Fotoğraflar: MUÇEP
Muğla’nın Milas ilçesi İkizköy mahallesinde orman işletmesi tarafından kesilmek için işaretlenen 600 dönümlük yaşlı ve doğal kızılçam ormanı kesimden kurtarıldı. İkizköy halkı ve Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) kesimi durdurmak için aylar süren ortak bir mücadele yürütmüşlerdi.
Milas Orman İşletme Müdürlüğü, İkizköylülerin verdiği toplu dilekçeye cevaben yazdığı yazıda, endüstriyel plantasyon sahası olarak belirlenen Akbelen mevkiindeki ormanlık alanın kesim programından çıkarıldığını bildirdi. Açıklamada “2020 yılı programındaki 136, 137 nolu Endüstriyel Ağaçlandırma sahalarının kesiminin ertesi yıllarda yapılması uygun görülmüştür” denildi.
MUÇEP’te yer alan habere göre söz konusu alanın endüstriyel ağaçlandırma adı altında ormansızlaştırılarak Yeniköy-Kemerköy Enerji A.Ş.’ye maden sahası olmak üzere teslim edilmek istendiği hem MUÇEP hem de köylüler tarafından gündeme getiriliyordu.
Kesim için işaretlenen orman alanı, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine yakıt sağlayan kömür sahasının hemen 1 km ötesinde bulunuyor. Ayrıca alan, enerji şirketinin maden sahasını genişletmek için satın almak istediği İkizköy, Karacahisar ve Çamköy halkına ait tarla ve zeytinlik arazilerin tam ortasında yer alıyor.
Müdürlük tarafından yazılan yazıda “vatandaşlar ve çevre örgütleri tarafından maden sahası olarak kesileceği ve sağlık sorunlarına yol açılacağı gerekçeleri ile karşı oldukları anlaşılmıştır. Yıllardan bu yana vatandaşla uyum içerisinde bulunan kurumumuz için vatandaşlarımızın bu düşüncesi gereği yine ılımlı tutum sergilemesi ve sosyal problemin önüne geçilmesi önem arz etmektedir” denilerek, kesimin ertelendiği belirtiliyor.
Haziran 2019’da Yeniköy-Kemerköy Enerji Üretim A.Ş., Milas’taki kömür madeni sahasını genişletmek amacıyla, İkizköy, Karacahisar ve Çamköy’deki 300 hektarın üzerinde tarım arazisini satın almak için köylülere bir ihtarname gönderdi. Yöre halkı, kömür için topraklarından vazgeçmeme kararı alarak, bu konuda kamuoyu oluşturmak, idari ve hukuki mücadele yürütmek üzere MUÇEP’in desteği ile harekete geçti. Aynı tarihlerde Akbelen orman alanının tamamen ağaçsızlaştırılması planları ortaya çıktı.
20 Eylül 2019 tarihinde Küresel İklim Grevi’ne destek etkinlikleri çerçevesinde MUÇEP, kesilmesi planlanan orman alanında büyük bir etkinlik gerçekleştirdi. Etkinlikte söz alan, gençler, köylüler, milletvekilleri küresel iklim krizine dikkat çekerek sağlıklı bir çevrede yaşamak için orman ekosisteminin ve biyolojik çeşitliliğin korunması gerektiğine vurgu yaptı.
28 Kasım 2019 tarihinde Milas Orman İşletmesi ekiplerinin Akbelen mevkiinde kesim çalışmalarına başladıklarının duyulması üzerine İkizköylüler ve Milas’tan sivil toplum örgütü temsilcileri hızla olay yerine gittiler. Köylüler, ormanın kesilmesini istemediklerini ve kesimin durdurulmasını talep ettiler. Yapılan görüşmeler sonucunda orman yetkilileri konuyu yeniden değerlendireceklerini ifade ederek kesimi durdurdular.
Bu olayın ertesinde, 3 Aralık 2019 günü İkizköy ve çevre köylerden yurttaşlar ve MUÇEP temsilcileri Milas Orman Şefliği önünde birlikte bir basın açıklaması yaparak ormanlarını korumak konusundaki kararlılıklarını dile getirerek ağaç kesiminden vazgeçilmesini istemişlerdi.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…