ManşetTürkiye

Mısır’la diplomatik temaslar başladı, S. Arabistan ve BAE ile ilişkiler normalleştiriliyor

0

Geçen hafta Doğu Akdeniz‘de deniz yetki alanları için Mısır‘la müzakere edilebileceğini söyleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-Mısır ilişkilerinin yeniden tesis edilmesinin zaman aldığını ve her iki tarafın da normalleşme için herhangi bir ön koşul öne sürmediğini’ belirtti; “Mısır ile hem istihbarat düzeyinde hem de dışişleri bakanlıkları düzeyinde temaslarımız var. Diplomatik düzeyde temaslarımız başladı” dedi.  

Türkiye, Mısır’da Temmuz 2013’te Abdülfettah Sisi‘nin Müslüman Kardeşler hareketi mensubu Muhammed Mursi‘yi darbeyle devirmesine en sert ve en uzun tepki veren ülkeler arasında yer almıştı. Türkiye ve Mısır, darbeden sonraki süreçte diplomatik ilişkilerini ve temaslarını en alt düzeye indirmişlerdi.B u durum Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) de tepkisine neden olmuş ve Ankara ile bu ülkelerin ilişkileri de olumsuz etkilenmişti.

Çavuşoğlu ne Mısır’dan ne de kendilerinden herhangi bir ön koşul getirilmediğine dikkat çekerek, “Ama yıllarca bağlar kopuk olunca bir günde hiç bir şey olmamış gibi hareket etmek de o kadar kolay olmuyor. Yavaş yavaş görüşerek, bir yol haritası belirleyerek ve o konularda adım atarak oluşuyor. Yıllardır ister istemez bu kadar kopukluk olunca bir güven eksikliği de oluyor. Bu normal, iki tarafta da olabilir” diye konuştu.

‘Katar, Suriye’de somut adım atacak’

Çavuşoğlu, Doha’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Katarlı mevkidaşı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Tani ile yaptığı görüşmelerde üçlü istişare süreci başlatıldığını, Katar’ın, son dönemde özellikle Suriye’deki insani durum karşısında daha somut adım atmak istediğine dikkati çekti: “Bu çalışma, Cenevre sürecine ya da İran‘ın da içinde olduğu Astana sürecine ya da başka süreçlere alternatif değil, tamamlayıcı. Üç ülke olarak birlikte yapabileceğimiz şeyler var sahada, onun için bir araya geldik.”

‘Suudi Arabistan yönetimini suçlamadık’ 

Türkiye’nin Suudi Arabistan’la da ikili hiçbir problemi olmadığını, ilişkilerin gayet iyi olduğunu ama gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinden sonra onların bu konuyu ikili mesele haline getirdiğini ifade eden Çavuşoğlu, “Biz hiçbir zaman Suudi Arabistan yönetimini de suçlamadık” dedi; bu ülkeyle ilişkilerin düzelmemesi için hiçbir sebep olmadığını kaydetti.

Aynı şeyin Birleşik Arap Emirlikleri için de geçerli olduğunu belirten Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin Afganistan’da önemli bir aktör olduğunu söyledi; ABD’nin Afganistan barış anlaşmasının sonuçlandırılması için Türkiye’nin bir toplantıya ev sahipliği yapması yönündeki önerisine işaret etti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.