Meteoroloji uyardı: Sıcak dalgası Türkiye’yi saracak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde sıcaklıkların yükseleceğini belirtti; beklenen sıcak dalgasıyla Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde 8-12 derece, diğer bölgelerde ise 4-8 derece artış öngörülüyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), bugünden (11 Haziran) itibaren Türkiye genelinde sıcaklıkların yükseleceğine dair uyarı yaptı.

MGM, Marmara, Ege ve Akdeniz genelinde halihazırda mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar görüldüğünü ve bugünden itibaren hava sıcaklıklarının daha da yükseleceğini açıkladı.

Mevsim normallerinin 8-12 derece üstüne çıkacak

Beklenen sıcak dalgasının etkisi ile sıcaklıkların Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı Karadeniz ve Orta Karadeniz’in iç kesimlerinde mevsim normallerinin 8-12 derece üstüne çıkması bekleniyor. Diğer bölgelerde ise 4-8 derecelik bir artış bekleniyor.

NTV Meteoroloji editörü Dilek Çalışkan’ın bildirdiğine göre sıcak dalgası Cezayir’den gelerek özellikle ülkenin batı bölgelerinde etkili olacak.

Aydın, Manisa ve Antalya’da sıcaklık 45 dereceyi bulacak

Aydın, Manisa ve Antalya’da sıcaklıkların yarından itibaren 45 dereceye ulaşması bekleniyor. Balıkesir’in 39-42, İzmir’in 37-40, Bursa’nın 37-39, Ankara’nın 34-36 ve İstanbul’un 32-34, Urfa ve Diyarbakır’ın 36-40, Adana’nın 37-42, Sakarya’nın 36-39, Malatya’nın 33-36, Kayseri’nin 31-35, Bolu’nun 32-35 derece olması bekleniyor. Samsun, Trabzon ve Erzurum’da ise sıcaklıklar 25-30 derece olacak.

Hafta sonuna doğru beklenen yağışla sıcaklıklar düşebilir.

Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde gök gürültülü sağanak yağış beklentisi var.

‣ Kentleri bekleyen tehlike: Sıcak dalgası

Sıcak havaya bağlı rahatsızlıklara dikkat

Uzmanlar, sıcaklık artışlarının organların iflasına ve ölüme yol açabileceğini söylüyor. Dünya genelinde birçok ülkede yüksek sıcaklıklara bağlı ölümler kaydedildi.

‣ Hindistan seçimlerinde 33 görevli aşırı sıcak nedeniyle öldü
‣ Meksika’daki şiddetli sıcak dalgası, yüzlerce ‘uluyan maymun’un ölümüne neden oldu
‣ 
İklim krizi: Aşırı sıcaklar Hindistan ve Meksika’da 100’den fazla can aldı

MGM, özellikle kronik rahatsızlığı olan kişilerin, yaşlıların ve çocukların 11.00-16.00 saatlerinde dışarı çıkmamaları gerektiği konusunda uyardı.

Sıcaklıkla mücadele edebilmek için bolca su içmek, yağlı ve tuzlu yiyeceklerden kaçınmak, sıcağa uygun giysiler tercih etmek ve bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda hemen doktora gitmek hayati önem taşıyor.

‣ Sıcaklıklar 40C’yi geçecek: Sıcak dalgalarında sağlıklı kalabilmenin, rahat uyumanın yolları
Klimanız yoksa sıcak dalgasında uyuyabilmek için 40 ipucu

Sıcak günlerden daha sıcak günlere

Mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklar ülke genelinde kronik bir hal almaya başladı.

Şubat ayında da bir sıcak dalgasının etkisiyle kara ve deniz sıcaklıkları yükselmiş ve 2024 Şubat’ı en sıcak şubat olarak kaydedilmişti.

Bu yılın bahar aylarında ülke genelinde sıcaklıklar mevsim normalinin üzerinde seyretti. Nisan ayında ortalama sıcaklık, 1991-2020 Nisan ayı ortalaması olan 12,3 derecenin 4,6 derece üstüne çıkarak 16,6 dereceye ulaştı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Barış Önol, haziran ayının başında sıcak günlerin bittiğini ve daha sıcak günlerin kapıda olduğunu belirtmişti. MGM tahminleri Önol’un uyarılarını doğruladı.

Sıcak dalgası Türkiye’de: Neden ısınıyoruz?

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç taslağı metnine tepkiler yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR