Dünya

Mısır’da yeni hükümet işbaşında

0

Başbakan Hazım El Beblavi liderliğindeki Mısır geçici hükümeti, dün (16 Temmuz) geçici cumhurbaşkanı Adli Mansur’un karşısında yemin ederek göreve başladı. 33 üyeden oluşan yeni kabinede islami parti temsilcilerinin yer almadığı belirtiliyor.

Eski cumhurbaşkanı Mursi’yi 3 Temmuz’da görevden ayrılmaya zorlayan hareketi yöneten Abdülfettah El Sisi, Başbakan Birinci Yardımcısı ve Savunma Bakanı oldu. Eski ABD büyükelçisi Nebil Fehmi Dışişleri Bakanı oldu. Mursi döneminde içişleri bakanı olan Muhammed Ahmed İbrahim ise görevine ve Mısır emniyetini yönetmeye devam edecek.

“Teknokratlar hükümeti”

Kahire Üniversitesi’nden siyaset profesörü Hassan, Çin Uluslararası Radyosu’na verdiği deneçte, yeni oluşturulan kabineyle ilgili olarak şunları söyledi:

“Kabine üyelerinin bazıları Mısır siyasi çevrelerinde büyük etkiye sahip isimler, bazıları ise teknokrat diyebiliriz. Karma bir yapı oldu. Yeni kabine çok büyük zorluklarla karşı karışıyadır. Nasıl bir perfomans göstereceğini, bekleyip göreceğiz.”

Nitekim, Mısır geçici hükümeti, kısa süre önce ülkenin gelişmesini hızlandırmak için bir “teknokratlar hükümeti” kuracağını açıklamıştı.

“Hükümette İslami güçler de yer almalı”

Mısır basınında yer alan haberlere göre, uzun yıllar adalet alanında çalışan 77 yaşındaki Emin Mehdi, eski adalet bakanlığı yerine yeni kurulan Adalet ve Uzlaşma Bakanlığı’na atandı.

Profesör Hassan, başlıca siyasi güçleri içeren bir geçici hükümetin kurulmasını, ulusal uzlaşmayla barışın gerçekleştirilmesi için son derece önemli olduğunu savundu. Profesör Hassan şöyle konuştu:

“Yeni hükümetin, bütün siyasi güçlerin katılımına ihtiyaç duyduğunu düşünüyorum. Siyasi güçler arasında fikir birliğine varılamaması durumunda, devletin gelişmesi önünde engeller oluşacak. Bu nedenle hükümete Müslüman Kardeşler dahil bazı İslami güçlerin katılması gerektiğini savunuyorum.”

“Müslüman Kardeşler’in istekleri, gerçekçi değil”

Mısır geçici hükümeti Başbakanı Hazım El Beblavi kapsayıcı bir hükümet kurmak için çaba harcadıklarını ve Müslüman Kardeşler’e görev vermeye hazır olduklarını söyledi. Ancak Beblavi’nin açıklaması Müslüman Kardeşler’i tatmin etmedi. Mursi’nin görevden ayrılmaya zorlanmasının “Mısır halkının demokrasisini yıktığı”nı ve geçici hükümetin “yasa dışı” olduğunu savunan Örgüt, Mursi’nin serbest bırakılması için büyük çaplı protesto düzenlemeye devam edeceklerini bildirdi.

Profesör Hassan, Müslüman Kardeşler’in arzusunun gerçekçi olmadığını belirterek, şunları söyledi:

“Müslüman Kardeşler, yalnızca Mursi’nin serbest bırakılmasını değil, Mursi’nin yeniden cumhurbaşkanı olmasını istiyor. Bunun imkansız olduğunu düşünüyorum.”

Üç kadın bakan

Yeni oluşturulan kabinede bilişim, sağlık ve çevre bakanlıklarına kadın bakanlar atandı. Basında yer alan yorumlarda, Mısır hükümetinde kadın bakan sayısının onlarca yıl boyunca 2’yi geçmediği, geçici hükümetin üç kadın bakan atamasının “açık bir tutum”u yansıttığı kaydedildi.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.