Dünya

Mısır referandum öncesi gergin

0

Mısır’ın başkenti Kahire’de Cumartesi günü yapılacak referandum öncesinde düzenlenen karşıt protesto gösterilerine binlerce kişi katıldı. Muhalif gruplar Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın dışındaki bariyerleri aşmayı başardı ancak herhangi bir çatışma yaşanmadı.

İslamcı Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yeni Anayasa için Cumartesi günü referandum yapılması çağrısında bulunmuş ve bu süre içinde orduya güvenliği sağlaması için talimat vermişti.

Mısır siyasi istikrarsızlık nedeniyle IMF’den borcunu ertelemesini istedi.

Başbakan Hişam Kandil bir basın açıklaması yaparak, Cumhurbaşkanı Mursi’nin vergileri artırmak amacıyla ekonomik programı askıya almasının ardından, IMF’den 4.8 milyar dolarlık borcunun ertelenmesini istediklerini söyledi.

IMF, “Mısır’ı geçiş süresinde desteklemeye hazır olduğunu ve yetkililer ile kredi konusunda görüşmelere devam edeceğini” belirtti.

Mısır ekonomisi 2011 yılı Şubat ayında başlayan ve eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in devrilmesi ile sonuçlanan siyasi süreç nedeniyle zarar görmüştü.

Kahire’nin farklı yerlerinden yürüyen muhalif gruplar duvar ve tanklarla korunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın önünde toplandı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın çevresinde yüzlerce asker bulunuyor.

Gösteriler sırasında alanda bulunan BBC muhabiri George Alagiah muhalif göstericilerin duvarı aştığını ancak güvenlik görevlilerinin geçmelerine izin verdiğini söyledi.

Kahire’nin yanısıra Alexandria ve Assiut şehirlerinde de gösteriler düzenlendi. Mısır Hakimler Derneği’nin başkanı hakimlerin yüzde 90’ının referandumu denetlemeyi reddettiğini söyledi. Mısır yasaları uyarınca hakimlerin oy kullanma yerlerinde seçimi denetlemesi gerekiyor.

Mursi, Hüsnü Mübarek’i geçen yıl koltuğundan indiren devrimi korumak ve reform yapabilmek için bu anayasanın çıkartılması gerektiğini söylüyor. Ancak protesto gösterilerinin yapılması çağrısında bulunan gruplar Mursi’yi bir diktatör gibi davranmakla suçluyor.

Muhalif Ulusal Kurtuluş Cephesi, Mursi yanlılarının baskın olduğu bir kurul tarafından hazırlandığını söyledikleri Anayasa taslağını tanımayacaklarını açıkladı.

(BBC Türkçe)

 

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.