ManşetTürkiye

14 emekli amiral adli kontrolle serbest bırakıldı

0

Emekli 103 amiralin imzasıyla açıklanan Montrö Bildirisi’nin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında gözaltına alınan 14 emekli amiral adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Savcılık, Ergün Mengi hakkında tutuklama isterken diğer amiraller hakkında da “konutu terketmeme” ve “yurtdışına çıkış yasağı” gibi adli kontrol şartları talep etmişti.

İl dışına çıkma yasağı

Ankara 8’inci Sulh Ceza Hâkimliği, Mengi’nin il ve yurtdışına çıkmama adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi.

13 amiral için ise savcılığın talep ettiği “konutu terketmeme” adli kontrolü emekli amirallerin yaş ve sağlık durumları, Covid-19 salgını koşulları ve dosya kapsamı dikkate alınarak reddedildi.  Hâkimlik, 13 emekli amiral hakkında ‘”ikamet ettikleri yerleşim yerlerini terk etmeme” yönünde adli kontrole hükmetti.

Ne olmuştu?

TBMM Başkanı Mustafa Şentop‘un “Bir Cumhurbaşkanı Montrö’yü de feshedebilir mi?” sorusuna “Teknik olarak evet” yanıtını vermesi kamuoyunda tartışma başlatmıştı. 103 emekli amiral de bu tartışmalara ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın “sarık ve cübbe” giydiği bir fotoğrafının basına yansımasına ilişkin ortak bir bildiri yayımlamıştı.

Bildirinin yayımlanmasının hemen ardından 5 Nisan’da, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı ve 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 316/1 maddesinde yazılı “Devletin Güvenliğine ve Anayasal Düzene Karşı Suç İşlemek için Anlaşma” suçundan açılan soruşturma kapsamında 10 kişi sabah saatlerinde gözaltına alındı.

Dört kişiye ise ise yaşı nedeniyle üç gün içinde emniyete müracaat etmesi için tebligat yapılmıştı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.