ManşetTürkiye

Metin Göktepe katledilişinin 17. yılında anıldı

0

Ümraniye Cezaevi’nde öldürülen iki siyasi tutuklunun cenazesini takip etmek için gittiği haberde polisler tarafından dövülerek katledilen Evrensel Gazetesi muhabiri Metin Göktepe ölümünün 17. yılında mezarı başında anıldı.

Yoğun kar yağışına rağmen ailesi,  meslektaşları, evrensel gazetesi çalışanları ve sevenleri, Göktepe’nin beyaza bürünen mezarı başına kırmızı karanfiller bıraktı. “Metinler ölmez Evrensel susmaz”, “İnadına hepimiz birer Metiniz” sloganlarının atıldığı anmada, Evrensel Gazetesi’nin bugünkü sayısı da mezarı başına bırakıldı. Anmaya Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Evrensel Gazetesi çalışanları, gazeteciler Nazım Alpman, Ahmet Şık, Nevzat Onaran, Toplumsal Bellek Platformundan Canan Kaftancıoğlu ve Zeynep Altıok ile CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci, siyasi parti ve kitle örgütü temsilcisi de katıldı.

Tarihte ceza alan ilk gazeteci davası

Anmada ilk sözü Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat aldı. “Yoğun kara rağmen Metin’in meslektaşlarının burada olacağını biliyordum. Onun bıraktığı izi devam ettirdiğiniz için buradayız” sözleriyle konuşmasına başlayan Polat, Göktepe’nin dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar’ın talimatıyla cenazeyi izlerken gözaltına alındığını söyledi.  Ancak ne Taşanlar’ın ne de dönemin İstanbul valisiyle, hükümet yetkililerinin Metin’in gözaltına alındığını kabul etmediğini hatırlatan Polat, “Güçlü bir mücadele vardı.  Gazeteciler, meslek örgütleri, dostları, arkadaşları, yoldaşları, sendikacılar,  aydınlar mücadele verdi ve devletin güvenlik görevlileri tarihte ilk defa bir gazeteci cinayetinde ceza aldı. Bu kazanılmış bir davadır ve faillerin cezasız kalmayacağını göstermiştir” diye konuştu. Orhan Taşanlar ve onu koruyan Tansu Çiller’i unutmadıklarını belirten Polat, “Bu bakımdan dava hâlâ devam ediyor. Hrant Dink cinayetiyle ilgili Ramazan Akyürek ve diğer sorumlular cezalandırılmadan da Dink davası bitmeyecektir” diye devam etti. Tutuklu gazetecilere de değinen Polat, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için mücadele etmenin herkesin boynunun borcu olduğunu dile getirdi.

‘Mezar değil direniş noktası’

Polat’tan sonra konuşan Göktepe davasını yakından takip eden gazetecilerden Nazım Alpman da, “Metin Göktepe’yi anmak için bu kadar insanın buraya gelmesi yüksek bir ahlakı temsil ediyor” dedi. “Geçen sene buradaki anmada ben, mezar başında değil direniş noktasında buluşuyoruz. Ahmet’e Nedim’e buradan ulaşacağız demiştik” sözlerini hatırlatan Alpman,  “Burada toplanmamız Fadime ananın etrafında bir araya gelmemiz Metin’in hâlâ ölmediğini gösteriyor” dedi.

‘Yeni cinayetler olmasın diye’

Yıllardır Metin Göktepe için, katliamlarda, faili meçhullerde hayatını kaybedenler için hep aynı şeyi tekrarlamaktan utandıklarını söyleyen Toplumsal Bellek Platformu’ndan Zeynep Altıok ise, “Ancak bu cinayetler aydınlanana kadar mücadelemiz devam edecek. Platform olarak faili meçhullerin son bulması ve gerçekleri yazanların cezaevinde olmaması için mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi. Faili meçhuller için adım atmadan sadece grup toplantılarında özür dileyen siyasetçiler istemediklerini kaydeden Altıok, “Biz bugünkü iktidardan yeni anayasa sürecinde insanlığa karşı işlenen cinayetlerin karartılmasını engelleyecek standartlar istiyoruz. Yeni değerlerin öldürülmesine izin verilmemesini istiyoruz” çağrısı yaptı.

“Hepinizi Metin kadar seviyorum”

Rahatsızlığına ve soğuk havaya aldırmadan oğlunun mezarı başındaydı Fadime Ana. Dilinden düşürmediği  “Hepiniz benim için birer Metinsiz” sözüyle seslendi anmaya katılanlara. Fadima Göktepe sözlerini, “Sağolun var olun hepinize çok teşekkür ederim. Hepinizi kutluyorum hepiniz benim için birer Metinsiniz. Metin ölmemiş, Metinler burada bak. Hepinizi Metin kadar seviyorum” diye bitirdi.

‘Ezilenin yanında olduğu için öldürüldü’

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcı Kamil Tekin Sürek de, Metin’in  Evrensel muhabiri olduğu için öldürüldüğüne dikkat çekerek “Evrensel gerçekleri yazdığı için, emekçilerin haklarını savunduğu için, Kürtlerin haklarını yazdığı için, Alevilerin, gençlerin kadınların haklarını yazdığı için Metin gözaltına alındı ve öldürüldü” dedi.

CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ise, “Kemal Türkler’in, Uğur Mumcu’nun  katilleri adalete teslim  edilseydi Metin Göktepe öldürülmeyecekti. Metin’inkiler teslim edilseydi Hrant öldürülmeyecekti” diye konuştu. Bu nedenle “Senin davan benim davam” ayrımı yapılmadan tüm gazetecilerin davasına sahip çıkılması gerektiğinin altını çizen Salıcı, “Bundan önce de buradaydık. Bundan sonra da burada olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

(Evrensel, Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.