Mısır hem GDO’yla, hem de gıda fakirliğiyle savaşıyor

"Mısır halkı olarak topraklamızda ne yetiştirildiğini ve ne yediğimizi bilmeye hakkımız var!" "Mısır hükümetinin GDOları yasaklayan açık biyogüvenlik yasalarını yürürlüğe koymasını talep ediyoruz."

GreenProphet’te Arwa Aburawa imzalı olarak yayınlanan incelemeyi, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden İnci Bilgiç‘in çevirisiyle sunuyoruz. 

***

Greenpeace, hükümet tarafından yasaklanmasına rağmen Mısır’da hala GD tahılların bulunduğuna karşı uyarıda bulunuyor.

2012 yılında Mısır Tarım Bakanlığı, Mısır’da hiçbir Genetiği Değiştirilmiş (GD) tahılın yetiştirilmeyeceğini açıklamıştı.Bu, pek çok kampanya yürütücüsü ve gıdası için endişelenen her Mısırlı için rahatlatıcı bir haber olsa da işlerin ilk bakışta göründüğü kadar düzgün ilerlemediği son zamanlarda anlaşıldı.

Greenpeace, aslında Mısır’ın,  Afrika’nın üçüncü büyük GD tahıl pazarlayan ülkesi olduğunu gösteren raporlar bulunduğunu açıkladı. Peki bu Mısırlılar için ne ifade ediyor?

Greenpeace’in Sürdürelebilir Tarım kampanyası yürütücülerinden Ahmed El Droubi, “Durum son derece endişe verici. Hükümetimiz bize Mısır’ın halkını, doğasını, ekonomisini koruyacağına dair teminat vermişti, oysa bu rapora göre verilen sözlerin hiçbiri tutulmamış.” diyor.

 


Uluslararası Tarımsal Biyoteknoloji Uygulamaları Kazanımları Hizmeti (ISAA), yıllık “Pazarlananan Biyoteknenolojik/ GD Tahılların Küresel Durumu” raporunu yayınladı ve Mısır’ın 2012’de 1000 hektarlık alanda GD mısır yetiştirdiği ortaya çıktı.

Mısır Tarım Bakanı ise 2012’de Mısır’a ruhsatlı GD tahıl sevkiyatının sadece 40 tonluk MON 810 türünde GD mısırdan ibaret olduğunu ve bunun da Bakanlık tarafından el konularak yok edildiğini açıkladı.

Bazı şeyler açıklanmıyor ve Greenpeace yanıtların peşinde. Rapordaki bulgular ile Mısır Tarım Bakanlığı’nın açıklamaları arasındaki tutarsızlıkların sebeplerini bilmek istiyorlar.

Ahmed El Droubi “Mısır halkı olarak topraklamızda ne yetiştirildiğini ve ne yediğimizi bilmeye hakkımız var!” diyor ve ekliyor;  “GDOların riskleri ve yarattıkları tehditler şüphe götürmez, zaten yasaklanmış olan bu eylem ise hiçbir gerekçeyle devam etmemeli. Mısır hükümetinin GDOları yasaklayan açık biyogüvenlik yasalarını yürürlüğe koymasını talep ediyoruz.”

GDO’lar konusundaki bu son gelişme Mısır’da gıda yetersizliğinin artışta olduğu, özellikle istikrarsız ve tehlikeli bir zamanda ortaya çıktı. Güncel bir hükümet araştırmasına göre, Mısırlıların %86’sı gelirlerinin aylık gıda, giyim ve barınma masraflarını karşılamak için yetersiz olduğunu belirtiyor.

Bu oran 2011’de %74’tü.

Aileler gittikçe artan gelir-gider dengesizliğiyle başedebilmek için öğünleri kesme veya porsiyonları azaltma gibi uç noktadaki yöntemlere başvuruyorlar.

Daha önce ise Bozoor Balady (Yerel Tohum) kampanyacıları da yerel tohum çeşitliliğinin önemini ve yerel tohumlar ile tahılların değerini vurgulayan yoğun çalışmalar yürütmüşlerdi.

 

Yeşil Gazete için çeviren: İnci Bilgiç

Yazının özgün hali (ingilizce) için tıklayınız.

(Green Prophet, Yeşil Gazete)

 

 

Durukan Dudu
Durukan Dudu

Ekoloji editörü, haberci.

Olduğundan yaşlı gösterir (Sakalı var, ondan). Blues’a aşık. İsveç’te Kırsal Kalkınma yüksek lisansının ardından TEMA ve Buğday gibi STK’larda çalıştı, bu süreç içinde Ormanevi Kolektifi’yle kırsala göçtü, bi’ ekoköy kurmaya çabalıyorlar. Çiftçilik, marangozluk ve ekolojik restorasyon denemelerinden kalan boş zamanlarında koordinatörlük, eğitmenlik, proje yönetimi falan yapıyor. Yaşlanıp emekli olunca bir şehre yerleşmeyi düşünüyor. Mektep, 136.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Çölü yeşillendiren mega proje Mısır’ın gıda sorununu çözebilir mi?

Abdulfettah el-Sisi, Mısır'ın Geleceği projesiyle çölün çiçek açacağını iddia ediyor. Ancak çölün yeşillenmesi, daha fazla ürün veya daha fazla kazanç anlamına gelmiyor.

İklim değişikliği ve kuraklık Kaliforniya’da sezonun en büyük yangınını körükledi

Kaliforniya'da bu yılın en büyük, eyalet tarihinin ise en büyük yedinci orman yangını iklim değişikliği ve kuraklık koşulları nedeniyle olağanüstü bir hızla büyüyerek 350 bin dönümden fazla alanı yaktı.

Amazon yağmur ormanlarına zarar veren sığır çiftçisine 50 milyon dolar tazminat

Brezilya'da bir mahkeme, Amazon yağmur ormanlarınını yok ederek sığırları için otlak alanına dönüştüren çiftçiye 50 milyon dolar tazminat ve tahrip edilen alanı onarma cezası verdi.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

İklim değişikliği kuş gribi vakalarındaki artışı tetikliyor

ABD'nin Colorado eyaletinde insanlarda görülen kuş gribi vakalarını inceleyen araştırmacılar, aşırı sıcaklıkların salgınla ilişikili olabileceğini buldu. Uzmanlar, salgınla mücadele çabalarında iklimle ilgili hususların da göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

EN ÇOK OKUNANLAR