ManşetTürkiye

Montrö Bildirisi soruşturması kapsamında 84 kişi daha ifadeye çağrıldı

0

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 3 Nisan tarihinde 104 emekli amiral tarafından yayımlanan “Montrö Bildirisi” soruşturması kapsamında daha önce ifadesi alınmayan 84 kişiyi ifadeye çağırdı.

Şüphelilerin, bugün itibariyle ifadelerinin alınmaya başlandığı kaydedildi.

‘Soruşturmaya çok yönlü devam ediliyor’

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, 5 ve 16 Nisan’daki arama ve el koyma kararları kapsamında ele geçirilen dijital materyallerin incelenmesi, bugüne kadar alınan şüpheli ifadeleri, HTS analizleri ile sonucu elde edilen deliller çerçevesinde bildiri altında imzası olan şüphelilerin “Devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma” suçundan ifadelerinin alınması amacıyla Ankara Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü‘ne talimat yazıldığı kaydedildi.

İfadeye çağrılan kişilerin 27 Mayıs’tan itibaren ifadelerinin alınmasına başlandığı ve soruşturmaya çok yönlü devam edildiği belirtildi.

Ne olmuştu?

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un “Bir Cumhurbaşkanı Montrö’yü de feshedebilir mi?” sorusuna “Teknik olarak evet” yanıtını vermesi kamuoyunda tartışma başlatmıştı. 103 emekli amiral de bu tartışmalara ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın “sarık ve cübbe” giydiği bir fotoğrafının basına yansımasına ilişkin ortak bir bildiri yayımlamıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 3 Nisan’da 104 emekli amiralin yayımladığı “Montrö Bildirisi” ile ilgili TCK’nın 316/1 maddesinde yer alan “Devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma” suçundan re’sen soruşturma başlatmıştı.

Soruşturma kapsamında, bildiriyi hazırlayan ve yayımlanma sürecinde aktif faaliyet gösteren 14 emekli amiralden Ergun Mengi, Atilla Kezek, Alaettin Sevim, Ramazan Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Türker Ertürk, Turgay Erdağ ve Ali Sadi Ünsal gözaltına alınmıştı.

Yaşları 70’in üzerinde olan Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Mustafa Özbey ve Atilla Kıyat ise ifadeye çağrılmıştı.

14 emekli amiral, emniyetteki işlemlerinin ardından sulh ceza hakimliğince adli kontrol hükümleri uygulanarak, serbest bırakılmıştı.

Ancak, daha sonra emekli amirallerin ifadeleri doğrultusunda soruşturma genişletilerek, altı emekli amiral daha ifadeye çağrılmış, ifadelerinin ardından altı kişi de sulh ceza hakimliğince serbest bırakılmıştı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.