Mersin’de üniversite ve belediye işbirliğinde çevre çalıştayı

Mersin’de Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Üniversitesi ortaklığında Kongre Merkezi’nde 45 kurum, kuruluş, stkdan 192 kişinin katılımı ile “Mersin İli Çevre Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” düzenlendi.

Çevre Çalıştayının açılış konuşmasını Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz yaptı
Çevre Çalıştayının açılış konuşmasını Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz yaptı

Mersin’de çevre ile ilgili tüm aktörlerin biraraya geldiği çalıştayın açılış konuşmasını Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı yaptı. Çalıştayın kapsamı ve yöntemi hakkında açıklamalarda bulunan Çamsarı’nın ardından Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz söz aldı. Mersin’in çevre sorunları ve bu sorunların giderilmesi adına Büyükşehir’in yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Kocamaz, kentte coğrafi bilgi sisteminin oluşturulmak üzere olduğunu aktardı. Mersin’e ait canlı türleri Caretta Caretta ve Akdeniz Foklarının nesli tükenme tehlikesi altında bulunan canlılar olduğunu da belirten Başkan Kocamaz, çalıştaydan çıkacak öneriler neticesinde Büyükşehir Belediyesi’nin çevre sounlarının çözümüne ilişkin bir yol haritası çıkaracağını söyledi.

47.Mersin Çevre Çalıştayı

Mersin’in çevre sorunlarının dokuz ayrı çalışma grubu tarafından masaya yatırıldığı grup çalışmasının hemen öncesinde Mersin Üniversitesi Müdendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Halil Kumbur ayrıntılı bir Mersin İli Çevre Sorunları sunumu yaptı.

Mersin Üniversitesi Müdendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Halil Kumbur ayrıntılı bir Mersin İli Çevre Sorunları sunumunda bulundu
Mersin Üniversitesi Müdendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Halil Kumbur ayrıntılı bir Mersin İli Çevre Sorunları sunumunda bulundu

Çevre sorunlarından ziyade Mersin’in endüstri, turizm, enerji ve tarım potansiyellerini detayları ile çalıştay katılımcıları ile paylaşan Prof. Dr. Kumbur, 6360 sayılı yasa ile çevre ile ilgili projelerin Büyükşehir Belediyeleri’nin sorumluluğuna bırakıldığını ve bunu avantaja dönüştürmenin mümkün olduğunu aktardı.

Çevre sorunlarının çözümü için dokuz ayrı çalışma grubu

Açılış ve çalıştay çalışma yöntemi sunumlarının ardından öğle yemeği için ara veren katılımcılar 13:30’da 9 ayrı çalışma grubu altında kendileri ile ilgili alan doğrultusunda çevre sorunları ve çözüm önerilerini tartıştılar.

Yeşil Gazete olarak bizim de dahil olduğumuz Çevre Eğitimi Çalışma grubu çalıştay bitiminde toplu halde. Grubun modaratörlüğünü Mersin Üni. Deniz Kaplumbağaları Uyg. ve Arş. Merkezi Müdürü Prof.Dr. Serap Ergene üstlendi
Yeşil Gazete olarak bizim de dahil olduğumuz Çevre Eğitimi Çalışma grubu çalıştay bitiminde toplu halde. Grubun modaratörlüğünü Mersin Üni. Deniz Kaplumbağaları Uyg. ve Arş. Merkezi Müdürü Prof.Dr. Serap Ergene üstlendi

Çevre Çalıştayı’nda belirtilen dokuz çalışma grubu sırasıyla :

1- Su Yönetimi Çalışma Grubu

2 – Atık Yönetimi Çalışma Grubu

3 – Toprak Yönetimi Çalışma Grubu

4 – Hava Kirliliği Çalışma Grubu

5 – Gürültü, Görüntü ve Mimari Kirlilik Çalışma Grubu

6 – Enerji ve Çevre İlişkileri Çalışma Grubu

7 – Yerel Yönetimler ve Çevre Uygulamaları Çalışma Grubu

8 – Çevre Eğitimi Çalışma Grubu

9 – Turizm, Tarihi Doku ve Kıyı Yönetim İlişkileri Çalışma Grubu

45 ayrı kurum, kuruluş ve stk’dan 192 katılımcının Kongre Merkezi’nin büyük salonunda bir araya geldiği çalıştay tüm grupların önerilerinin maddeler halinde sunumu ile sona erdi.

Bundan sonraki süreçte Mersin Üniversitesi, önerileri kitapçık haline getirip hayat geçirilmesi amacı ile Büyükşehir Belediyesi’ne ve çalışma grubu katılımcılarına sunacak. Bu yöntem sayesinde çalışma gruplarının üyeleri de kendi önerileri ile ilgili bir gelişme olup olmadığını denetleme imkanına sahip olacak.

Fotoğraflar: Alper Tolga Akkuş – Alper Girgeç

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

 

 

Alper Tolga Akkuş
Alper Tolga Akkuşhttp://acikradyogunlugu.wordpress.com/
Anavarza’da doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nü bitirdikten sonra ismi lazım değil uluslararası bir bankada 12 yıl çalıştı. Bedensel engelinin kendisine sağladığı SGK imkanlarını kullanarak 2011 Kasım’ında emekli oldu ve asıl mesleğine kesin dönüş yaptı. Yeşil Gazete’yi yemyeşil yapmak gibi bir görevi kendisine misyon edinmiştir. Adanalıdır, Galatasaraylıdır, Türkiye’de yaşamaktadır ve bu üç mucizeyi allahın kendisine bir lütfu saymaktadır. [email protected]

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

UCM savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, eski Savunma Bakanı Gallant ve Hamas liderlerinden Deyf'in yakalanmasına hükmetti.

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

EN ÇOK OKUNANLAR