Hayvan HaklarıManşet

İzmir’de yavru köpeğe cinsel istismara bir yıl altı ay hapis, beş bin lira para cezası

0
İzmir‘in Bornova ilçesindeki taş ocağında bekçi olarak çalışan ve burada yavru köpeğe cinsel istismar iddiasıyla tutuksuz yargılanan M.Y. (60), bir yıl altı ay hapis ve 250 gün (5 bin lira) adli para cezasına çarptırıldı.

Sanık: Pişmanım, beraatimi istiyorum

Müdahil olarak kabul edilen İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz’ın da katıldığı duruşmada tutuksuz sanık M.Y., suçunu kabul etti, ancak beraatini istedi: “Yaklaşık olarak 7 senedir taş ocağında bekçi olarak çalışmaktayım. Şantiyede beslediğim ve bakımını yaptığım kedilerim ve köpeklerim var. Olay günü bakımını yaptığım hayvanların yanına gelen beyaz renkli sokak köpeğini yanıma çağırdım. Sonra ilişkiye girdim. Bu esnada ismini bilmediğim bir kişi bana ‘Amca ne yapıyorsun?’ diye bağırdı. Bunun üzerine kendime çeki düzen verip, konteynere girdim. Yaşanan olaydan dolayı çok pişmanım. Beraatimi istiyorum” dedi.

Duruşmada mütaalasını veren savcı, suçun sabit olduğunu, eylemin tamamen savunmasız bir canlıya karşı işlenmiş olması ve sosyal ve ahlaki açıdan toplumda uyandırdığı etki ve verdiği vicdanı zarar nazara alınarak cezanın üst sınırda verilmesin istedi. Hakim kararını açıklayıp, sanık M.Y.’yi 1 yıl 6 ay hapis ve 250 gün adli para cezasına çarptırdı.

‘Cezalar caydırıcı olmalı’

5199 sayılı ‘Hayvanları Koruma Kanunu‘nda Temmuz 2021 yılında yapılan değişiklikle hayvanlara yönelik cinsel istismarın suç haline getirildiğini hatırlatan Av. Şefika Yıldırım Sert şunları söyledi: “Bizim için sevindirici olan, baro olarak katılma talebimizin kabul görmesi oldu. Kararda sanığa 1 yıl 6 ay hapis cezası ve 5 bin lira adli para cezası verildi. Bu ceza caydırıcı değil. İstinafa başvuracağız ve cezanın üst sınırdan verilmesini isteyeceğiz. Toplumda hayvana cinsel istismar normal gibi algılanıyor. Bu algının kırılması lazım. Nitekim sanık da bunu normal bir durum gibi anlatıp köpekle cinsel ilişkiye girdiğini söyledi. Cezaların alt sınırı 3 yıl olmalı çünkü 3 yıl altı cezaların cezaevi yaptırımı olmuyor. Cezaların caydırıcı olması, normalleşmiş bu algının değiştirilmesiyle mümkün”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.