ManşetTürkiye

Mektupla gelen şifre itirafı: Bu da “sehven”

0

ÖSYM, YGS’deki şifreli kopya iddiaları ile ilgili öğrencilere gönderdiği mektupta, sınavda “sehven” (yanlışlıkla) şifreleme yapıldığını kabul etti.

ÖSYM’nin şifre açıklaması, mektubun “Tüm adaylara verilen soru kitapçıklarında cevap seçeneklerinin dizilişi” başlıklı bölümünde yer aldı.

Mektupta şöyle denildi:

“Tüm adaylara verilen soru kitapçıklarında sorunun doğru cevap seçeneği rastgele biçimde değiştirilirken, diğer seçeneklerin yerleri de ratgele değiştirilmesi gerekirdi. Ancak, geliştirilen yazılım çalıştırıldığında her soru için rastgele verilmesi gereken değerler sehven sıralı olarak verildiğinden, oluşturulan soru kitapçıklarında bazı sorularda en büyük değerli seçeneğin hemen sağındaki seçeneğin doğru cevap olması durumu ortaya çıkmıştır.”

Mektupta ayrıca, “İstanbul Eyüp bölgesinde sadece kız öğrencilerin sınava girdiği okullar”la ilgili de açıklamaya yer verildi:

“Bu durum, söz konusu bölgede sınava girme talebini karşılayacak yeterli kapasite olmadığından ve bölgeye yerleşimde kız öğrencilere öncelik verilmesi nedeniyle ortaya çıkmış bir durumdur. ÖSYM’nin bu yolla sınavda hiçbir adaya üstünlük sağlaması asla söz konusu değildir.”

“YGS sınav sonuçları”yla ilgili olarak da mektupta yer bulan ifadeler şöyle:

“Bugüne kadar yapılan cevap kağıdı okumalarının sonuçları geçtiğimiz yıl yapılan YGS sonuçları ile mukayese edildiğinde normal dışı bir durumun olmadığı ve sınavın adil ve doğru yapıldığı gerçeğini ortaya koymaktadır.”

Öğrencilere hitaben yazılan mektubun son bölümünde ise üniversite sınavının ikinci ayağı olan LYS’de başarı dilekleri iletildi:

“Değreli öğrenciler, ÖSYM size hak ve adalet ölçülerinde modern çağın imkanlarını kullanarak bir sınav hazırlamış, yürütmüş ve değerlendirmelerini tamamlamıştır. Tüm bu süreçte sizleri rahatsız edecek hiçbir oluşum söz konusu değildir. Son günlerde sizlerin heyecan ve duyarlılığınızı harekete geçirmek üzere oluşturulan senaryoların hiçbir dayanağı yoktur. (…) Sizlere LYS’de başarılar dileriz.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.