DünyaEkolojiManşet

Ulusal Tematik Sosyal Forum’da gündem toplumsal cinsiyet ve iklim adaleti

0

Endonezya’nın Semarang şehrinde gerçekleştirilen Maden ve Sömürü Madenciliği Ekonomisi konulu Tematik Sosyal Forum 2023’ün ikinci günü (18 Ekim) “Filistine Özgürlük” mesajının ardından atölyelerle başladı.

Forum katılımcıları “İklim Adaleti, Adil Dönüşüm ve Dönüşüm Mineralleri”, “Çevre ve İnsan Hakları Savunucularını Savun”, “Denizlerde Madencilik”, “Dönüşüm mineralleri İle İlgili Uluslararası Kampanya”, “Küresel Ticaret ve Tedarik Mekanizmaları”, “Madenlerdeki İşçi Sınıfı ile Toplum Arasındaki Gerilim ile Baş etmek” başlıklı çalışma gruplarına dağıldı.

Türkiye’den tek temsilci olan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği de “Çevre ve İnsan Hakları Savunucularını Savun” başlıklı atölyeye katıldı. Farklı kıtalardaki duruma örnek veren dört çerçeve sunumun ardından madenciliğin yapıldığı ülkelerde yaşam savunucularının karşılaştıkları baskı, şiddet, terörize edilme, kriminalize edilme, gözaltı, hapis ve para cezaları, tehdit, katledilme gibi örnekler konuşuldu. Latin Amerika, Filipinler, Myanmar vb ülkelerde çok sayıda yaşam savunucusunun katledildiği bilgisi paylaşıldı. Hak ihlallaerinin kayıt altına alınması, belgelenmesi, yasal hakların sonuna kadar kullanılması ve tehdit altındaki yaşam savunucularına destek mekanizmaları da ayrıca masaya yatırıldı. Tüm atölyelerin tamamlanmasından sonra atölye sonuçları ortak oturumda kolaylaştırıcılar tarafından sunuldu.

Günün ikinci ortak oturumunun konusu “Hayır Deme Hakkı” ve “Farklı Direniş Yöntemleri” oldu. Sekiz farklı ülkeden konuşmacılar ülkelerinde neden madenciliğe hayır dediklerini ve geliştirdikleri mücadele yöntemlerini paylaştı. Bu oturumda öne çıkan paylaşım “Direnmezsek Ölürüz” oldu. Salondan katkı veren konuşmacılar arasında yaşam alanlarını kaybeden ve destek isteyen yerli halklardan kadınların çığlıkları salonda yankılandı.

‘Güç halka!’

Üçüncü bölümde ise “Doğanın Hakları”, “Ekofeminizm ve Madencilik”, “Birleşmiş Milletlerin Mekanizmaları”, “Geleneksel Liderlik ve Madencilik”, “Kamu Yararı mı, Ulusal Yarar mı? Kimin Yararı?” başlıklı atölyeler gerçekleştirildi. Bu bölümde “Ekofeminizm ve Madencilik” atölyesine katılan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği üyeleri, çok sayıda ekofeminist kadınla bir araya geldi. Atölyede doğayı ve kadınları sömüren sistemin patriyarkal kapitalist sistem olduğu vurgulanarak, toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmadan eşitlik ve adaletten bahsedilemeyeceği konusunda fikir birliğine varıldı, dayanışmanın önemine vurgu yapıldı. İnsan merkezli değil, doğa merkezli bakışın ve tüm mücadelede toplumsal cinsiyet eşitliğinin gözetilmesi vurgulandı.

Salondan defalarca ‘Amanda/Power to people/Güç halka‘ sloganları yükseldi. Forumda ayrıca film gösterimleri içerisinde Eren Aybars Arpacık’ın yönetmenliğini yaptığı İkizköy Belgeseli de yer aldı. Forum, bugün (19 Ekim) yeni oturumlarla devam edecek.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.