Deştin’de çimento fabrikası için iki kez iptal edilen ÇED yine gündemde

Yazar:
Karakartal Alev

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Muğla‘nın Deştin-Bayır-Tekağaç Mevkii‘nde yapılmak istenen Entegre Çimento Fabrikası ve Hammadde Ocakları Projesi için iptal edilen ikinci Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) sürecini tekrar değerlendirme kapsamına aldı.

İptal, 11.Ocak’ta Danıştay tarafından da onanarak kesinleşmişti.

Deştin Çevre Platformu, bölgedeki binlerce dönüm tarım alanı ve ormanlık alanda havayı, suyu, toprağı korumak yerine bir ekolojik yıkım projesi olan fabrika ve ocaklar için desteğini sürdüren bakanlığa seslenerek, yargı kararlarına uymasını, çıkarılan “2009/7 genelgesi bahane edilerek devam ettirilen ÇED sürecini sonlandırmasını” talep etti.

Dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Planlama Genel Müdürlüğü‘nün 13.02.2009 Tarih, 2009/7 sayılı ÇED Yönetmeliği Uygulamaları başlıklı Genelgesi‘nde “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararları hakkındaki yürütmenin durdurulması/iptal kararlarının, hakkında ÇED Olumlu Kararı verilen ÇED Raporunun bir ya da birkaç bölümüne ilişkin ise ve yürütmenin durdurulması/iptal kararı, ÇED Raporunun diğer bölümlerini olumsuz yönde etkilemiyor, yani Kararın tümünün yeniden ele alınıp değerlendirilmesini gerektirmiyorsa, ÇED Raporunun hazırlanmasına ilişkin tüm sürecin en baştan tekrarlanmasına gerek bulunmadığı” belirtiliyor.

Bakanlık, 2006 yılında Yunanistan merkezli Titan kartelinin yüzde 75 hissesine sahip olduğu Adoçim Çimento Beton A.Ş. tarafından hazırlanan ilk ÇED’e onay vermişti. Proje ile Entegre Çimento Fabrikası ve 52 Hammadde Ocağı için Salihpaşalar’dan başlayıp Bayır ve Kazan göletinin üzerinden Yumaklı’ya 36 bin dönümlük orman ve tarım alanı yok edilecekti.

Deştin köylülerinin açtığı dava sonucu ilk ÇED iptal edildi. Bu kez 31 Aralık 2014’te Adoçim’in kurduğu Muğla Çimento A.Ş‘nin hazırladığı ikinci ÇED’e onay verildi. Entegre Çimento Fabrikası ve 13 Hammadde Ocağını kapsayan proje ile yüzde 90’ı orman, yüzde 10’u tarım alanı olan 7 bin 751 dönümlük alan etkilenecekti.

Deştin köylülerinin hukuk mücadelesi sayesinde ilk ÇED’in ardından imar planlarının da iptal edilmesiyle şirket 2020’ye kadar bir girişimde bulunamadı. Ancak Muğla Çimento, 2020’de bu kez de Kent Çimento tarafından satın alındı. Bakanlığın ikinci ÇED’e onay vermesi nedeniyle iptal edilen imar planları da mahkeme tarafından kaldırıldı ve Menteşe Belediyesi‘nin yapı inşaat ruhsatı vermesiyle proje tekrar gündeme geldi.

Deştinliler 2022’de ikinci ÇED’in iptali için bir dava daha açtı. Eylül 2023’te sonuçlanan davada, ikinci ÇED de iptal edildi ve karar Ocak 2024’te Danıştay tarafından onanarak kesinleşti.

Mahkemenin Deştin’de çimento fabrikasına verdiği kararı Danıştay bozdu
Doğasına sahip çıkan Deştinlilere jandarma tarafından darp ve gözaltı
Deştin direnişçilerine yöneltilen suçlamalara savcılıktan takipsizlik kararı
Deştin’de bilirkişi raporu çıktı: Çimento fabrikası bölgeye uygun değil, rapor yetersiz
Deştin’de doğa kazandı: Mahkeme, entegre çimento tesisinin ÇED raporunu iptal etti
Deştinliler’den festival: Çimentocuları nasıl yendiğimizi dünya görsün istedik
Deştin’de çimento şirketi, protestocu iki köylü çocuğa açtığı davayı kaybetti

2009’da çıkarılan genelge bahane ediliyor

Ancak Bakanlık şimdi de iptal edilen ÇED kararının 2009/7 genelgesi kapsamına alarak tekrar değerlendirme sürecine aldı.

Deştin Çevre Platformu’ndan Gamze Çetinkaya, Bayır Çevre Komitesi,
Muğla Çevre Platformu Menteşe Meclisi
adına da yaptığı açıklamada, Herkes bir nefes almış ve havamız, suyumuz, toprağımız zehirlenmekten kurtuldu, ormanlar kesilmeyecek, tarım alanları yok olmayacak, Kazan Göleti ve Bayır Barajımız korunacak derken, bir kez daha  Çevre Bakanlığı tarafından iptal edilmiş 2.ÇED’in 2009/7 genelgesi kapsamında tekrar değerlendirmeye alınacağını öğrenmiş bulunuyoruz” dedi.

Üçüncü ÇED, (Revize 2.ÇED) Entegre Çimento Fabrikası ve altı Hammadde Ocağını kapsıyor  ve 4 bin 456 dönümlük orman alanını ve bu proje içinde kalan tarım alanlarını etkileyecek. Bakanlığın 28 Ekim’de çıkardığı 2009/7 genelgesi doğrultusunda bir kez daha İnceleme Değerlendirme Komisyon Toplantısı yapılacak.

Çetinkaya yeni girişimle ilgili şunları söyledi:

“Doğamızı ve tüm yaşam alanlarımızı korumaya çalışan çevreciler bir yandan çimentocular tarafından karalama kampanyası ile yıpratılmaya çalışılırken diğer yandan Çevre Bakanlığı tarafından yargı kararları yok sayılarak kanunlara aykırı bir şekilde yeni ÇED süreçleri başlatılıyor.

Buradan bir kez daha sesleniyoruz.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı çevreyi koruma görevini yerine getir ve 2009/7 genelgesi kapsamında başlattığın sürece son ver. Havamızı, suyumuzu, toprağımızı koru. Yargı kararlarına uy.

Bizler Deştin Çevre Platformu, Bayır Çevre Komitesi ve Muğla Çevre Platformu Menteşe Meclisi olarak mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz.”

 

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024