Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriEkolojiManşetYerel

Tarsuslu köylüler çimento fabrikasına karşı direniyor

0

Haber: Abidin YAĞMUR

*

Adana merkezli bir şirketin Tarsus’a bağlı Yanıkkışla köyünde çimento fabrikası kurmak ve hammadde sahası açmak istemesi yöre halkının tepkisiyle karşılaştı. Yöredeki 11 köyün çimento fabrikasından etkileneceğini belirten yurttaşlar, köylerinde çimento fabrikası istemediklerini, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kapsamında gerçekleştirilen halkı bilgilendirme toplantısını bu nedenle yaptırmadıklarını tutanak altına aldı.

Tarsus’ta 11 köyü olumsuz etkileyeceği belirtilen Nutri Gıda A.Ş. tarafından kurulmak istenen çimento fabrikasına karşı halkın direnişi sürüyor.

ÇED Yönetmeliği‘nin dokuzuncu maddesi gereğince halkı yatırım hakkında bilgilendirmek, projeye ilişkin görüş ve önerilerini almak üzere proje sahibi tarafından projenin gerçekleştirileceği yerde halkın katılımı toplantısının düzenleneceği ilan edilmişti.

Bilgilendirme toplantısının Yanıkkışla köy kahvesinde gerçekleştirileceği ilan edilmişti; ancak toplantıya yöre halkının yoğun direnişi damga vurdu.

Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonu Başkanı Derya Demir ve komisyon üyesi avukatlar, MERÇED Başkanı Sabahat Aslan da toplantı için Yanıkkışla köyüne gitti.

Yanıkkışla ve civar köylerde yaşayan yurttaşlar şirket yetkililerini “Çimento değil temiz hava istiyoruz”, “İstihdam değil hayat istiyoruz”, “Temiz çevre, temiz hava, sağlıklı yaşam hakkımızı istiyoruz” yazılı pankartlarla karşıladı.

ÇED toplantısı için köye gelen şirket yetkilileri ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü yetkililerine toplantıya katılmayacaklarını ifade eden yurttaşlar, bu taleplerinin tutanak altına alınmasını istedi.

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan ve avukatların da aynı talebi dile getirmesi üzerine toplantının yapılmadığı tutanağa geçirildi.

Tutanakta, çimento fabrikasının yörede telafisi mümkün olmayacak zararlara neden olacağı belirtildi ve halkı bilgilendirme toplantısının yöre halkının projeye karşı olması nedeniyle yapılmadığı kaydedildi.

’11 köyü olumsuz etkileyecek’

Mersin Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Derya Demir, “Yapılmak istenen çimento fabrikası tarım ve hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı 11 köyü olumsuz etkileyecek. Orada yaşayan halkın direnişine rağmen bu ısrarı anlayamıyoruz. Yoksullukla mücadele eden köy halkının şimdi de bir çimento fabrikası yüzünden sağlığı tehlikeye atılacak ve halk geçim kaynaklarından mahrum bırakılacak. Oradaki o direniş gösteriyor ki halk sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının peşini bırakmayacak. Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonu olarak buna sessiz kalamayız, tüm süreci yakından takip edeceğiz ve yöre halkının talepleri doğrultusunda hukuki mücadelelerinde yanlarında olacağız. Temiz hava solumak, toprağının kirlenmemesini istemekten daha doğal bir hak olabilir mi? Halka rağmen, halka karşı yapılan her projeden acilen vazgeçilmelidir” dedi.

‘Halkın yanında olduk’

Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan da “Yanıkkışla ve çevre mahallelerimizi kapsayan, doğaya telafisi olmayan zararlar verebilecek Çimento Fabrikası ve Hammadde Sahaları Projesi’ne karşı çıkarak halkımızın direnişinin yanında olduk. Bu vesile ile toplantı gerçekleştirilemedi. Çevreye zarar verecek her türlü projenin karşısında olmaya, halkımızın ve doğamızın haklarını korumaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Dört köyün sınırları içinde

İyi Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz da çimento fabrikası projesini meclis gündemine taşıdı.

Kocamaz, “Ülkeyi 21 yıldır güya yöneten iktidarın maalesef çevre ya da doğa diye bir derdi yok. Yapılan doğa katliamlarını durdurmak bir yana, bilakis teşvik ediyor. Yaşanan o kadar katliam var ki saymakla bitmez. En son katliam girişimi de Tarsus’un Yanıkkışla, Koçmarlı, Çavuşlu ve Çokak köylerinin ortasına çimento fabrikası yapmaya izin vermek istemesi. Bu katliama dur demek zorundayız” dedi.

‘Beş bin dönüm orman arazisini tehdit ediyor’

Avrupa Birliği ülkelerinin kendi ülkelerinde yeni çimento fabrikalarına izin vermediğini ifade eden Kocamaz, “Çimento ihtiyaçlarını da üçüncü dünya ülkelerinden ve Türkiye’den tedarik ediyorlar. Türkiye’de halihazır çimento fabrikası sayısı 77. ve Türkiye çimento ihracatında Avrupa’da 1. Dünyada da 2.sırada. Yani bakmayın topraklarımızdan bir çakıl taşını vermem diyenlere. Taşlar tırlarla, vagonlarla ve devasa gemilerle gidiyor. Lütfen bu fabrikanın yapılmasını ve en az beş bin dönümlük ormanlık alanın yok edilmesine izin vermeyelim. Bölge insanı bu işten oldukça rahatsız. Onlara destek olalım ve hükümetin pervasızca göz yumduğu bu tür günahlarına ortak olmayalım” ifadelerini kullandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.