Dünya

Mübarek rejimi dünya ve Mısır kamuoyunu baskılarla karartmaya çalışıyor: Af Örgütü’ne tutuklama

0

Mısır’da Mübarek yönetimini devirmek üzere ayaklanan halk ile uluslarası yayın organlarında sadece ‘Mübarek yönetimi yanlısı göstericiler’ olarak sunulan kesim arasında çatışmalar devam ediyor. İnternet erişiminin kısmen açıldığı memlekette, Mübarek yönetiminin kamuoyunu karartmak ve yönlendirmek üzere bazı operasyonlara giriştiği de gözlemleniyor.

Amnesty’ye gözaltı:

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International/UAÖ) Türkiye ofisinden yapılan açıklamaya göre, örgütün iki temsilcisi Kahire’de bu sabah gözaltına alındı.

İki UAÖ çalışanını Ahmed Seif Al Islam, Khaled Ali, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden bir temsilci ve diğer gözaltına alınanlar Kahire’de bilinmeyen bir yere götürüldüler.

UAÖ Genel Sekreteri Salil Shetty , “Bu kritik dönemde göz altına alınma ya da baskı korkusu olmadan Mısır’da insan haklarının durumunu gözlemleyebilmeleri için çalışanımız ve diğerlerinin derhal ve güvenli bir şekilde serbest bırakılmasını talep ediyoruz.” açıklamasını yaptı.

Mısır’da olayların başladığı ilk günlerde sivil kıyafetli polisler tarafından onlarca gösterici sürüklenerek götürülürken görüntülenmişlerdi. Başka birçok aktivistin de hâlen hükümetçe tutulduğu açıklanıyor.

“Canlı yayını kesmeyin”:

Diğer yandan, Al-Jazeera televizyonuna konuşan göstericiler, uluslararası basından Tahrir Meydanı’ndan canlı yayını hiç bir surette kesmemelerini istiyor. Geçmişteki, 1991 Tianenmen Meydanı gibi, benzer halk ayaklanmalarından edinilen tecrübe böyle bir görünürlük eksikliği hâlinde ciddi bir katliam riski doğabileceğini gösteriyor.

Hâlâ devam eden saldırı ve çatışmalarda, Tahrir Meydanı’ndaki göstericilerin ‘kendinizi korumak hariç şiddet yok’ çağrılarını tekrarladığı gözlemleniyor. Raporlara göre, onlara saldıran guruplar ise Baltagiyya (yani Baltacılar) diye adlandırılan ve son on yıldır Mübarek yönetimince, cinsel içerikli şiddet dahil, kabadayılık ve kamuoyunu korkutmak için kullanıldığı bilinen çetelerden oluşuyor. Democracy Now haber sitesi için bir reportaj veren Kaliforniya Üniversitesi Davis öğretim üyesi Noha Radwan’ın bu gruplarca fecii şekilde dövüldüğü anlaşışıyor.

Mübarek’ten yerel propoganda:

Diğer taraftan Mübarek yönetimi iç kamuoyuna yönelik yoğun bir propoganda yayınına başlamış durumda. Göstericileri ‘gerçek Mısırlı değil’ ve ‘dışarıdan para alıyor’ şeklinde resmeden yayınlar sürekli devam ediyor. Bunların arasından temsil edici olan bir tanesi, protestoculardan olduğunu iddia eden bir genç kadının pişmanlık dolu itiraflarını veriyor. Genç kadının ifadesine göre, birçok genç ve saf üniversite öğrencisi gibi, insan hakları ve demokratikleşme alanında çalışan ve yüklü Amerikan hükümet fonları da alan Freedom House kuruluşunca beyni yıkanmış, ardındansa gelişmekte olan devrim hakkında en açık yayını yapan El-Cezire kanalının merkezinin de bulunduğu Katar’da Mübarek’i devirmek üzere dört günlük yoğun bir eğitime gönderilmiş. Ağlayarak Mübarek’in kendisi için aslında bir baba gibi olduğunu söyleyen kadının hikâyesine göre, burada İsrailli ve çok ülkeden bir kısmı Yahudi eğitmenlerce eğitilmiş. Her ne kadar ifade Mısır’a nasıl döndüğünü belirtmese de, Yeşil Gazete’nin tahmini Kızıldeniz’in dibinden köpekbalığı sırtında dönmüş olabileceği istikametindedir.

(Yeşil Gazete, Al-Jazeera, Jadaliyya, Amnesty, ynetnews)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.