ManşetKent

Mimarlar Odası: Şemsi Paşa Camii restorasyonunda İBB geçmişten ders çıkarmıyor

0

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Üsküdar’da yer alan Şemsi Paşa Camii ve medresesinden oluşan külliyesinde yapılan restorasyon çalışmalarına ilişkin bir açıklama yayınladı.

Mimar Sinan’ın 1580’de inşa ettiği yapı, 2017’de o dönem AKP’li Kadir Topbaş’ın yönetimindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) deniz doldurarak alan kazanma projesi kapsamında denize çakılan kazıklar nedeniyle hasar almış ve çatlamıştı.

Buna rağmen çalışma sürdürülünce kamuoyunda tepkiler yükselmiş ve İBB çalışmayı durdurarak projenin yeniden değerlendirileceğini açıklamıştı.

‘2,5 metre genişliğinde yeni konsol inşa edildi’

Yapılan açıklamada “Geçtiğimiz hafta İBB’nin çelik bir strüktür üzerine beton dökülerek 2.5 metre genişlikte yeni bir konsol inşa ettiğini öğrendik. Yetkililer, bunun geçici olduğunu, meydan restorasyonunun tamamlanmasından sonra kaldırılacağını açıkladı” ifadeleri kullanıldı.

İBB yönetiminin böylesi bir adım atmadan önce konunun uzmanlarının görüş almasını bekledikleri belirtilen açıklamada “Ancak yönetimin kültür mirasına zarar veren bilimsellikten uzak bu tavrını hayretle izliyoruz” denildi.

‘Uzman görüşü aldınız mı?’

Açıklamada İBB’ye restorasyon çalışmalarına ilişkin şu sorular yöneltildi:

  • Söz konusu strüktür kaldırılacaksa neden inşa edildi? Strüktürün yapılma gerekçesi nedir?
  • Şemsi Paşa Camii’nin önüne yapılan yürüyüş yoluyla ilgili çevre sakinleri bir talepte mi bulundu?
  • Yürüyüş yolunun Şemsi Paşa Camii’nin dokusunu bozup bozmayacağı ile ilgili herhangi bir uzman görüşü alındı mı?

Mimarlar Odası açıklamasında “Üsküdar sahilinde ve Şemsi Paşa Camii önünde 2017’de dolgu yapılması için çakılan kazıklar, titreşim ve zemin hareketleri nedeniyle caminin duvarlarına zarar vermişken İBB yönetiminin geçmişten ders çıkarmaması kabul edilemez” ifadeleri yer aldı.

‘Önce hasarın giderilmesi gerekirdi’

İBB yönetiminin caminin tarihi dokusunu bozacak şekilde eklediği strüktür yerine geçmiş İBB yönetiminin neden olduğu hasarın tamir edilmesi için girişimde bulunmasının caminin kültürel bir değer olarak yaşamaya devam etmesini sağlayacağı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

İBB yönetimine çağrımız kültürel ve tarihi varlıkların dokusunu bozacak bu tür girişimleri tekrar etmek yerine aslına uygun bir biçimde, mekânla uyumunu bozmadan, geçmiş yönetimin hatalarının izinden gitmeden korumasıdır.

Açıklama “Mimarlar Odası, yıllardan bu yana yaratılmaya çalışılan biat kültürünün ve kente karşı işlenen suçların karşısındadır. Suçu kimin işlediğine göre duruş değiştirmek meslek etiğimizle bağdaşmadığı gibi, Mimarlar Odası’nın 67 yıllık geleneğine de aykırıdır” ifadeleriyle sona erdi.

Türkmen projeyi böyle savunmuş: Bunda bir şey yok ya…

Yeni İBB yönetimi tarafından yapılan restorasyon çalışmalarına gelen tepkilerin ardından Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen‘in İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu‘na Şemsi Paşa Camii’nin deniz tarafına kazıklar çakılarak yol yapılmasını nasıl savunduğunu gösteren görüntüler çıktı. Videoda Türkmen’in şu açıklamayı yapıyor:

Meydana geliyoruz şurada (tarihi caminin önündeki yolu kastediyor) tıkanıyoruz. Millet burayı geçemediği için trafik olan yoldan geliyor. Burada bir sürü kaos. Burayı millet kullanamadığı için burası bir metruk alan oldu başkanım. Çok affedersiniz burası oldu tuvalet yeri. Gece, sabah ayyaşlar sıkıntı. Aslında burayı yaparsak camiyi daha güzel korumuş olacağız. Caminin önü de genişlemiş olacak. Camiyi denizden koparıyoruz, Yani böyle bir şey… Üzerine bir yapı yapmıyoruz ki, burayı gayet güzel, vatandaşın kullanacağı bir yolu bir meydancık hatta. Güzel bir şey olacak başkanım… Bunda bir şey yok ya…”

 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.