EnerjiManşet

Mersin’den nükleere geçit yok açıklaması: “Sinop da bizim, Akkuyu da”

0

Sinop’ta yapılması planlanan nükleer santral için 3 Mayıs’ta İstanbul’da Japonya ile karşılıklı imzaların atılması nükleer tehdidi yakından taşıyan bir başka şehir, Mersin’de protesto edildi.

Mersinli doğa korumacıların oluşturduğu bir platform olan Ekoloji Forumu tarafından Mersin’in en işlek sokaklarından Kushimoto’da “Sinop, Fukuşima olmayacak”, “Nükleere inat, yaşasın hayat” sloganları altında yapılan basın açıklamasında Japonya ile dostluğun bir nişanesi olarak adı değiştirilen ve Mersinlilerin uğrak yeri olan “Kushimoto Sokağı”nın adının Japonya bu tarihi yanlıştan dönünceye kadar, “Sinop Sokağı” olması gerektiği vurgulandı.

Ekoloji Forumu adına basın açıklamasını okuyan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Mersin eş sözcüsü Osman Yılmaz, “Japonya’daki nükleer karşıtları ile olduğu kadar Sinop’taki nükleer karşıtları ile de dayanışma içinde olmamız gereken bir gündür. Hiroshima, Nagasaki, Chernobyl ve Fukushima gibi faciaların tekrar yaşanmaması için ne Akkuyu’da, ne Sinop’ta ne de dünyanın herhangi bir yerinde nükleer santrallere izin verilmemelidir” dedi.

http://www.youtube.com/watch?v=iJpxcmbsMQ8&feature=youtu.be

Kushimoto Sokağının isminin “Sinop Sokağı” olarak değiştirilmesi için imza da toplanan basın açıklamasının ardından ekoloji forumu üyeleri Kushimoto Sokağında, “Sinop, Fukuşima olmayacak”, “Mersin’de nükleer istemiyoruz”, “Nükleer santral çatlar patlar” sloganları ile yürüdü.

Mersin Ekoloji Forumu tarafından yapılan basın açıklamasının tam metni şu şekilde:

Sinop’ta Bizim, Akkuyu’da. Nükleere geçit yok

16 Eylül 1890’da Kushimoto açıklarında tayfuna yakalanan Ertuğrul Firkateyni kayalara çarparak batmış, toplam 609 mürettebattan sadece 69 denizci kurtulabilmiştir. Ertuğrul Fırkateyni’nin trajik sonu Türk-Japon halklarını yakınlaştırdı. Kazada ölenlerin anısına Kushimoto’da bir Anıt yapılmıştır. Ayrıca Kushimoto kasabası Mersin ve Yakakent ile kardeş şehirdir.

3 Mayıs 2013 tarihinde ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Türkiye’de ikinci nükleer santralin Sinop’ta yapılması için imza attılar. Sinop Nükleer Santrali’ni Japonya’nın Mitsubishi firması ile Fransız enerji şirketi Areva’nın yer aldığı konsorsiyum yapacak.

Japonya’nın 54 nükleer reaktöründen halen sadece 2’si aktif olarak üretimde görülmektedir. Japonya halkının Hiroshima, Nagasaki ve Fukushima deneyimlerini yaşadıktan sonra kendi topraklarında nükleer santral istemiyorken Sinop’ta nükleer santral yapılmasını doğru bulduğunu da sanmıyoruz. Şirketlerin kar hırsı ile yönlendirilen hükümetler ve siyasi iktidarlar elbet bir gün bunun hesabını halka verecektir.

Ancak bugün Japonya’daki nükleer karşıtları ile olduğu kadar Sinop’taki nükleer karşıtları ile de dayanışma içinde olmamız gereken bir gündür. Hiroshima, Nagasaki, Chernobyl ve Fukushima gibi faciaların tekrar yaşanmaması için ne Akkuyu’da, ne Sinop’ta ne de dünyanın herhangi bir yerinde nükleer santrallere izin verilmemelidir.

Türkiye ve Japonya arasındaki dostluk bağlarına nükleer gölgesi düşsün, kar hırsına kurban gitsin istemeyiz. Fakat bugün Mersin ve Sinop’un nükleer trajedisi ile karşı karşıya olduğu da bir gerçektir. Bu dostluk ve güven ilişkisinin tekrar kazanılmasının yolu da Japonya ve Türkiye halklarının nükleer karşıtı dayanışmasından geçmektedir.

Bu nedenle Japonya Hükümeti ve Mitsubishi firması Sinop Nükleer Güç Santrali projesinden çekilene kadar Mersin İli, Yenişehir İlçesi, Pozcu Semtinde bulunan Kushimoto Sokağının isminin Sinop Sokağı olarak değiştirilmesini istiyoruz.

Nükleere İnat, Yaşasın Hayat.
Sinop’ta Bizim, Akkuyu’da
Nükleer Geçit Yok.

Mersin Ekoloji Forumu

(Yeşil Gazete)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.