İklim KriziManşet

Çin ‘fırına’ döndü: Rekor sıcak dalgasının ortasında önlemler sıkılaştırılıyor

0

Çin, halka yardım fonları dağıtarak, bulutları tohumlayarak ve yeni tedarik kaynakları geliştirmeye çalışarak, rekor kıran bir sıcak dalgasıyla savaşıyor. Ülke yöneticileri yaşanan elektrik kesintilerini hafifletmek ve kuraklıktan dolayı dereye dönen Yangtze nehrinin havzasına daha fazla su getirmek için çabalıyor. 

İki aydan fazla bir süredir ülkeyi adeta bir fırına çeviren aşırı sıcaklar mahsullerin büyümesini engelledi, hayvancılığa büyük zarar verdi ve Çin’in güneybatısındaki hidroelektriğe bağımlı bölgelerdeki endüstri işletmelerin, evlere elektrik tedariki sağlamak için kapatılmasını gerektirdi

Çin, dünyanın başka bölgelerinde yaşanan ortalamadan daha yüksek sıcaklık artışlarına ve şiddetli sıcak dalgalarına maruz kalıyor. Önümüzdeki yıllarda bu tür aşırı hava olaylarının giderek çoğalması bekleniyor. Bu nedenle de iklim değişikliğine uyum çalışmaları ülke yöneticileri için daha da önem kazanıyor. 

Evlere, ofislere elektrik verebilmek için sanayi ara veriyor

Avustralya‘nın ulusal bilimsel araştırma enstitüsü CSIRO‘da araştırmacı olan Cai Wenju, mevcut sıcak dalgasının Asya‘nın çoğuna yayılan Batı Pasifik subtropikal yükseklerinden gelen “özel bir yüksek basınç durumundan” kaynaklanmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Geçen hafta, Çin’in güneybatı eyaleti Sichuan, evlere, ofislere ve alışveriş merkezlerine elektrik verebilmek için enerji yoğun metaller ve gübre üreticilerine operasyonları durdurma emri vermişti. Eyalet yöneticileri, elektrik tasarrufu için ayrıca devlet dairelerinde klimaları 26 C’den düşük olmayacak şekilde ayarlamalarını ve asansör yerine daha fazla merdiven kullanılmasını istemişti. Sichuan sınırındaki genişleyen Chongqing bölgesindeki birkaç şirket de üretimi askıya alacaklarını açıkladı. 

Çin başbakan yardımcısı Han Zheng,  State Grid Corporation‘ı ziyaretinden sonra Çin devlet medyasına,  bölge sakinleri ve kilit endüstriler için güç kaynağı sağlamak ve elektrik kesintilerini önlemek için daha fazla çaba göstereceklerini söyledi. 

Han, önemli projelerin inşasını hızlandıracaklarını, elektrik yükü yönetimini iyileştireceklerini ve kömürden elde edilen enerji ile yenilenebilir enerjinin ortak çalışmasını destekleyeceklerini de açıkladı. 

Özellikle sorun yaşayan eyaletlerde hava karardıktan sonra çeşmeler, ışık gösterileri ve ticari faaliyetlere ara verileceği de belirtildi.

Ortalama yağışlar yarı yarıya düştü

Hidroelektrik, Sichuan’ın güç kapasitesinin yaklaşık %80’ini oluşturuyor, ancak Yangtze ve kollarındaki azalan su akışı, sıcaklıklar 40C ve ötesine yükseldikçe artan klima talebini karşılayamıyor. 

Devlet haber ajansı Xinhua‘ya göre, Sichuan’daki ortalama yağış önceki yıllara göre %51 daha az. Bazı rezervuarlar da büyük nehirlerden gelen suyun yarı yarıya azalmasından sonra kurudu.

Yangtze nehri havzasındaki kuraklığın, kırsal kesimdeki insanlar ve hayvanlar için içme suyunun yanı sıra mahsullerin büyümesini de “olumsuz etkilediğini” bildiren Su Kaynakları Bakanlığı, bunun önüne geçebilmek için de eyalet yöneticilerini kuraklıktan etkilenen bölgelere geçici su transfer yapılması, yeni kaynakların geliştirilmesi ve boru şebekelerinin genişletilmesi planlarını yapmaya çağırdı. 

Dün, Çin’in en büyük hidroelektrik projesi olan Three Gorges barajının mansap arzını artırmak için de önümüzdeki 10 gün içinde su tahliyesini 500 milyon metreküp artıracağı belirtildi. Bu hafta oradaki su akışları, bir önceki yılın yaklaşık yarısı kadardı.

Maliye bakanlığı bu hafta, kuraklığın vurduğu bölgelerden bazı hayvanların geçici olarak başka yerlere taşındığını ve 300 milyon yuan (44.30 milyon $) afet yardımı sözü verdiğini söyledi.

Bulut tohumlama da yolunda gitmiyor

Hubei eyaleti ise, bulutlara yağışı teşvik etmek için kimyasal gümüş iyodür zerk etmek üzere sık sık uçak kaldırıyor. Yangtze’deki diğer bölgeler de “bulut tohumlama” programları başlattı, ancak bulut örtüsü çok ince olduğu için çok sayıda kurak alandaki operasyonlar beklemede kaldı.

Devlet medyası, Ulusal İklim Merkezi’nden alınan verilere atıfta bulunarak, Çin’deki sıcak dalgasının 64 gün boyunca devam ettiğini ve bunun tam kayıtların başladığı 1961’den bu yana en uzun süre olduğunu söyledi.

Ülkedeki 262 hava istasyonu 40C ve üzeri sıcaklıklar kaydetti, bu aynı zamanda en yüksek sayı. Sekiz istasyon ise 44C’yi gördü.

Merkez, Sichuan havzasında ve orta Çin’in büyük bölümlerinde yüksek sıcaklıkların 26 Ağustos’a kadar devam edeceğini tahmin ediyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.