ManşetTürkiye

Mimar ve mühendisler açıkladı: Hasankeyf’te dinamit şoku!

0

Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı ve HES Projesi kapsamında kalelerde dinamitle kaya düşürüldüğü iddiaları üzerine İnşaat Mühendisleri, Jeoloji Mühendisi ve mimardan oluşan beş kişilik heyet bir heyet dün yerinde incelemede bulundu.

Nilay Vardar’ın Bianet’de yer alan haberine göre, İnşaat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ferhat Demir, dinamitle patlatma yapıldığına dair hem video olduğunu hem de görgü tanıkları ile görüştüklerini söyledi. Demir, yukarıdaki videonun da vatandaşlar tarafından bugün çekildiğini belirtti.

“O kayalar orada binlerce yıldır duruyor. Yaptıkları sadece tahribat. Amaçları ne, niye indiriyorlar? Bunu anlamamız gerekiyor. Eski fotoları da inceleyeceğiz. Ancak gözlemlediğimiz alttaki mağaralar, şarap mahzenleri yıkımdan tahribat görmüş. Mağaraların önü kapanmış. Kayalar risk teşkil ediyorsa uygun yöntemlerle olması gerekiyordu. En azından çelik fileler çekilip alttaki şeylere zara verilmemesi gerekiyordu. Gelişigüzel bir yıkım yapılması uygun değil” dedi.

“Kayalar riskli ise uygun yöntemler uygulanabilirdi”

Jeoloji Mühendisi Murat Altın da “Dinamitle patlatma olmuş, Bunun teknikleri var. Mekanik olarak patlatmadan da yapılabilir. Aşağıdaki şaraplık, kilise gibi yapıların zarar görmemesi için mutlaka önlem alınması lazımdı” dedi.

HDP milletvekili Meral Danış Beştaş ile CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu da iddialarla ilgili ayrı ayrı soru önergesi verdi.

Tüm itirazlara rağmen 12 bin yıllık Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı ve HES Projesi kapsamında kalenin iki tarafındaki vadilerde bulunan mağaralara dolgu çalışması ile beraber “tehlike arz eden kayalar”ın düşürülmesi çalışmaları yapılıyor. Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, çalışmalar kapsamında tehlike arz etmeyen ya da düşme ihtimali az olan kayaların da dinamit tarzı patlayıcılar ile düşürülerek kalenin doğal yapısının bozulduğunu belirtmişti. Konuyla ilgili video paylaşmıştı.

Batman Valisi “dinamit yok” demişti

Batman Valisi Ahmet Deniz, Hasankeyf’te tehlike arzeden kayaların kaldırılması esnasında dinamit kullanılmasının kesinlikle söz konusu olmadığını söylemişti.

 

(Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.