2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİEditörün SeçtikleriManşetTürkiyeYerel

Mersin’de 21 kata varan binalara onay: Vatandaş kararın iptali için imza topluyor

0
Mersin, Yenişehir, Abidin Yağmur,

Haber: Abidin YAĞMUR

*

MERSİNYenişehir’e bağlı Deniz Mahallesi’nde yapı yoğunluğunun 0.35’ten 0.90’a çıkarılması kararına karşı vatandaşlar, ülkeyi enkaz haline çeviren depreme işaret ederek 21 kata kadar çıkan binalara izin verilmiş olmasını protesto ediyor. Yurttaşlar, müstakil ve bahçeli yapıların öneminin deprem felaketinin ardından bir kez daha ortaya çıktığını belirtip imar değişikliği iptal talebini Yenişehir Belediyesi’ne iletmek üzere imza topluyor.

İmar planındaki değişiklik, genelde müstakil evlerin ve villaların olduğu bölgede 15 ila 21 katlı binaların yapılmasının önünü açtı. Deprem felaketinden sonra az katlı, müstakil binaların öneminin bir kez daha anlaşıldığını söyleyen mahalle sakinleri, “Depremin olduğu gün, insanlar apartmanlardaki evlerini bırakıp bizim mahallemize geldi. Evlerimizin yanında yüksek katlı binalar istemiyoruz” diyor. Mahalle sakinleri, yapı yoğunluğunu artıran imar değişikliğinin iptal edilmesi için imza topluyor.

Fotoğraf: Abidin Yağmur

Yenişehir’in kuzey kesiminde bulunan Deniz Mahallesi ve Kocavilayet Mahallesi bugüne kadar 0.35 yapı yoğunluğuna izin verilen nadir bölgelerden biriydi.

Yapı yoğunluğunun düşük olması nedeniyle bölgede genellikle vatandaşların kendi olanaklarıyla yaptıkları bahçeli, müstakil evler ile kooperatif veya özel şirketler eliyle yapılan villalar bulunuyor. Antik Kent, Emre Konutları, Palamut Kent, Zeytin Kent gibi villa sitelerinin bulunduğu bölgede çok katlı apartman şimdilik yok.

‘Müteahhitler, villa sahiplerine teklif sunmaya başladı’

Ancak bölgedeki yapı yoğunluğu, geçen aylarda AKP ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla 0.35’ten 0.90’a çıkarıldı. Bu plan değişikliğinin ardından bölgedeki birçok parselin imar durumu değişti.

Fotoğraf: Abidin Yağmur

İmar planının değişmesinin ardından mahalledeki birçok parselin sahibinin çok katlı bina projeleri için müteahhitlerle görüşmeye, müteahhitlerin de uygun arsaları birleştirmeye çalıştığı konuşuluyor. Bölgede daha önce 0.35 yoğunluk izni alınmış çok sayıda boş parsel var. Bu parseller üzerinde villa, müstakil ev planlayan arsa sahipleri, imar planının değişeceğini öğrenince projeleri yapmadı. Arsa sahipleri imar planı değiştiği için şu o an o parsellere 2 katlı değil, 15 ila 21 katlı bina yapma hakkını elde etmiş oldu. Mahallede iki katlı bina projesine başlamış bir arsa sahibi, imar planı değişince projeyi tadil ederek 5 kata çevirdi. Bu inşaat mahallede yüksekliğiyle göze çarpar belirginlikte.

Fotoğraf: Abidin Yağmur

Öte yandan mahallede müteahhitlerle arsa sahipleri arasında, parsel birleştirme pazarlıklarının başladığı konuşuluyor. Hatta bazı müteahhitlerin, Antik Kent adlı villa sitesinin bitişik parselinde çok katlı bir apartman yapmak için 4 villa sahibine “Sizin evlerinizi de proje alanına dahil edelim, evlerinizi yıkalım, size de kat payı verelim” teklifinde bulunduğu belirtiliyor. Benzer tekliflerin, cadde cepheli villaların sahiplerine yapıldığı da ifade ediliyor.

Mahalleli yüksek bina istemiyor

Mahalle sakinleri ise müstakil villalarını kat karşılığı yeni projelere vermeye de mahallenin boş parsellerine çok katlı apartman yapılmasına da karşı çıkıyor.

Mahallenin çeyrek asırdır kendi dokusunu oluşturduğunu, insanların nefes alabildiği bir mahalle olduğunu ifade eden mahalle sakinleri, dokunun yapılaşmayla bozulmasını istemiyor.

Fotoğraf: Abidin Yağmur

‘Deprem günü insanları misafir ettik’

Şu ana kadar onlarca mahalle sakininin imzaladığı metinde şu ifadelere yer veriliyor:

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yakın zamanda imar planında yapılan değişiklikle inşaat yoğunluğu birçok bölgede 0,35’ten 0,90’a çıkarılmıştır. 21 kata kadar da inşaat yapılmasına müsaade edilmiştir. Son yaşadığımız ve sürekli artçılarını da hissettiğimiz depremin çok katlı binalarda nasıl bir yıkıma neden olduğunu hep birlikte acıyla gördük. Bizler Deniz Mahallesi sakinleri, deprem sonrası birçok insanı daha güvenli olduğu için evlerimizde misafir ettik. Müstakil evlerimizin yakınında çok katlı bina yapılmasını istemiyoruz. Özellikle 17. Cadde ile 21. Cadde arasının yeniden değerlendirilip tekrar inşaat yoğunluğunun 0,35 olarak düzenlenmesini ivedilikle talep etmekteyiz. Zira insan hayatı her şeyin önündedir.”

Fotoğraf: Abidin Yağmur

Depremden sonra cazibesi arttı

Deniz Mahallesi, peş peşe yaşanan büyük depremlerin ardından binlerce Mersinlinin akınına uğramış. Mahalle sakinlerinden Hüsniye Çelik, “Bu bölgede müstakil evi olan herkes evlerinde birkaç aileyi misafir etti. Burada tanıdığı olmayanlar araçlarıyla buraya gelip araçlarında uyudular. Çünkü etrafta çok katlı bina yok. İnsanlar kendilerini burada güvende hissettiler. Bunun korunması lazım. Bu bölgede yüksek binalara izin verilmemesi lazım. Burada yapı yoğunluğunu 0.90’a çıkaran belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, merak ediyorum, depremin olduğu gün plazalarda mı uyudular yoksa buralara mı geldiler. İmza kampanyamıza ilgi yoğun. Yenişehir Belediye Meclisine katılarak talebimizi ileteceğiz” dedi.

Mersin’in Yenişehir ilçesinde son yıllarda 20 kat ve üstü yapılar yayılıyor. Yapılaşma, şehrin kuzeyindeki Deniz Mahallesi’ne doğru ilerliyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.