ManşetKadınYerel

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde mobbing, hakaret ve usulsüzlük iddiaları

0

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde görev alan Sabahat Aslan hakkında son dönemde onlarca soruşturma açıldı. Akdeniz Belediyesi’ndeki görevinin ardından Büyükşehir Belediyesi’ne geçiş yapan Aslan’ın gerçekleştirdiği işlerin ve satınalmaların ekonomik değerinin altında olması nedeniyle rant çevrelerini rahatsız ettiği belirtiliyor.

Aslan’ın avukatı Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Yönetim Kurulu üyesi Semra Kabasakal, Sabahat Aslan’ın mobbinge ve hakaretlere maruz kaldığını anlatıyor. Olaya konu iddialar ilk kez gündeme getirilmiyor ancak belediye yönetimi tarafından konuyla ilgili herhangi bir adım da atılmış değil.

23 Mart 2022, MERÇED tarafından Sabahat Aslan’ın maruz kaldığı ifade edilen mobbingler ve hakaretlere, görevden alınmaya dair basın açıklaması. Açıklama sonrası Aslan hakkında soruşturma açıldığı bildiriliyor.

Satınalmalar sonrası soruşturmalar

Olaylar Eylül 2019’da Akdeniz Belediyesi’nden Mersin Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığına bağlı Makina İkmal Bakım ve Onarım Şube Müdürlüğüne geçen Makina Mühendisi Sabahat Aslan çevresinde gelişiyor.

MERÇED Başkanı Aslan, Büyükşehir Belediyesi’nde Makina İkmal Bakım ve Onarım Şube Müdürü olarak göreve başlıyor. Ardından Ekim 2019’da kurulan Makina İkmal Bakım ve Onarım Dairesi’ne Daire Başkanı olarak atanıyor ve bu görevden 23 Ağustos 2021’de alınıyor. Avukata göre Aslan’ın maruz kaldığı mobbing, hakaretler ve soruşturmalar bu süreçte gerçekleşiyor.

Aslan göreve gelmeden önce Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı yaklaşık bin 400 aracın özel firmalara yaptırıldığı ancak Aslan’ın görev almasının ardından daha ekonomik olacağı için bakım ve onarımların atölyelerde yapılmaya başlandığı bildiriliyor.

Maddi ve manevi kayıplar: Sürgün

Sabahat Aslan

Avukat Kabasakal, Aslan’ın çalışma koşullarını ve görevden alındıktan sonra yaşadığı maddi manevi kayıpları şöyle anlatıyor:

“Çalıştığı şartlar çok ağırdı. Maddi ve manevi kayıpları oldu. Şöyle ki; Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gultak Aslan’ın çalışmalarından çok memnundu ve ilk önce Büyükşehir Belediyesi’ne gitmesine onay vermemişti. Ancak Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in Aslan’ın Büyükşehir’e transferinde ısrarı ve Seçer’in Aslan’ı Daire Başkanı yapma sözü üzerine Büyükşehir’e geçişine izin vermişti. Büyükşehir’deki Daire Başkanlığı görevindeki maaşı, mühendis maaşından fazla idi. Görevden alındıktan sonra düz mühendis kadrosuna atanmak ekonomik kayba neden oldu. Ama Sabahat Aslan ve bizler ekonomik kayıptan öte görevden alınma sırasında ona yapılan çirkin saldırılardan çok rahatsız olduk.”

Aslan’ın başta kadın kimliğine yapılan hakaret ve daire başkanlığı kadrosunun elinden alınarak Yol Yapım ve Bakım Onarım Dairesi’ne sürgün edilmesinin Mersin kamuoyunda çok ciddi rahatsızlıklar oluşturduğunu belirten Kabasakal şöyle konuşuyor:

“Elbette bu durumdan Sabahat Aslan da manen çok rahatsız olmuştur. Yıllardır severek ve başarılı bir şekilde yaptığı mesleğini yapma hakkı elinden alınmıştır.”

‘Mobbingler artırıldı, idari izinler verilmemeye başlandı’

Aslan’a yapıldığı iddia edilen hakaretler ve mobbingleri sorduğumuz Avukat Semra Kabasakal, şunları aktarıyor:

Görevden alınma sırasında kadın kimliğine hakaret edilmiştir ve kendisini görevden almak için mesnetsiz, kelime oyunlarıyla dört adet soruşturma açılmıştır. Ayrıca görevden alındıktan sonra da üç adet soruşturma açılmıştır. Bu soruşturmalar mobbing amaçlı açılmıştır. Kaldı ki 30 yıllık meslek hayatında Akdeniz Belediyesi’nde çok farklı siyasi partili Belediye Başkanları ile çalışmış ve hakkında hiçbir soruşturma açılmamıştır. Ama Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde ne garip ki bir sene içerisinde  yedi adet soruşturma açılmıştır. Bu soruşturmaların açılması için Vahap Seçer izin vermiştir. Ayrıca son zamanlarda mobbinglerin dozajı arttırılmış olup idari izin verilmemeye başlanılmıştır.”

8 Mart 2021, Vahap Seçer Kadınlar Günü kapsamında birtakım etkinliklere katılıyor. Seçer bu etkinliklerde yaptığı konuşmalarda kadın emeğine dikkat çekerek “Parkları, bahçeleri güzelleştiren, kültüre-sanata yön veren, mühendislik yapan, MESKİ’de kadın daire başkanlarımız, plan projeler yapan, Makine İkmal’de makineyle uğraşan, otobüsle, kamyonla, motorla uğraşan kadın. Sağlığa yön veren kadın. Bunu çoğaltabiliriz” diyor. Sabahat Aslan ise bu süreçte Seçer’in değindiği Makina İkmal’deki kadın olarak görev yapıyordu.
Kaynak: Mersinhaber.com

‘Fahiş fiyatlı firmalardan onarım atölyelerine…’

Kabasakal, Vahap Seçer’in uzlaşmaz ve kendi emriyle uygulanan mobbingleri görmezden geldiğini belirtiyor.

