Konya‘nın Karapınar İlçesi‘ndeki ‘Dünya’nın nazar boncuğu’ olarak bilinen, iki evreli volkanik patlamanın ürünü Meke Gölü‘nde su kalmadı. Haritadan silinme noktasına gelen gölün, Karapınar Atık Su Arıtma Tesisi, yer altı suyu veya Acı Göl’den yıllık 2,5 milyon metreküp su aktarılarak kurtarılması planlanıyor.
Meke, 5 milyon yıl önce volkanik patlamayla meydana gelen kraterin zamanla suyla dolması, 9 bin yıl önce ise gölün ortasında ikinci patlamanın olması ve buranın da suyla dolması sonucu oluşan maar göl özelliğine sahip. Yer altı su kaynaklarından beslenen ve suyu tuzlu olan Meke’nin ortasında, 50 metre yükseklikte volkan konisi bulunuyor.
Daha önce ortadaki koniyi çevreleyecek yükseklikte su bulunan Meke Gölü, 2000’li yılların başından itibaren kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama sonucu yer altı su seviyesinin her geçen gün azalması sonucu kurudu. Şu an haritadan silinme noktasına gelen gölü yeniden ‘Dünya’nın nazar boncuğu‘ haline getirmek için su taşıma planı uygulamaya konulacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nın yürüttüğü proje kapsamında göle yıllık 2,5 milyon metreküp su taşınarak, 1 metre yüksekliğinde su seviyesine ulaştırılarak eski görünüme kavuşturulması planlanıyor.
Doğal yollarla suyun geri gelmesi artık mümkün değil
Prof. Dr. Fetullah Arık, Meke Gölü’nün hem Türkiye’nin hem de dünyanın önemli jeolojik miras alanlarından olduğunu, göl kuruduğu için artık ‘Dünya’nın nazar boncuğu’ olarak nitelendirilen görünümünün kalmadığını belirterek şunları söyledi:
”İki evreli volkanik patlamayla oluşmuş ve o görmeye alışkın olduğumuz ‘nazar boncuğu’ görünümü maalesef şu an mevcut değil. Ocak ayı başında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nde konuyla ilgili birçok uzman kurumun katılımıyla Konya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, KOSKİ Genel Müdürlüğü, Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama, Araştırma Merkezi’miz de dahil bir toplantı gerçekleştirildi. Meke’nin, şu an mevcut kuraklık ve aşırı kontrolsüz yer altı suyu kullanım şartları altında doğal yollardan geri gelemeyeceği ön görüldü. Bundan sonra bölgedeki gerek yer altı suyu üretim kuyularından gerek Acı Göl’den gerek Karapınar Atık Su Arıtma Tesisi’nden sular alınarak Meke Gölü’ne takviyesiyle ilgili fizibilite çalışmasına karar verildi.”
Prof. Dr. Arık, Konya Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü‘nden oluşan ekibin de arıtılmış atık su tesisinden alınacak suyun bölgedeki ekosisteme etkilerini ve Acı Göl’ün bu projeden nasıl etkileneceğini araştırdıklarını kaydetti.