Tarım-Gıda

Mısır hem GDO’yla, hem de gıda fakirliğiyle savaşıyor

0

GreenProphet’te Arwa Aburawa imzalı olarak yayınlanan incelemeyi, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden İnci Bilgiç‘in çevirisiyle sunuyoruz. 

***

Greenpeace, hükümet tarafından yasaklanmasına rağmen Mısır’da hala GD tahılların bulunduğuna karşı uyarıda bulunuyor.

2012 yılında Mısır Tarım Bakanlığı, Mısır’da hiçbir Genetiği Değiştirilmiş (GD) tahılın yetiştirilmeyeceğini açıklamıştı.Bu, pek çok kampanya yürütücüsü ve gıdası için endişelenen her Mısırlı için rahatlatıcı bir haber olsa da işlerin ilk bakışta göründüğü kadar düzgün ilerlemediği son zamanlarda anlaşıldı.

Greenpeace, aslında Mısır’ın,  Afrika’nın üçüncü büyük GD tahıl pazarlayan ülkesi olduğunu gösteren raporlar bulunduğunu açıkladı. Peki bu Mısırlılar için ne ifade ediyor?

Greenpeace’in Sürdürelebilir Tarım kampanyası yürütücülerinden Ahmed El Droubi, “Durum son derece endişe verici. Hükümetimiz bize Mısır’ın halkını, doğasını, ekonomisini koruyacağına dair teminat vermişti, oysa bu rapora göre verilen sözlerin hiçbiri tutulmamış.” diyor.

 


Uluslararası Tarımsal Biyoteknoloji Uygulamaları Kazanımları Hizmeti (ISAA), yıllık “Pazarlananan Biyoteknenolojik/ GD Tahılların Küresel Durumu” raporunu yayınladı ve Mısır’ın 2012’de 1000 hektarlık alanda GD mısır yetiştirdiği ortaya çıktı.

Mısır Tarım Bakanı ise 2012’de Mısır’a ruhsatlı GD tahıl sevkiyatının sadece 40 tonluk MON 810 türünde GD mısırdan ibaret olduğunu ve bunun da Bakanlık tarafından el konularak yok edildiğini açıkladı.

Bazı şeyler açıklanmıyor ve Greenpeace yanıtların peşinde. Rapordaki bulgular ile Mısır Tarım Bakanlığı’nın açıklamaları arasındaki tutarsızlıkların sebeplerini bilmek istiyorlar.

Ahmed El Droubi “Mısır halkı olarak topraklamızda ne yetiştirildiğini ve ne yediğimizi bilmeye hakkımız var!” diyor ve ekliyor;  “GDOların riskleri ve yarattıkları tehditler şüphe götürmez, zaten yasaklanmış olan bu eylem ise hiçbir gerekçeyle devam etmemeli. Mısır hükümetinin GDOları yasaklayan açık biyogüvenlik yasalarını yürürlüğe koymasını talep ediyoruz.”

GDO’lar konusundaki bu son gelişme Mısır’da gıda yetersizliğinin artışta olduğu, özellikle istikrarsız ve tehlikeli bir zamanda ortaya çıktı. Güncel bir hükümet araştırmasına göre, Mısırlıların %86’sı gelirlerinin aylık gıda, giyim ve barınma masraflarını karşılamak için yetersiz olduğunu belirtiyor.

Bu oran 2011’de %74’tü.

Aileler gittikçe artan gelir-gider dengesizliğiyle başedebilmek için öğünleri kesme veya porsiyonları azaltma gibi uç noktadaki yöntemlere başvuruyorlar.

Daha önce ise Bozoor Balady (Yerel Tohum) kampanyacıları da yerel tohum çeşitliliğinin önemini ve yerel tohumlar ile tahılların değerini vurgulayan yoğun çalışmalar yürütmüşlerdi.

 

Yeşil Gazete için çeviren: İnci Bilgiç

Yazının özgün hali (ingilizce) için tıklayınız.

(Green Prophet, Yeşil Gazete)

 

 

More in Tarım-Gıda

You may also like

Comments

Comments are closed.