ManşetTürkiye

Montrö bildirisi yayımlayan 10 emekli amiralin gözaltı süresi uzatıldı

0
TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un Montrö’yle ilgili sözlerinin ardından 103 emekli amiralin imzasıyla yayımlanan ve iktidarın “darbe çağrısı” olarak nitelendirdiği bildiriyle ilgili olarak başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 10 emekli amiralin gözaltı süreleri uzatıldı.

Avukat Celal Ülgen, gözaltı süresinin 4+4+4 şeklinde ilerlediği belirterek,  “Üçüncü dört günlük dilimi de kullanabilirler. Çünkü yaşları nedeniyle gözaltına alınmayan ifade vermeleri için çağırılan 4 emekli amiralin de ifadesi pazartesi günü alınacak. Bir günde hepsinin ifadelerini almak mümkün değil”dedi.

Birgün Gazetesi‘nden Gökay Başcan‘a konuşan Ülgen, emekli amirallerin gözaltına alındığı 4 Nisan tarihinden itibaren delillerin toplanması ve işlemlerin başlanması gerektiğine dikkat çekerek, “Geçtiğimiz bu dört günde hiçbir ifade alma girişime olmamıştır. Bu şöyle bir çelişki yaratmaktadır. Elinizde yeterli delil bulunmuyorsa kuvvetli şüphe de bulunmamaktadır. O zaman neden gözaltı yapıldı? Elinizde delil var ise neden ifade alma işlemleri başlatılmadı?” diye sordu.

‘Zikir çeken albay yerine amirallere işlem yapılması absürtlük’

Ülgen, amirallerin imzaladığı bildiriye ilişkin ise şu ifadeleri kullandı:

“Bu duyuru tamamen yurtseverlik duygusu ile kaleme alınmış ve iki konuda ülkemizin yaşayacağı olası risklere işaret edilmiştir. ‘Aksi takdirde’ diye başlayan cümle bir tehdit ya da muhtıra değil tam tersine ulusça yaşayacağımız risk uyarısıdır. Bundan bir darbe çağrısı çıkarmak en azından Türkçe bilmemektir. Tarikatların TSK içinde zikir yapması idari soruşturmayı gerektirir, ancak emekli amirallerin fikir beyan etmesi ise gözaltı gerektirir gibi bir absürtlüğü yaşıyoruz.”

Gözaltına alınanlar

Öte yandan soruşturma kapsamında gözaltına alınan emekli amirallerin isimleri de öğrenildi. Buna göre, Ergun Mengi, Atilla Kezek, Alaettin Sevim, Ramazan Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Türker Ertürk, Turgay Erdağ ve Ali Sadi Ünsal‘ın gözaltına alındı, üç gün içerisinde Emniyet’e gelmeleri için Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Mustafa Özbey ve Atilla Kıyat‘a ise tebligat yapıldı.

Ne olmuştu?

TBMM Başkanı Mustafa Şentop‘un “Bir Cumhurbaşkanı Montrö’yü de feshedebilir mi?” sorusuna “Teknik olarak evet” yanıtını vermesi kamuoyunda tartışma başlatmış; 103 emekli amiral de bu tartışmalara ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın “sarık ve cübbe” giydiği bir fotoğrafının basına yansımasına ilişkin ortak bir bildiri yayımlamıştı.

Bildirinin yayımlanmasının hemen ardından 5 Nisan’da, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı ve 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 316/1 maddesinde yazılı “Devletin Güvenliğine ve Anayasal Düzene Karşı Suç İşlemek için Anlaşma” suçundan açılan soruşturma kapsamında 10 kişi sabah saatlerinde gözaltına alındı. 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.