Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriEkolojiManşet

Mersinlilerin kutsalına mermer ocağı tehdidi

0

Haber: Abidin YAĞMUR

*

Mersin’in Erdemli ilçesinin önemli tarım alanlarından biri olan Sorgun yaylasında hem köy yerleşimini, hem bahçecilik faaliyetlerini etkileyecek mermer ocağı projesi yöre halkını tedirgin ediyor.

Köye hakim bir noktada bulunan ve yöre halkının kutsal saydığı Ziyarat Kayası‘nda mermer ocağı açma girişimlerine başlayan şirketin ÇED gerekli değildir raporu alarak faaliyete başladığı öğrenildi. Şikayetler üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü şirketin dosyasını yeniden incelemeye aldı ancak şirket hız kesmeden çalışmaya devam ediyor.

Erdemli’ye bağlı Sorgun yaylası ve civarında yaşayan vatandaşların kutsal saydıkları Ziyarat Tepesi, Sorgun’a hâkim bir noktada bulunan, yaklaşık bin 300 metre uzunluğunda yekpare bir kaya görünümünde.

Yöre halkının çeşitli vesilelerle ziyaret edip dualar ettiği, bir yatıra ev sahipliği yaptığını düşündüğü Ziyarat Kayası son birkaç aydır madencilik, mermercilik faaliyetleriyle gündemde.

Yöre halkı, hem kutsal saydıkları bir mekânın mermer ocağı için tahrip edilmesinden hem de ocağın bahçelerine ve evlerine vereceği zarardan dolayı endişeli.

Vatandaş iş makinaları gelince haberdar oldu

Konuştuğumuz yurttaşlardan edindiğimiz bilgilere göre, özel bir şirketin Ziyarat Kayası’nda mermer ocağı yapmak istemesinden yöre halkı ancak iş makineleri gelip kayayı parçalayınca haberdar olmuş. Öncesinde vatandaşlara hiçbir bilgi verilmemiş.

Çalışmalar başlayınca vatandaşlar Valiliğe, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne başvurmuş. Bu başvurulara verilen yanıtta, şirketin, mermer ocağı işletmesi için ‘ÇED gerekli değildir’ görüşü aldığı bildirilmiş.

Ancak yöre köylüsü işin peşini bırakmamış ve dilekçelerle, sözlü başvurularla milletvekillerine, Valiliğe ve Çevre Müdürlüğüne başvurmaya devam etmiş.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü de bu başvurular üzerine 19 Temmuz 2022’de ilgili kurumlara yazı göndererek mermer ocağı projesiyle ilgili dosyanın yeniden incelenmesini istemiş.

Müdürlüğün ilgili yazısında, “Mermer ocağı projesine karşı gerek Sorgun halkının gerekse muhtarlığın yoğun şikayetleri bulunmaktadır. Şikayet konuları içerisinde meyve, sebze bahçelerinin gelişiminin olumsuz etkileneceği, mermer ocağı projesinin gerçekleşeceği alanın yöre halkı tarafından manevi ve dini açıdan ziyaret ve yatır olarak kutsal kabul edildiği belirtilerek söz konusu ocağın çalıştırılmaması yönünde talepte bulunulmuştur” ifadeleri yer aldı.

Şirket çalışmaya devam ediyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yazısına karşın şirket mermer ocağı çalışmalarına devam ediyor.

Yöre sakinleri, her gün kırma makinesi sesi duyduklarını, şantiyede çalışmanın daha da hızlandığını ifade ediyor.

‘Bu işler yağmaya dönüştü’

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Abdurrahman Yıldız, Sorgun Köyü’ne giderek mermer ocağı alanında incelemelerde bulundu ve köylülerle sohbet ederek bilgi aldı.

Yıldız, “Sorgun yaylası Toroslar’ın inci köşelerinden birisi. Ülkemizde maalesef madencilik faaliyetleri bir yağmaya dönüşmüş durumda. Bu yağma Sorgun yaylasına da uzanmış. Madencilik mutlaka yürütülecek ama bu faaliyetlerin insanların yaşam alanlarına, tarım alanlarına, su kaynaklarına, meralarına zarar vermeden yapılmalı. Bu tür yerlerde madencilik faaliyetlerinin kontrol altında tutulması gerekir” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Abdurrahman Yıldız

İnsanların kendi üretim alanları içinde bir mermer ocağının kurulmaması gerektiğini söylediklerini aktaran Yıldız, bölgenin önemine de şu ifadelerle değiniyor:

“Bu bölgede yer üstündeki zenginliklerin değeri yeraltındaki zenginliklerin değerinden fazla. Buralarda mermer çıkarmak yerine bu bölgenin tarımını, turizmini değerlendirsek daha faydalı olur. Ama yeraltındaki ufak tefek değerler için yerüstündeki değerleri harcıyoruz. Dört kuruşluk mermer çıkaracağız diye milyonluk servetleri yok etmemek lazım. Buradaki emekleri görmeden, buraların tarihini bilmeden birileri geliyor; Ankara’dan aldığı ruhsatlarla benim evimin tepesinde mermer ocağı açıyor.”

‘Buradan bir kamyon mermer çıkmaz’

Sorgun Köyü sakinlerinden Nebi Bulut, Ziyarat Kayası’ndan mermer çıkmasının mümkün olmadığını ileri sürüyor.

Yatır ve ziyaret olarak kutsal saydıkları kayalığın Müze Müdürlüğünce mutlaka incelenip kayıt altına alınmasını isteyen Bulut, “Bu çalışılan yerde bir kamyon mermer çıkma şansı yok. Bu sadece doğayı yok etmektir. İnsan gitti mi bir iki kişi doğar. Doğa giderse ne doğar? Daha önce de mermer ocağı açtılar, bir şey çıkmadı. Şimdi de burayı açıyorlar. Bağ bahçemiz kalmadı. 200 senelik katran ağaçları kuruyor. Bazı sebze bahçelerinden hiç sebze alınamadı. Beklentimiz bu ocağımız kapatılması. Her gün toprak için, bayrak için şehit veriliyor mu? Biz de bu köyümüz için canımızı veririz” ifadelerini kullanıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.