Ekolojiİnsan HaklarıManşet

Muğlalılardan belediyelere su çağrısı: Geyik Barajı kamunundur, kamuya iade edilmelidir

0
Fotoğraf: Muğla Su İnisiyatifi
Fotoğraf: Muğla Su İnisiyatifi

Muğla Büyükşehir Belediyesi‘nin Geyik Barajı‘nı satın alarak Bodrum‘un su sorununu çözmek istediğine ilişkin haberler üzerine Muğla Su İnisiyatifi (MSİ) açıklamada bulunarak “Geyik Barajı kamunundur, bedelsiz olarak kamuya iade edilmelidir” dedi.

1986-1988 yılları arasında Sarıçay üzerinde içme suyu temini için devlet tarafından inşa edilen Geyik Barajı’na dair MSİ, bölgede yaşanılan susuzluğu şu sözlerle anlattı:

“Barajda toplanan sular DSİ [Devlet Su İşleri] tarafından Yeniköy TSE‘ye [Yeniköy Termik Santrali] türbinlerini soğutması için tahsis edilmiştir. Bu santral hakkında Kemerköy ve Yatağan termik santralleri ile birlikte 1996 yılında İdare Mahkemesi tarafından kapatma kararı verildi ve bu karar 2005 yılında AİHM tarafından da onaylandı. Yani yirmi sekiz yıldır yasaya aykırı olarak işletilen bir termik santrale su sağlanması nedeni ile yaşadığımız susuzluktan söz ediyoruz.”

Su yaşamdır, kömürlü termik santral ölüm!
Fotoğraf: Muğla Su İnisiyatifi

Fotoğraf: Muğla Su İnisiyatifi

‘DSİ’nin kararı mevzuata aykırı’

Su Tahsisleri Hakkındaki Yönetmeliğinin suyun miktarı kalitesi, havzanın özelliği, zorunlu ihtiyaçlar ve şartlar başka türlü bir çözüm yolu gerektirmedikçe, su kaynaklarının kullanımında içme ve kullanma suyuna ve çevresel su ihtiyacına öncelik verilen 7. Maddesi de ayrıca hatırlatıldı.

Suyun kullanımında halkın içme ve kullanma suyu ihtiyacının en başa koyulduğuna dikkat çekilen açıklamada “Yani mevzuat açık bir şekilde yurttaşların su ihtiyacının öncelikle karşılanması gerektiğini söylerken DSİ suyu yönetmeliğe aykırı olarak Yeniköy TSE’ye vermektedir. Yasadışı işletilen bir termik santrale yine yasaya aykırı olarak su tahsisi yapılıyor. Anayasa’nın ayaklar altına alındığı bir süreçten geçerken bu hukuksuzlukları adeta ‘normal’ kabul etmemiz isteniyor” denildi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne ise şu soru yöneltildi:

“Doğanın, insanların yaşam hakkı olan su, hukuksuz bir şekilde özel şirketlere verilirken, halkın temsilcisi olarak seçtiğimiz Muğla BŞB yönetimi bu sorunun neresinde durmaktadır?”

‘Peki kimin parasıyla? Elbette Muğlalıların’

Belediyenin Bodrum’da yaşanan su sıkıntısını çözmek için barajın satın alınmasına ilişkin açıklamasına dikkat çeken İnisiyatif sözcüleri “Peki kimin parası ile? Elbette ki Muğlalıların… Suyun on yıllardır bölge halkını susuzluğa mahkum ederek hukuksuzca çalıştırılan termik santrallere peşkeş çekilmesine ses çıkarmayan BŞB Yönetimi davacı olmak yerine adaletsizlik kervanına katılarak bizlere yeni bir bedel ödetmeye hazırlanıyor” dedi.

Termik santral tarafından suları kesilen İkizköylülerden açıklama: Korkuyoruz
Kervan son gününde termik santral önünden seslendi

‘Su yaşam hakkımızdır, ticaret konusu olamaz’

Muğla Su İnisiyatifi, belediyeye şöyle seslendi:

“Su yaşam hakkımızdır, ticaret konusu olamaz. Geyik Barajı zaten kamunundur ve daha fazla bedel ödemek istemiyoruz. Paramızın nereye harcanacağına biz karar veririz, halk adına böyle bir kirli ticarete girmenize onay vermiyoruz!”

Muğlalılar büyükşehir belediyesini ve ilçe belediyelerini Muğla halkı ile birlikte ortak tavır almaya çağırdı. Son olarak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Gelin hep birlikte suyun ticarileştirilmesine hayır diyelim. Suyun tüm canlıların yaşam hakkı olduğu ilkesi temelinde halktan ve yaşamdan yana yer alın; Anayasayı, yasayı yok sayanlarla aynı safta yer almayın!”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.