Merkez Bankası yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Buna göre yıl sonu enflasyon tahmini, yüzde 23,2’den yüzde 42,8’e yükseltildi. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu‘nun açıkladığı raporda, savaş nedeniyle Rusya pazarındaki kaybın, Avrupa Birliği‘ne artan ihracatla telafi edildiği belirtildi.
Kavcıoğlu’na göre ‘ekonomik faaliyetlerdeki iyileşme’ de devam ediyor. Rusya-Ukrayna savaşının küresel ekonomiyi emtia ve tedarik zinciri kanalları üzerinden etkilediğini belirten Kavcıoğlu “Arz ve tedarik sorunları henüz düzelme eğilimine girmedi. Ticaret ortaklarımızdaki büyüme beklentileri aşağı yönlü güncellenmekte. Dünyada manşet ve çekirdek enflasyon yüksek seviyelere ulaştı” dedi.
MB Başkanı: İstihdam artışının devamını bekliyoruz
Türkiye ekonomisine ilişkinse iyimser bir tablo çizen MB Başkanı, ekonomideki ‘büyüme’ye en büyük katkının sanayi ve hizmetlerden geldiğini, yatırım harcamalarının güçlü bir artış eğiliminde olduğunu söyledi.
Önümüzdeki dönemde istihdam artışının devamını beklediklerini belirten Kavcıoğlu, sürdürülebilir cari dengenin oluşturulması için uzun vadeli Türk lirası kaynaklarının yatırımlara, ihracata, kapasite artışlarına ve özellikle KOBİ’lere yönlendirilmesinin önemine vurgu yaptı.
Yıllara göre enflasyon tahminleri
Yılın ilk çeyreğinde küresel emtia fiyatlarındaki artışın enflasyondaki yükselişin ana belirleyicisi olduğunu söyleyen Kavcıoğlu Merkez Bankası olarak enflasyon tahminini ilişkin şöyle konuştu:
“Enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları 2022 sonunda yüzde 42,8, 2023 sonunda yüzde 12,9 ve 2024 sonunda yüzde 8,3 seviyelerine tekabül etmektedir. Bir önceki rapor dönemine göre Türk lirası cinsinden ithalat fiyatlarına bağlı güncelleme enflasyon tahminini 5,5 puan artırırken; gıda fiyatları varsayımındaki artıştan 2,8 puan katkı gelmektedir. 2023 yıl sonu enflasyon tahminini de yüzde 8,2’den yüzde 12,9’e yükselttik”
Enflasyonun kademeli olarak azalacağını öne süren Kavcıoğlu, yıl sonu ham petrol fiyatına ilişkin varsayımlarının 102,2 dolar olduğunu belirtti.
Liralaşma vurgusu
Kavcıoğlu ayrıca liralaşma stratejisinin Merkez Bankası’nın politika gözden geçirme sürecinin asli unsuru olduğunu ifade etti, “Çok yakın bir dönemde Para ve Kur Politikası metnindeki yol haritamız ile uyumlu olarak fonlama yapısında Türk lirası cinsinden kıymetlerin teminat olarak kullanımını ve talebini artırıcı ek adımlarımızı devreye alacağız” dedi.
‘Fiyat istikrarı en kısa sürede sağlanacak’
Kavcıoğlu, soru-cevap kısmında ise enflasyona ilişkin soru üzerine, kalıcı fiyat istikrarını en kısa sürede sağlayacaklarını belirterek, “Enflasyonun düşürülmesi noktasında adımlar atmaya devam ediyoruz. Tüm paydaşların üzerine düşeni yapması gerektiği bir dönemdeyiz. Buna sadece Türkiye’nin sorunu gibi bakmamak lazım. Şu an en önemli sorunumuz enflasyondur. Düşürülmesi noktasında tedbirler almaya devam ediyoruz. Biz para politikası araçlarını en iyi şekilde kullanmaya devam edeceğiz” yanıtını verdi.