Mersin’de Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Üniversitesi ortaklığında Kongre Merkezi’nde 45 kurum, kuruluş, stkdan 192 kişinin katılımı ile “Mersin İli Çevre Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” düzenlendi.
Mersin’de çevre ile ilgili tüm aktörlerin biraraya geldiği çalıştayın açılış konuşmasını Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı yaptı. Çalıştayın kapsamı ve yöntemi hakkında açıklamalarda bulunan Çamsarı’nın ardından Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz söz aldı. Mersin’in çevre sorunları ve bu sorunların giderilmesi adına Büyükşehir’in yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Kocamaz, kentte coğrafi bilgi sisteminin oluşturulmak üzere olduğunu aktardı. Mersin’e ait canlı türleri Caretta Caretta ve Akdeniz Foklarının nesli tükenme tehlikesi altında bulunan canlılar olduğunu da belirten Başkan Kocamaz, çalıştaydan çıkacak öneriler neticesinde Büyükşehir Belediyesi’nin çevre sounlarının çözümüne ilişkin bir yol haritası çıkaracağını söyledi.
Mersin’in çevre sorunlarının dokuz ayrı çalışma grubu tarafından masaya yatırıldığı grup çalışmasının hemen öncesinde Mersin Üniversitesi Müdendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Halil Kumbur ayrıntılı bir Mersin İli Çevre Sorunları sunumu yaptı.
Çevre sorunlarından ziyade Mersin’in endüstri, turizm, enerji ve tarım potansiyellerini detayları ile çalıştay katılımcıları ile paylaşan Prof. Dr. Kumbur, 6360 sayılı yasa ile çevre ile ilgili projelerin Büyükşehir Belediyeleri’nin sorumluluğuna bırakıldığını ve bunu avantaja dönüştürmenin mümkün olduğunu aktardı.
Çevre sorunlarının çözümü için dokuz ayrı çalışma grubu
Açılış ve çalıştay çalışma yöntemi sunumlarının ardından öğle yemeği için ara veren katılımcılar 13:30’da 9 ayrı çalışma grubu altında kendileri ile ilgili alan doğrultusunda çevre sorunları ve çözüm önerilerini tartıştılar.
Çevre Çalıştayı’nda belirtilen dokuz çalışma grubu sırasıyla :
1- Su Yönetimi Çalışma Grubu
2 – Atık Yönetimi Çalışma Grubu
3 – Toprak Yönetimi Çalışma Grubu
4 – Hava Kirliliği Çalışma Grubu
5 – Gürültü, Görüntü ve Mimari Kirlilik Çalışma Grubu
6 – Enerji ve Çevre İlişkileri Çalışma Grubu
7 – Yerel Yönetimler ve Çevre Uygulamaları Çalışma Grubu
8 – Çevre Eğitimi Çalışma Grubu
9 – Turizm, Tarihi Doku ve Kıyı Yönetim İlişkileri Çalışma Grubu
45 ayrı kurum, kuruluş ve stk’dan 192 katılımcının Kongre Merkezi’nin büyük salonunda bir araya geldiği çalıştay tüm grupların önerilerinin maddeler halinde sunumu ile sona erdi.
Bundan sonraki süreçte Mersin Üniversitesi, önerileri kitapçık haline getirip hayat geçirilmesi amacı ile Büyükşehir Belediyesi’ne ve çalışma grubu katılımcılarına sunacak. Bu yöntem sayesinde çalışma gruplarının üyeleri de kendi önerileri ile ilgili bir gelişme olup olmadığını denetleme imkanına sahip olacak.
Fotoğraflar: Alper Tolga Akkuş – Alper Girgeç
Haber: Alper Tolga Akkuş
(Yeşil Gazete)