Mısır’da Mursi’nin yetki arttırım talebi tepki çekti

Muhammed Mursi (sağda) ve muhalefetteki en büyük rakibi Muhammed El Baradey

Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi’nin yetkilerini genişleten kararlar ülkede huzursuzluk yaratmaya devam ediyor. Ülke genelinde haftasonu düzenlenen protesto gösterilerine binlerce kişi katıldı.

Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi’nin yetkilerini genişleten bir kararname yayınlaması ülkede tepkilere yol açtı. Bu karaname sonrasında hakim ve savcıların greve gittiği Mısır’da göstericiler tekrar Tahrir Meydan’ına indi.

Muhalifler hafta sonu başta başkent Kahire olmak üzere ülkenin çeşitli kentlerinde protesto gösterileri düzenledi. Polisin müdahalesine göstericiler taş ve sopalarla karşılık verdi. Gösterilerin İskenderiye, İsmailiye ve Port Said kentlerinde de devam ettiği gelen bilgiler arasında.

Yaklaşık 300 kişinin gözaltına alındığı belirtilirken, Tahrir Meydanı’ndaki oturma eylemi de sürüyor.

İç savaş tehdidi

Protesto gösterilerine katılan muhaliflerin lideri Muhammed El Baradey de Mursi’nin uygulamalarını sert bir dille eleştirerek “ılımlı güçlerin artık sesi duyulmayacaksa, bu durumda ülkenin iç savaş tehdidi altında” olduğunu savundu.

Alman “Der Spiegel” dergisine konuşan Baradey, Mursi’yi “diktatör” gibi davranmakla eleştirerek bir firavun kadar çok yetkiye sahip olduğunu ve kendisiyle diyalogun mümkün olmadığını dile getirdi.yargı bağımsızlığını tehlikeye atmakla suçladı.

Hâkimler Birliği’nden yapılan açıklamada da Mursi’nin tartışmalı kararları iptal etmesi durumunda hâkimlerin görevlerine devam edeceği belirtilirken, Yüksek Hâkimler Konseyi de Devlet Başkanı’nı yargı bağımsızlığını tehlikeye atmakla suçladı.

Büyük gösteri Pazartesi (Bugün)

Mısır’da ülke genelinde hem İslamcıların hem de liberal güçlerin gösteriler düzenlemesi bekleniyor. Mısırlılar gösterilerde şiddet olaylarının yaşanmasından endişe ederken, Devlet Başkanı Mursi’nin de tepkilerin artmasının ardından yeni yasal düzenlemeleri danışmanları ile yeniden ele aldığı belirtildi.

Mursi, kararlarının yargıdan muaf olması yönünde çıkardığı kararnameye gelen tepkiler üzerine, yetkilerinin artırılmasının geçici olduğunu ve ortak bir zemin bulunması için diyaloğa geçilmesi çağrısında bulundu.

(Yeşil Gazete, Deutsche Welle)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

İspanya’da ölümcül selin ardından halkın artan öfkesi istifalara yetmiyor

İspanya'nın Valensiya kentinde en az 222 kişinin canına mal olan sel felaketinin ardından öfkeli halk sokaklara dökülüp istifa isterken, yerel yetkililer sorumluluktan kaçıyor.

İklim uzmanları: Trump’ın dönüşü iklim eylemini etkiler ama geri döndüremez

İklim uzmanları, Trump'ın yeniden seçilmesinden dolayı iklim eyleminin ağır bir darbe alsa da bugünkü konjonktürde herhangi bir ülkenin politikasından daha güçlü olduğu konusunda birleşiyor

İklim, göçmenler ve kadınlar için kötü haber: Trump başkanlığa çok yakın

Zaferini ilan eden Donald Trump ABD'deki ikinci başkanlık dönemine çok yakın. Sonuçların kesinleşirse ABD'deki hak savunucuları ve iklim politikacıları için işler zorlaşacak.

Cem Özdemir’in Greta Thunberg’e yönelik İsrail tepkisine eleştiri yağdı

Alman Yeşilleri'nden Tarım Bakanı Özdemir'in İsrail saldırılarını eleştiren genç iklim aktivistine desteğin 'gözden geçirilmesini' istemesi, tepkiyle karşılandı.

EN ÇOK OKUNANLAR