ManşetTürkiye

Montrö bildirisi davasında ara karar: Emekli amirallerin yurt dışı çıkış yasağı kaldırıldı

0

Montrö Bildirisi‘ni yayımlayan 103 emekli amiralin ‘devletin güvenliğine veya anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma’ suçundan yargılandığı davanın yeni duruşması dün Ankara‘da görüldü. Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi, savunma yapan sanıklar hakkındaki adli kontrol kararlarını kaldırdı.

Amirallerin 12 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz yargılandığı davanın iki celsesi görüldü. Sanıklardan Ali Sadi Ünsal, Arif Vehbi Alpman, Nazım Çubukçu ve Turgay Erdağ önceki gün savunma yaptılar.

İkinci celsede savunma yapan amirallerden Ahmet Serdar Akınsel, Montrö Boğazlar Sözleşmesi‘ne ilişkin tartıştırmalar nedeniyle görüşlerini kamuoyuyla paylaşmak için açıklamaya imza attığını, üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini söyledi.

Bildirinin, fikir ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Akınsel, iddia edilen suçu işleme yetkisine sahip olmadığını belirterek beraat talep etti.

Duruşma 27 Haziran’a ertelendi.

Ne olmuştu?

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un “Bir Cumhurbaşkanı Montrö’yü de feshedebilir mi?” sorusuna “Teknik olarak evet” yanıtını vermesi kamuoyunda tartışma başlatmıştı. Emekli 103 amiral bir bildiri yayımlayarak, gerek Kanal İstanbul, gerekse Uluslararası Antlaşmaların iptali yetkisi kapsamında Montrö Sözleşmesi’nin tartışmaya açılması endişe ile karşıladıklarını belirtmiş; Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı‘nın “takke ve cübbe” giydiği bir fotoğraf eleştirilmişti.

Bildiriye sert tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin açıklamasının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 4 Nisan’da  “Montrö Bildirisi” ile ilgili TCK’nın 316/1 maddesinde yer alan “Devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma” suçundan re’sen soruşturma başlatmıştı.

Başsavcılık, 6 Aralık 2021’de 103 sanık hakkında, “devletin güvenliğine veya anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma” suçundan 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası talebiyle iddianame düzenlemişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.