Minibüslü toplu ulaşıma karşı eylem yapan Adalılara gözaltı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘ne (İBB) bağlı  İETT Genel Müdürlüğü’nün Adalıların tüm itirazlarına ve direnişlerine rağmen, sit alanı olan ve koruma altındaki Adalar’a getirdiği elektrikli minibüsler bugün sefere başladı.

İlk uygulaması Büyükada‘da başlayan “minibüslü toplu taşıma”nın, Adalar’ın yapısına uygun olmadığını, Adalar’ın “yaya bölgesi” olduğunu vurgulayan Adalılar, “halkın rızası ve bilgisi olmadan bu araçların çalıştırılmayacağı” sözü verilmesine rağmen, bugün trafiğe çıkarılmasına karşı engelleme eylemi yaptı.

Çevik kuvvet polislerinin Adaya getirilerek geniş önlem aldıkları eylemde minibüslerin önünü kesen dokuz Adalı jandarma tarafından gözaltına alındı.

Gözaltına alınan dokuz kişiden adları öğrenilebilen sekizi şöyle: Hatice Kaymakçı, Beril Ünal, Cem Kesici, Cemal Ünal, Onur Şen, Utku Eroğlu, Destan Özgit, Muhammet Uygun

Adalar’ın tarihi, kültürel ve doğal dokusuna zarar verecek araçlar için dün de kalabalık bir eylem yapılmış; Adalılar minibüslerin “hizmet” diye Adalara getirmek isteyen İBB yönetiminden araçları geri çekmesini istemişti.

Azmanbüsler: Hizmet değil tahribat
‘Trafik terörü’ne teslim edilen Adalar’da şimdi de minibüs dönemi!

20-22 Mayıs tarihlerinde Adalar Belediyesi, İBB ve İETT’ye 1386 itiraz dilekçesi teslim edilmiş; Adalar Sivil İnisiyatifi de daha önce adadaki minibüslere karşı 4500 fazla ıslak imzalı dilekçe toplamıştı. Ancak tüm bu imzalar yanıtsız kaldı.

Halkın bilgisi ve rızası olmadan araçlar çalıştırılmayacaktı…

1 Haziran’da da Büyükada‘da yapılan halk toplantısında Adalılar, minibüs dayatmasını kabul etmeyeceğini belirtmiş; toplantıya katılan İETT Genel Müdürü İrfan Demet, halkın bilgisi ve rızası olmadan araçların çalıştırılmayacağını söylemişti. Bunun üzerine Adalar Belediyesi Ulaşım Çalıştayı‘nın düzenlenmesi için süreç başlatıldı.

Toplantıda alınan kararlara göre İETT araçları, konu İETT üst kurullarında görüşülene kadar seferlere başlamayacak ve sürecin her aşamasında Adalılar bilgilendirilecekti.

Ancak bu kararlara ve çalıştay hazırlığına rağmen İETT, minibüs seferlerine 15 Haziran’da başlayacaklarını duyurdu. Adalılar, görüşmelere ve çalıştay sürecine aykırı davranan İrfan Demet’e istifa çağrısını bugün de yineledi.

Adalar’ın sit alanı statüsüne aykırı

Adalar Sivil İnisiyatifi, haftalardır Adalar’ın doğal, kentsel ve arkeolojik sit alanı olduğunu hatırlatarak minibüslerin “Adalar’ın doğasına, coğrafi, tarihi, kültürel ve sosyal özelliklerine ve yürürlükteki resmi statüsüne” aykırı olduğu gerekçesiyle bu araçların adaya getirilmesine karşı olduklarını duyuruyor.

Yasal koruma gerektiren bu statü, kamu hizmetlerinin görüldüğü (çöp toplama vb.) durumlar dışında bölgenin taşıt trafiğine kapalı tutulmasını gerektiriyor.

İnisiyatif, adaların koruma kararlarını uygulamayan kamu kurumları ve görevlileri hakkında suç duyurusunda da bulundu.

‘Yavaş ve araçsız şehir istiyoruz’

Adalar’ın ulaşım sorunu için Ziyaretçi Yönetim Planı ve Ulaşım Master Planı yapılması gerektiğini vurgulayan Adalar Sivil İnisiyatifi, yavaş ve araçsız şehir prensiplerine uygun bir planlama talep ediyor. Adalar halkı da Adalar’ın “şehirleştirmesine” ve hızlı tüketilen bir turizm alanına çevrilmesine hizmet eden minibüslerin anakaraya geri götürülmesini istiyor.

Adalar Sivil İnisiyatifi’nden minibüs tepkisi: ‘Yürünebilir Adalar istiyoruz’

 

 

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete