Dünya

Mısır’da Mursi’nin yetki arttırım talebi tepki çekti

0
Muhammed Mursi'nin yetkilerini yargı bağımsızlığından muaf olacak şekilde arttırması Mısır Halkının Tahrir Meydanı'nı doldurmasına yol açtı

Muhammed Mursi (sağda) ve muhalefetteki en büyük rakibi Muhammed El Baradey

Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi’nin yetkilerini genişleten kararlar ülkede huzursuzluk yaratmaya devam ediyor. Ülke genelinde haftasonu düzenlenen protesto gösterilerine binlerce kişi katıldı.

Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi’nin yetkilerini genişleten bir kararname yayınlaması ülkede tepkilere yol açtı. Bu karaname sonrasında hakim ve savcıların greve gittiği Mısır’da göstericiler tekrar Tahrir Meydan’ına indi.

Muhalifler hafta sonu başta başkent Kahire olmak üzere ülkenin çeşitli kentlerinde protesto gösterileri düzenledi. Polisin müdahalesine göstericiler taş ve sopalarla karşılık verdi. Gösterilerin İskenderiye, İsmailiye ve Port Said kentlerinde de devam ettiği gelen bilgiler arasında.

Yaklaşık 300 kişinin gözaltına alındığı belirtilirken, Tahrir Meydanı’ndaki oturma eylemi de sürüyor.

İç savaş tehdidi

Protesto gösterilerine katılan muhaliflerin lideri Muhammed El Baradey de Mursi’nin uygulamalarını sert bir dille eleştirerek “ılımlı güçlerin artık sesi duyulmayacaksa, bu durumda ülkenin iç savaş tehdidi altında” olduğunu savundu.

Alman “Der Spiegel” dergisine konuşan Baradey, Mursi’yi “diktatör” gibi davranmakla eleştirerek bir firavun kadar çok yetkiye sahip olduğunu ve kendisiyle diyalogun mümkün olmadığını dile getirdi.yargı bağımsızlığını tehlikeye atmakla suçladı.

Hâkimler Birliği’nden yapılan açıklamada da Mursi’nin tartışmalı kararları iptal etmesi durumunda hâkimlerin görevlerine devam edeceği belirtilirken, Yüksek Hâkimler Konseyi de Devlet Başkanı’nı yargı bağımsızlığını tehlikeye atmakla suçladı.

Büyük gösteri Pazartesi (Bugün)

Mısır’da ülke genelinde hem İslamcıların hem de liberal güçlerin gösteriler düzenlemesi bekleniyor. Mısırlılar gösterilerde şiddet olaylarının yaşanmasından endişe ederken, Devlet Başkanı Mursi’nin de tepkilerin artmasının ardından yeni yasal düzenlemeleri danışmanları ile yeniden ele aldığı belirtildi.

Mursi, kararlarının yargıdan muaf olması yönünde çıkardığı kararnameye gelen tepkiler üzerine, yetkilerinin artırılmasının geçici olduğunu ve ortak bir zemin bulunması için diyaloğa geçilmesi çağrısında bulundu.

(Yeşil Gazete, Deutsche Welle)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.