Dünyaİklim KriziManşet

İklim krizi: Aşırı sıcaklar Hindistan ve Meksika’da 100’den fazla can aldı

0
Fotoğraf: CNN

Bu yıl El Nino hava durumunun da etkisinin yaşanacağı yaz aylarıyla birlikte sıcak dalgaları da yeniden etkili olmaya başladı. Dünya genelinde etkili olan sıcak hava Hindistan‘ın kalabalık eyaletlerinde ve Meksika‘da çok sayıda can kaybına yol açtı. Uzmanlar, can kayıplarına neden olan aşırı sıcaklıkların daha önceden var olan sağlık sorunlarının da ağırlaşmasına yol açtığı ve özellikle yaşlıların ve hipertansiyon gibi rahatsızlığı olanların büyük risk altında olduğu konusunda uyarıyor.

‣ Araştırma: Hayal dahi edemeyeceğimiz sıcak dalgalarına karşı hazırlık yapmalıyız
‣ İklim krizi: Avrupa’da aşırı hava olayları 40 yılda 195 bin can aldı

Hindistan’da sıcaklığa bağlı 96 ölüm

Fotoğraf: AP

Hindistan’da sıcaklık mevsim normallerinin 5 derece üzerine çıkarak 43 santigrat dereceye ulaştı. Kuzeydeki Uttar Pradesh ve doğudaki Bihar eyaletlerinde etkili olan aşırı sıcaklar 96 kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu.

İki eyalette yaşamını yitiren 54 kişinin çoğunluğunun 60 yaş ve üzeri olduğu belirtilirken, yetkililer 60 yaş üstü veya sağlık sorunu bulunan kişilerin gündüzleri dışarı çıkmamaları için uyarılar yayımlandı.

Ballia‘da görev yapan sağlık yetkilisi S. K. Yadav, son üç gün içinde yaklaşık 300 hastanın sıcaktan ağırlaşan çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle bölge hastanesine kaldırıldığını aktardı.

Ballia’daki yetkililer, durumun daha da kötüleşmesinden endişe ederek sağlık personelinin izin başvurularını iptal etti ve olası hasta akınına karşı acil servis kapasitesini artırdı.

‣ El Niño zamanı geliyor: Benzeri görülmemiş sıcak dalgaları görülebilir
‣ Güney Asya’daki ‘erken sıcak dalgaları’, tüm dünya için alarm işareti

Meksika’da sıcak dalgası: Son yılların en bunaltıcı günleri

Fotoğraf: AFP

Meksika’da nisanın ortasından bu yana etkili olan üçüncü sıcak dalgası nedeniyle sekiz kişi yaşamını yitirdi.

Başkent Mexico City’de sıcaklıklar 35 dereceye ulaşarak rekor kırdı.

Meksika yerel basınının aktardığına göre, sıcaklıklar ülkenin kuzeybatısı ile güneydoğusunda mevsim normallerinin birkaç derece üzerinde seyrederken, aşırı sıcaklıklar can kayıplarına yol açıyor.

Sağlık Bakanlığı, yoğun sıcak dalgası nedeniyle hastaneye onlarca kişinin güneş çarpması şikayetiyle başvurduğunu, bunlardan sekiz kişinin ise aşırı sıcaklıklara bağlı nedenlerle hayatını kaybettiğini açıkladı.

Sıcak dalgası ülkenin Sonora, Veracruz, Quintana Roo ve Oaxaca eyaletlerinde etkisini gösterirken, yüksek sıcaklıkların birkaç gün daha süreceği tahmin ediliyor.

Ülkede sıcaklıklar 40 dereceyi aşarken, son yılların en bunaltıcı günlerinin yaşandığı kaydedildi. Ülkenin meteoroloji servisi vatandaşlara, özellikle öğle saatlerinde mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları tavsiyesinde bulundu.

İnsan faaliyetleri birinci derecede sorumlu

Fosil yakıt kullanımına bağlı insan faaliyetleri sonucu yaşanan küresel ısınma, doğanın döngülerini pek çok yönden etkiliyor. İklim bilimi ve meteoroloji uzmanları her yıl, iklim krizinin aşırı hava olaylarının sıklığını ve şiddetini artıracağı konusunda uyarılarda bulunuyor.

Küresel hava düzenlerindeki değişiklikler nedeniyle doğal iklim değişikliği içinde aşırı ısı olayları meydana geliyor. Bilim insanları, bu olayların son on yıllardaki sıklığı, süresi ve yoğunluğundaki artışın gezegenin gözlemlenen ısınmasıyla açık bir şekilde bağlantılı olduğuna ve insan faaliyetlerine atfedilebileceğine vurgu yapıyor.

‣ Aşırı sıcak dalgaları, hava kirliliğiyle birleştiğinde ölüm riski önemli ölçüde artıyor
‣ İklim krizi: Avrupa’da erken sıcak dalgası, orman yangınları; Asya’da sel

Aşırı sıcaklar iklim kriziyle mi ilgili?

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.