ManşetTürkiye

Montrö bildirisine imza atan 10 emekli amiral gözaltına alındı

0

Emekli 103 amiralin imzasıyla açıklanan Montrö Bildirisi’nin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında 10 kişi sabah saatlerinde gözaltına alındı.

Gözaltına alınan amiraller arasında Cem Gürdeniz, Mustafa ÖzbeyKadir Sağdıç, Ergun Mengi ve Alaettin Sevim yer aldı. Yapılan açıklamada dört amirale de üç gün içerisinde emniyete müracaat etmeleri için tebligat yapıldığı belirtildi.

Emekli amiraller TCK 316/1 ile suçlanıyor

Başsavcılık yaptığı açıklamada “103 amiralden Montrö Bildirisi” başlığı altında yayınlanan bildiri hakkında 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 316/1 maddesinde yazılı “Devletin Güvenliğine ve Anayasal Düzene Karşı Suç İşlemek için Anlaşma” suçundan re’sen soruşturma başlatıldığı” belirtildi. Söz konusu Anayasa maddesinde şu ifadeler yer alıyor:

Bu kısmın dördüncü ve beşinci bölümlerinde yer alan suçlardan herhangi birini elverişli vasıtalarla işlemek üzere iki veya daha fazla kişi, maddi olgularla belirlenen bir biçimde anlaşırlarsa, suçların ağırlık derecesine göre üç yıldan on iki yıla kadar hapis cezası verilir.

Fotoğraf: AA

‘Delillerin yok edilmesinin önüne geçmek için’ 

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, “10 şüphelinin, üzerilerine atılı suçun niteliği ile delillerin yok edilmesinin önüne geçmek ve varsa başka şüphelilerin de ivedilikle tespit edilmesini sağlamak amacıyla gecikmesinde sakınca bulunması nedeniyle, 05.04.2021 tarihinde eş zamanlı olarak gözaltına alınmalarına / gözaltına alınmalarına yönelik talimat yazılmasına, arama / el koyma işlemi yapılmasına, 4 şüphelinin ise belirlenen adreslerindeki arama / el koyma işlemlerinin icrasından sonra yaş durumları göz önüne alınarak gözaltına alınmaksızın 3 gün içerisinde Ankara İl Emniyet Müdürlüğüne müracaat etmelerinin kendilerine tebliğine karar verilmiştir” denildi.

Montrö Bildirisi’nde ne yazıyor?

 Söz konusu bildiri, TBMM Başkanı Mustafa Şentop‘un Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nden ayrılmaya yönelik sözleri sonrası başlayan tartışmaların ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı‘nın “takke ve cübbe” giydiği bir fotoğrafının basına yansımasının ardından 103 emekli amiral tarafından kaleme alınmıştı. Bildiride şu ifadeler yer alıyordu:

Son zamanlarda gerek Kanal İstanbul, gerekse Uluslararası Antlaşmaların iptali yetkisi kapsamında Montrö Sözleşmesi’nin tartışmaya açılması endişe ile karşılanmaktadır.

Türk Boğazları, dünyanın en önemli suyollarından biri olup, tarih boyunca çok uluslu antlaşmalara göre yönetilmiştir. Bu antlaşmaların sonuncusu ve Türkiye’nin haklarını en iyi şekilde koruyan Montrö; sadece Türk Boğazlarından geçişi düzenleyen bir sözleşme değil, Türkiye’ye İstanbul, Çanakkale, Marmara Denizi ve Boğazlardaki tam egemenlik haklarını geri kazandıran, Lozan Barış Antlaşmasını tamamlayan büyük bir diplomasi zaferidir. Montrö, Karadeniz’e kıyıdaş ülkelerin güvenliğinin temel belgesi olup Karadeniz’i barış denizi yapan sözleşmedir. Montrö, Türkiye’nin herhangi bir savaşta, savaşan taraflardan birinin yanında istemeden savaşa girmesini önleyen bir sözleşmedir. Montrö, Türkiye’nin II. Dünya Savaşında tarafsızlığını korumasına imkân yaratmıştır. Bu ve benzeri nedenlerle, Türkiye’nin bekasında önemli bir yer tutan Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu yapılmasına/masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz.

Diğer taraftan; son günlerde basında ve sosyal medyada yer alan kabul edilemez nitelikteki bazı görüntüler, haber ve tartışmalar ömrünü bu mesleğe adamış bizler için çok derin bir üzüntü kaynağı olmuştur. TSK ve özellikle Deniz Kuvvetlerimiz son yıllarda; çok bilinçli bir FETÖ saldırısı yaşamış ve çok değerli kadrolarını bu hain kumpaslara kurban vermiştir. Bu kumpaslardan çıkarılacak en önemli ders; TSK’nin, anayasanın değişmez, değiştirilmesi teklif edilemez temel değerlerini titizlikle sürdürmesi zaruretidir.

