Hafta SonuManşet

Mersin Kadın Emeği Kollektifi ile hem Filmmor hem de Kollektif üzerine

0
Filmmor ve Mersin Kadın Emeği Kollektifi'ni Eytiş Karabulut, Özge Göncü ve Bediz Yılmaz ile konuştuk

Bu sene sloganı “Her kadının kendine ait bir cüzdanı olmasını düşleyen festvival” olarak belirlenen 12. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nin uğrak yerlerinden biri de Mersin. Mersin’de 5 ve 6 Nisan tarihlerinde Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda ücretsiz olarak kadın filmlerinin izlenebileceği Filmmor’u, festivali Mersin’e getiren Mersin Kadın Emeği Kollektifi ile konuştuk.

Mersin Kadın Emeği Kollektifi

Cuma akşamı İspanyol yönetmen Lorena Lluch’un 2012 yapımı filmi”İlk Yalan”ın gösteriminden önce Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Kampüsü’nde buluştuk kollektiften Özge Göncü, Eytiş Karabulut ve Bediz Yılmaz ile.

Filmmor ve Mersin Kadın Emeği Kollektifi'ni Eytiş Karabulut, Özge Göncü ve Bediz Yılmaz ile konuştuk

Filmmor ve Mersin Kadın Emeği Kollektifi’ni Eytiş Karabulut, Özge Göncü ve Bediz Yılmaz ile konuştuk

Filmmor’u Mersin’e getirmek için üç yıldır görüşmeler yaptıklarını ve bu sene bunda başarılı olduklarını belirten Özge Göncü, Mersin’de 2007 yılında hayata geçen Kadın Emeği Kollektifinin başta İstanbul, Hatay, Adana, Denizli ve Kocaeli olmak üzere 12 ilde çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

13 kadın emeğiMersin’de dördü kadın derneği olmak üzere 20 sivil toplum kuruluşunu da bünyesinde barındıran Mersin Kadın Platformu‘nun da yürütücüsü olan Kadın Emeği Kollektifi hiyerarşi barındırmayan bir yapı içinde öğrenci, ev emekçisi ve çalışan kadınlar ile ilgili faaliyetler yürütüyor.

Kadın kadına söyleşiler, deneyim paylaşımı ve film gösterimlerinin gerçekleştiği Kollektif 2 yılı aşkın bir süredir periyodu 2 ya da 3 aylık dönemlere tekabül eden “Kadın Emeği” dergisini de çıkarıyor. Üniversiteli kadınlar ise ilk nüshası Filmmor vesilesi ile görücüye çıkan “Mor Kampüs” bülteni ile kadınların mücadelesini aktarıyorlar.

Fimmor Mersin’de

12 yıldır kimliğinden taviz vermeden bağımsız bir şekilde faaliyetini devam ettiren Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali Mersin’e Kadın Emeği Kollektifi’nin yanısıra Mersin Üniversitesi Kadın Araştırmaları Merkezi (Merkam) , Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Akdeniz Belediyesi işbirliği ile geldi.

Festival broşürleri üniversite içinde kurulan standda dağıtıldı

Festival broşürleri üniversite içinde kurulan standda dağıtıldı

2 günde tamamı kadın yönetmenler tarafından çekilen kısa ve uzun metrajlı 19 filmi Mersin’li sinemaseverler ile buluşturmayı hedefleyen festivalde Kadınların Sineması (Women’s Cinema), Bedenimiz Bizimdir (Our Body is Ours!), Kendine Ait Bir Cüzdan (A Purse of Her Own)  ve Cins-iyet-ler (Sex-ual-ity) bölümleri bulunuyor.

Filmmor açılışında, Feride ve Bahar için “Kadınlar artık susmayacaklar, susmayacaklar” sloganı

Festivalin açılışı için Yeşil Gazete olarak biz de Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Kampüsü Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’ne gittik.

Festival açılışı sonrası Mersin kadın Emeği Kollektifi toplu halde

Festival açılışı sonrası Mersin kadın Emeği Kollektifi toplu halde

Saat 19:00’da başlayan açılış töreninde sırası ile Mersin Kadın Emeği Kollektifi’nden Tülin Şahin Okay, Filmmor ekibinden Melek Özman ve Mersin Üniversitesi Kadın Araştırmaları Merkezi (Merkam)müdürü Prof. Dr. Bahar Temel konuştu. Konuşmaların başlamasından önce Mersin Üniversitesi’nin ihmali sonucu hayatlarını trafik kazasında kaybeden Feride ve Bahar özelinde erkek egemen şiddete tüm kadınlar için bir dakika süren sessiz bir anma yapıldı. Sessiz anmanın bitimi ile birlikte, “Kadınlar artık susmayacaklar, susmayacaklar” ve “Feride ve Bahar’ı unutma unutturma” sloganları atıldı.

Konuşmaların ardından 2012 İspanya yapımı 24 dakikalık “İlk Yalan” (La primera golondrina) filminin gösterimine geçildi. Film gösteriminin ardından ise Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nin fuayesinde Nevit Kodalı Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinden yan flüt ve keman dinletisine geçildi.

Filmmor web sitesi: filmmor.org/

Filmmor Mersin gösterimleri facebook etkinlik sayfası

Mersin Kadın Emeği Kollektifi facebook sayfası

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

 

(Yeşil Gazete)
 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.