Dünya

Mısır Genelkurmay Başkanı Cumhurbaşkanlığına aday oluyor

0

22B968B9-E13F-4820-9D5D-C2AB4E74C1AE_w640_r1_s_cx0_cy3_cw0Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı General Abdülfettah el Sisi, cumhurbaşkanlığına aday olmak amacıyla bu görevlerinden istifa edeceğini açıkladı

Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı General Abdülfettah el Sisi, cumhurbaşkanlığına aday olmak amacıyla bu görevlerinden istifa edeceğini açıkladı.

Ulusal televizyonda açıklama yapan General Sisi, Mısır’ın teröristlerin tehdidi altında olduğunu, ülkeyi şerefli bir şekilde yeniden imar etmenin zamanının geldiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı olması durumunda Mısır’ın zayıf ekonomisi ve yüksek işsizlik sorunlarını tek başına çözemeyeceğinin altını çizen Mısır genelkurmay başkanı, herkesin ülkenin yeniden imar sürecinde çalışması çağrısında bulundu.

Ülkesinin uluslararası saygınlık görmeyi hak ettiğini vurgulayan General Sisi, dış ve bölgesel çevreleri son yıllarda ülkesinin iç siyasetine ve medyasına karışmakla suçladı, Mısır’ın bu çevrelerin “oyun alanı” haline gelmeyeceğini söyledi.

Geçen yıl Temmuz ayında Müslüman Kardeşler’in desteklediği Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi’yi darbeyle deviren General Abdülfettah el Sisi’nin bu göreve adaylığına kesin gözüyle bakılıyordu. Sisi’ye ayrıca Mısır’ın en kuvvetli zümresi olan ordu da büyük destek veriyor.

Dün Kahire’de Mursi yanlıları ve güvenlik kuvvetleri arasında yeni çatışmalar yaşandı. Olayda bir kişi hayatını kaybetti. Mısırlı yetkililer, Kahire Üniversitesi yakınında çıkan olayda sekiz kişinin de yaralandığını bildirdi.

Mursi yanlısı öğrenciler, bu hafta başında 529 Müslüman Kardeşler yanlısı sanığa verilen idam cezalarını protesto ediyordu. 529 sanığın hepsi bir polis karakoluna saldırarak bir polis memurunu öldürmek ve bağlantılı iddialardan suçlu bulunmuştu.

İdam kararı, Amerika dahil birçok ülke ve uluslararası örgütlerce kınandı.

(VOA)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.