Dünya

Myanmar hükümeti halkı dinledi: Tartışmalı baraj inşaatı iptal

0
Myanmar cumhurbaşkanı Thein Sein

Myitsone barajı

Myanmar Cumhurbaşkanı Thein Sein, ülkenin kuzeyinde yapılmak istenen ve halkın karşı çıktığı baraj projesini iptal ettiklerini açıkladı. Karar demokrasi ve çevre mücadelesi yapan muhalefet güçleri tarafından memnuniyetle karşılandı.

Cumhurbaşkanı Tehin Sein, Myanmar’ın kuzeyindeki Kachin eyaletinde yapılmak istenen 3,6 milyar dolarlık Myitsone barajını “halk istemediği için” iptal etti. Komşu ülke Çin tarafından yapılacak olan barajdan üretilecek elektriğin %90’ı Çin tarafından satın alınacaktı.

Myanmar’daki demokrasi hareketinin lideri Aung San Suu Kyi de, geçtiğimiz günlerde baraj inşaatına karşı başlatılan kampanyaya katılmış; barajın 60’dan fazla köyde 12 bin insanın evlerini terketmesi anlamına geleceğini söylemişti.

Eylül ayı başlarında Enerji Bakanı Zaw Min, bütün karşı çıkşlara rağmen barajın yapılacağını açıklamıştı. Bu da cumhurbaşkanının açıkladığı kararı daha da ilginç hale getiriyor. Cumhurbaşkanının adımı, Myanmar’daki yeni yönetimin halkın görüşünü daha fazla dikkate almak ve daha yaygın bir meşruiyet elde etmek isteğini de yansıtıyor.

Myanmar cumhurbaşkanı Thein Sein

Siyasi aktivistler, çevreciler, bilim insanları ve uluslararası kuruluşlar, Singapur büyüklüğünde bir baraj gölünü ortaya çıkaracak olan projenin çevre üzerinde yol açacağı olumsuz etkilerden, binlerce Kaçinli köylünün zorla tahliye edilmesi zorunluluğuna kadar çok çeşitli nedenlerle, baraj projesine karşı çıkıyordu.

Myanmar’da askeri cunta, 2010’da yönetimi ordu tarafından kontrol edilen sivil bir hükümete bırakmış ve Aung San Suu Kyi’nin ev hapsi kaldırılmıştı. (Associated Press, BBC)

Yeşil Gazete

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.