Bu gerekçelerle, TSK ve Deniz Kuvvetlerimizi bu değerlerin dışına çıkmış, Atatürk’ün çizdiği çağdaş rotadan uzaklaşmış gösterme çabalarını kınıyor ve tüm varlığımızla karşı çıkıyoruz. Aksi halde, Türkiye Cumhuriyeti, tarihte örnekleri olan, bunalımlı ve bekası için en tehlikeli olayları yaşama risk ve tehdidi ile karşılaşabilecektir.

Türk Milletinin bağrından çıkan şanlı bir geçmişe sahip, Ana ve Mavi Vatan’ın koruyucusu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personelinin Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda yetiştirilmesi elzemdir. Ülkemizin her köşesinde denizde, karada, havada, iç güvenlik bölgesinde ve sınır ötesinde fedakârca görev yapan, Mavi Vatandaki hak ve menfaatlerimizin korunması için Atatürk’ün gösterdiği yolda canla başla çalışan cefakâr Türk Denizcilerimizin yanındayız.”

Hükümet nasıl tepki gösterdi?

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, emekli amirallerin yayımladığı bildiriye Yıllardır içeride, dışarıda vatan ve millet düşmanlarıyla cephe cephe amansız bir mücadele sürerken ortalıkta gözükmeyen emekliler, kendi uydurdukları gündemlerle kaos simsarlığı üstlenmişler” dedi.

Paylaşımında “15 Temmuz’da sadece FETÖ’cü darbecileri değil, aynı kaynaktan beslendiğini bildiğimiz bütün darbe sevdalılarını da toprağa gömdü. Düşünce açıklama başka, darbe çağrışımlı bildiri hazırlamak başka” ifadeleri yer aldı.

‘Seçilmiş iradeye karşı provokasyon’

AKP Sözcüsü Ömer Çelik bildiriye “Bu, neresinden bakarsanız bakın, hem seçilmiş iradeye, Cumhurbaşkanlığı makamına, hem Cumhurbaşkanlığı Kabinesine, hem de Türk Silahlı Kuvvetleri’ne karşı bir provokasyondur” sözleriyle tepki gösterdi.

Çelik buna ek olarak “Biz, sivil siyasete ve demokrasiye, her türlü müdahaleyi, müdahale teşebbüsünü ve bunların yapmaya çalıştığı gibi bu müdahaleleri normalleştiren bir atmosfer oluşturulmasına sonuna kadar karşı çıkacağız, siyasi ve hukuki mücadelemizi vereceğiz” dedi.

Kılıçdaroğlu: Sahte gündemler tutmaz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Montrö bildirisine dair Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Bu sahte gündemler tutmaz. Halkımızın tek gerçek gündemi sofrasıdır. Büyük ve ünlü Ekonomist Erdogan, yarattığın ekonomik yıkım ile seni yüzleştireceğim. Geleceğini kararttığın gençlerimizin hikayelerini buradan paylaşacağım” ifadelerini kullandı.

 

Akşener: Zevzeklik

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, emekli amirallerin Montrö açıklamasına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Akşener söz konusu bildiriyi “zevzeklik” olarak nitelendirdi.

Partisinin Türkiye’nin demokrasisinin yanında vesayet ve diğer odakların net bir biçimde karşısında olduğunu belirten Akşener, “Herkes görevini, işin başındayken yapmalıydı. Ben bu arkadaşlar görevdeyken maalesef Yunanistan’ın işgal ettiği Adalar konusunda bir tavır göremedik” dedi.

‘Siyasi kurnazlık ve fırsatçılık’

HDP ise yaptığı açıklamada “Türkiye’de, gerek askeri gerek sivil olsun her türlü darbe veya darbe girişimi ağır yıkımlara yol açmıştır. Demokrasiyi ve özgürlükleri hedef alan darbeci yaklaşımlara ve tutumlara karşı tavrımız her zaman nettir” dedi. Açıklamanın devamında şunlar söylendi:

Ancak demokratik siyasete darbe yapmak konusunda sicili kapkara olan bu iktidarın yazılı bir bildiriden darbe riski devşirmesi de siyasi kurnazlık ve fırsatçılıktan öte bir anlam taşımamaktadır. Çare güçlü demokrasinin tesisi ve gerçek adaletin sağlanmasıdır. Onlar suni gündemleriyle ilgilene dursunlar. Bizim yapacak çok işimiz, gidecek çok yolumuz var.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.