DünyaManşet

Myanmar’da etnik temizlik: Ordu köyleri yakıyor, yaklaşık 400 bin Arakanlı Bangladeş’e kaçtı

0

Arakanlı Müslümanların (Rohingya) topraklarını terk etmek zorunda kalmasının üzerinden neredeyse üç hafta geçti, ancak Rohingyalar, halen Bangladeş’teki mülteci yerleşim yerlerine ulaşabilmek için sınırı geçmeye zorlanıyor. Bangladeş’in sınır şehri Teknaf’a tekneyle ulaşmaya çalışan Rohingyalar’dan yaşamını kaybedenlerin sayısı 88’i buldu.

İnsan hakları grubu Uluslararası Af Örgütü , Myanmarlı güvenlik güçlerinin Arakan (Rakhine) eyaletinde ‘sistematik bir kampanya’ ile köyleri yaktıklarına ilişkin ellerinde kanıtlar olduğunu açıkladı.  Örgüt, uydu görüntülerinin Arakan eyaletinde 80’den fazla yerin son üç haftada yakıldığını gösterdiğini söylüyor.

Kanıtlarını yangın algılama verileri, uydu görüntüleri, fotoğraflar ve videolar ile görgü tanıklarıyla röportajlara dayandıran Af Örgütü, tanıkların Myanmar ordusu ve destekçi grupların benzin ya da roketatarlarla köyleri yaktıklarını ve Arakanlıları rasgele vurduklarını söylediklerini aktardı.

Yaklaşık 400 bin Arakanlı Bangladeş’e kaçtı

Şiddet olaylarının başladığı günden beri yaklaşık 389 bin Arakanlı Bangladeş’e kaçtı. Myanmar’da yaşayan Arakanlı Müslümanlar “yasa dışı göçmen” olarak kabul ediliyor ve vatandaşlık haklarından mahrum yaşıyorlardı. Myanmar, kriz nedeniyle uluslararası toplumun baskısı altında. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Myanmar’ın demokrasisinin karar anıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Tillerson, “Şiddet durmalı, zulüm durmalı” dedi.

Myanmar’da Müslümanların çoğunlukta olduğu Arakan’daki çatışmaların 25 Ağustos’ta yeniden başlaması üzerine, binlerce kişi kaçmak zorunda kalarak Bangladeş sınırından geçmeye başlamış; Birleşmiş Milletler’den (BM) yapılan açıklamada ise “Myanmar’ın, Arakan Müslümanlarına “etnik temizlik yaptığı” ifade edilmişti.

 

(BBC Türkçe)

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.