Spor

“Milli Marş”ı neden söylemiyorlar?

0

Almanya, Mesut Özil ve Podolski gibi yıldızların maçtan önce Milli Marş’ı neden söylemediklerini tartışıyor.

Avrupa Futbol Şampiyonası Almanya açısından tam bir hayal kırıklığı oldu. Yarı finalde İtalyanlara boyun eğen Alman milliler ve teknik direktörleri Joachim Löw, eleştiri oklarının hedefi haline geldi. Futboldan anlayanlar milli kadrodaki oyuncuları turnuvadaki form durumlarına göre ve objektif bir şekilde değerlendirmeye çalışırken, politikacılar milli maçların yurtseverlik ruhuyla kazanılabileceği noktasından hareketle, karşılaşmalardan önce Alman Milli Marşı’nı söylemeyen oyunculara kafayı taktılar.

Polonya ve Ukrayna’daki zorlu turnuvadan dört galibiyet ve bir mağlubiyetle dönen milli takımın yıldız oyuncuları muhafazakâr Alman politikacıları tarafından ‘milli ruhla oynamadıkları için İtalya’ya yenilmekle’ suçlanıyorlar.

Hessen eyaletinin Hrıstiyan Demokrat Birlik partili başbakanı Volker Bouffier, Milli Marş çalınırken susmanın yasaklanmasını istiyor ve ‘Nihayetinde kendileri için değil milli takım için oynuyorlar, Milli Marş’ı söylememek yakışık almaz, bunu kendileri akıl etmeliler’, diyor.

Söz gümüş…

Hrıstiyan Sosyal Birlik partili Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Hermann, ‘Milli Marş çalınırken ağzını açmayan futbolcunun milli formayı giymeyip kulübünün renkleriyle yetinmesini’, tavsiye ediyor.

Muhafazakâr kanattan gelen eleştirilere ’İmparator’ Franz Beckenbauer de katılıyor. Milli Marş söylemekle zafer arasında bağlantı kurduğu anlaşılan Beckenbauer, Milli Takım Ekip Şefi iken başlattığı uygulamayı ‘Bild’ gazetesine şöyle anlattı: “1984 yılında Milli Marş’ı hep birlikte söyleme mecburiyeti getirmiştim. Altı yıl sonra semeresini gördük ve İtalya’da Dünya Şampiyonu olduk.”

Öncelikle yaşlı Alman politikacıları maçtan önce bazı futbolcuların Milli Marş sırasında susmayı tercih etmesinin yüz kızartıcı olduğunu söylerken, genç kuşağın temsilcilerinden Yeşiller Partisi eş başkanı Cem Özdemir bu tartışmayı gereksiz buluyor. Özdemir, “Ben törenlerde Milli Marş’a katılırım, başkası katılmayabilir. Herkesin kendi bileceği iş olması, bizim övünülecek bir özelliğimizdir. Nihayetinde Milli Marş’a katılma mecburiyeti diye bir şey yok. Benim için önemli olan, bir daha ne zaman şampiyon olacağımız. Kimin söylediği, kimin söylemediği değil.”

Gerçekten de Milli Marş’ı söylemek, şampiyonluk garantisi yerine geçmiyor. Kaleci Gialuigi Buffon, finalden önce bütün takım arkadaşlarıyla birlikte kalpten ve coşkulu bir şekilde İtalyan Milli Marşı’nı söyledi ama İspanya’nın dört golüne mani olamadı. 2008 – 2012 yılları arasında üç şampiyonluk kazanarak adını futbol tarihine altın harflerle yazdıran İspanya Milli Takımında ise Milli Marş sırasında kimse ağzını açmadı. Açamazdı da; Çünkü İspanyol Milli Marşı’nın sözleri yok.

Futbolda şampiyonluğun sırrı, Milli Marş sırasında takım halinde susmak olmasın?
(Deutche Welle Türkçe)

More in Spor

You may also like

Comments

Comments are closed.