyner sırasını bekleyenlerden. Depremin ardından günlerce arabada yaşayan aile, yakıtlarının tükenmesinin ardından soğuk havada donmaktan ellerine geçen çadıra yerleşerek kurtulduklarını aktarıyor.

köpek

Fotoğraf: Jiyan Erkılıç

‣ Hatay’da bir aile, 100’e yakın depremzede hayvanla çadırını paylaşıyor

‘Annesi zehirlenen yavru köpeklerimiz ölmesin’

Ebru Dural yaşadıkları çadırda günlük ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını vurgulayarak “Çadırda kalp hastası annem, kardeşim, kızım ve teyzemin kızı ile birlikte kalıyoruz. Ayrıca iki tane evcil hayvanımızdan biri geçen hafta doğum yaptı” diye konuştu.

köpek

Fotoğraf: Jiyan Erkılıç

Ancak köpeklerinin doğumdan birkaç gün sonra zehirlenerek öldüğünü aktaran Dural, “Şu an onun yedi yavrusu ve diğer evcil köpeğimiz de bizimle birlikte bir çadırda yaşıyor. Belki sütü gelir de yavrular ölmez diye diğer köpeğimize emzirtmeye çalışıyoruz” dedi.

köpek

Fotoğraf: Jiyan Erkılıç

Yavru köpeklerin ölmemeleri için zorlu koşullarda ailece ellerinden geleni yaptılarını aktaran Ebru Dural, yetkililere ve duyarlı vatandaşlara yardım çağrısı yaptı:

“Bu yavruların mama ihtiyacını karşılayamıyoruz. Annesi zehirlenen yavru köpeklerimiz ölmesin lütfen. Bu konuda yetkililerden destek bekliyoruz. Havaların ısınmasıyla zehirli hayvanlar, sinekler çadırlarımıza gelmeye başladı. Aldığımız gıda maddeleri bir günde, bazen birkaç saatte bozuluyor. Hem kendi ihtiyaçlarımızı hem de bu yavruların ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz.”

köpek

Fotoğraf: Jiyan Erkılıç

‘Acilen bir konteynere ihtiyacımız var’

Haftalardır valiliğe yaptıkları konteyner başvurusundan henüz bir dönüş alamadıklarını dile getiren Dural, yetkililere ve hayırseverlere seslenerek “Deprem sonrası evden sadece üzerimizdeki kıyafetlerle ancak canımızı kurtardık. Şu anda başta bir ev ortamı olmak üzere, olmazsa da şimdilik konteyner ve diğer yaşam malzemelerine ihtiyacımız var” dedi.

köpek

Fotoğraf: Jiyan Erkılıç

Ebru Dural, şunları aktardı:

Şu anda annem hasta ve benim de küçük bebeğim var; maalesef çalışamayacak durumdayım. Valiliğe birkaç kez konteyner başvurusunda bulunduk, sıradasınız denildi ama henüz bir dönüş yapılmadı. Üç ayı çadırda geride bıraktık. Çocuklarımız ve yavru köpeklerimiz için acilen bir konteynere ihtiyacımız var. Umarım bir an önce biz de daha hijyenik ve güvenli bir alana yerleşebiliriz.

köpek

Fotoğraf: Jiyan Erkılıç

You may also like

Comments

Comments are closed.