Peki tüm bu olayların başlamasının kaynağı olarak gösterilen ekonomik onarım ve bakımlar kimlerin çıkarını engelledi? Semra Kabasakal bu soruya şöyle yanıt veriyor:

Aslan göreve geldikten sonra kendisinden önce yapılan satınalmaların ve belediye atölyelerinin dışındaki firmalara yaptırılan tamiratların fiyatlarını incelemiş ve çok fahiş fiyatlarla yedek parça ve tamirat işi yapan firmalardan her türlü alışverişin yapılmasını yasaklamıştı. Kendisi görevden ayrıldıktan sonra kendisinin yasakladığı firmalardan tekrar alışveriş ve iş yaptırılmaya başlanmıştır.”

Basın açıklaması sonrası soruşturma…

MERÇEP 23 Mart’ta Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde Aslan’ın görevden alınmasına ilişkin bir basın açıklaması gerçekleştiriyor. Açıklamada yapılan usulsüzlüklere değiniliyor ve şunlar aktarılıyor:

“Aslan, kendisinden önce yapılan akaryakıt ihalesi yüzde 1 kırım ile alınmış iken kendisinin görev yaptığı 2020’de yüzde 13.35  kırım ve  2021 için de yüzde 11 kırım İle ihale alınmıştır. Kendisi görevden alındıktan sonra yapılan akaryakıt ihalesi yüzde 3 kırımla yapılmıştır. Kendisinden önce çalıştırılmayan araç takip sistemini çalıştırarak araçların yerinde ve verimli çalışması sağlanmış olup akaryakıt ihale kırımından ve araç takip sisteminin verimli çalışmasından araçların dönüşümünden, lastik, yağ ve yedek parçalarınnın verimli kullanımından kaynaklı ik yılda 100 milyonun üzerinde belediyeye tasarruf etmenin yanında atıl ve çürümeye bırakılan araçların bakım ve onarımı yapılarak belediyeye kazandırılmıştır.”

Basın açıklamasından sonra Sabahat Aslan hakkında soruşturma açıldı. Aslan’ın avukatı Kabasakal, açılan soruşturmaların usulsüzlüğü ve hukuksuzlukları hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.

‘İki kez maaştan kesme cezası’

Aslan’ı görevden aldırmak için açılan soruşturmalara ilişkin Yeşil Gazete’ye konuşan Semra Kabasakal soruşturmalara giden süreci ise şöyle anlatıyor:

“Belediye yönetiminden üst düzey bir yöneticinin talimatıyla kendi personeline gerçek dışı tutanak tutturuluyor. Bu tutanak bir sene Sabahat Aslan’dan gizlenmiş onun tutanak tutan personellerle ilgili disiplin süreci başlatması engellenmiş ve tutanak konusu Savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur.  Belediye bu tutanağın içeriğinin ve soruşturmanın süresi bakımından aynı soruşturmadan başka bir personele ceza vermez iken Sabahat Aslan’a iki defa maaştan kesme cezası vermiştir.”

‘Covid-19 karantinalarında internetten araç takibi cezası’

Kabasakal, akaryakıt tank ihalesi sürecinde yaşananlara ilişkin olarak da “Yapılan akaryakıt tank ihalesinin Covid-19 salgını nedeniyle tankların beton kaidelerinin Fen İşleri Daire Başkanlığı ve Muhtarlık Daire Başkanlıkları tarafından ihale sürecinde hazırlanmamasının cezasını Sabahat Aslan’a kasıtlı olarak vermiştir. Ama asıl suçu işleyen diğer dairelerin ifadelerine bile başvurulmamıştır” ifadelerini kullanıyor.

Sekiz yıldır bakımı yapılmamış ve 45 metre yükseklikte merdiveni olan itfaiye aracının bakımının yapılması için İzmir’deki servise gönderilmesi ve Covid-19 pandemisi nedeniyle internet üzerinden tamirat sürecinin izlenmesi konusu da Aslan’ın ceza almasına neden olan alaylar arasında bulunuyor. Kabasakal bu cezayı ise şöyle anlatıyor:

“Covid salgını nedeniyle bakım sırasında denetim için İzmir‘e gidilememiş ve bakım esnasında yapılan tüm iş ve işlemlerin video ve fotoğraflarla denetlenmesi nedeniyle ceza verilmiştir. Covid19 salgını nedeniyle bütün ülkeler internet aracılığıyla yönetildi… Ama Sabahat Aslan İtfaiye aracının bakım ve onarım aşamalarını internet aracılığıyla denetlediği için ceza yedi, ayrıca itfaiye yapılan bakımdan sonra sorunsuz bir şekilde çalıştırılarak teslim alınmıştır.”

İddiaların merkezindeki isimler yanıt vermedi

İddiaların kaynağında yalnızca Belediye Başkanı Vahap Seçer yok, ayrıca Seçer’in de bilgisi dahilinde olduğu belirtilen mobinglerin merkezinde Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Olcay Tok da bulunuyor. İddialarla ilgili aradığımız Seçer ve Tok ise konuya ilişkin yanıt vermedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.