Marmaray için tescilli yapılar mı yıkılacak?

Tarihi Göztepe istasyonunun yıkılacağı iddiasıyla bir daha gündeme gelen Marmaray hattı bağlantı inşaatlarında, Asya ve Avrupa’da hem bir kısmı tescilli olan istasyonlar hem de tren hattının geçtiği yoldaki ağaçlar tehlike altında.

Avrasya Ortak girişiminin 22.08.2008 tarih 12555 referans numarası ile verdiği cevap yazısının ekindeki iki sayfalık Listeye göre 29 İstasyon yıkılıyor, 6 adet istasyon binası korunmasına rağmen kullanım dışı kalacak, yerine yenisi yapılacak. Bu belgeye göre Göztepe istasyon binası yıkılmayacak, fakat istasyon işlevi kaybettirilecek.  Yıkılacak istasyonlar aradında Yeşilköy, Küçükyalı ve Suadiye  gibi istasyonlar; yıkılmayacağı iddia edilen fakat istasyon işlevini kaybedeceği söylenen istasyonlar arasında ise Feneryolui Göztepe, Erenköy var.

marmaray_yikiyor_3

marmaray_yikiyor_4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avrasya Ortak girişiminin 2008 tariinde  12555 referans numarası ile verdiği bilgi edinme başvurusu cevabına göre yıkılacak ve yıkılmayacak istasyonların listesi 

Üstelik Göztepe de dahil olmak üzere 12 istasyon İstanbul V Nolu Kültür varlıklarını Koruma Kurulu’nun 05.07.2010 tarih 2655 sayılı kararıyla 11i tescilli yapı olarak belgelendi.

Yıkım sadece Asya yakasıyla sınırlı kalmayacak. Sirkeci’den halkalı’ya kadar giden hat boyunca da tren istasyonlarının yıkılması planlanıyor.

Bir kısmı tarihi ve tescilli olan bu istasyonların yıkımıyla beraber, Marmaray hattının yol genişletme çalışmaları kapsamında da pek çok ağaç kesilecek. Geçtiğimiz haftalarda Yeşilköy, Florya ve Suadiye, Erenköy hatlarında belediye Marmaray yok genişletme çalışmaları gerekçesiyle bazıları 100 yıllık ağaçları kesilmiş, mahalleli ve vatandaşların tepkisi üzerine kesimler durdurulmuştu.

Kadıköy Kent Dayanışması’ndan Eymen Demircan, ağaç kesimlerinin özellikle son iki-üç haftada arttığını söylüyor : “Söğütlüçeşme bölgesinde arttı. Özgürlük parkı istasyonun olduğu yerdeki ağaçları kesmişler.”

Yaklaşık 10 gün önce hat boyunca ağaç kesimi tespiti yapmaya çalışan Dayanışma, Maltepe, Kartal ve Pendik hattında da birçok ağaç kesildiğini belirtiyor.

goztepe_small_
Göztepe İstasyonu

“Buralar endüstriyel demiryolu mirası olmalı”

Haydarpaşa Dayanışması’ndan Tugay Kartal ise Marmaray’ın tarihi yapılara ve doğal dokuya zarar vereceğini önceden beri bildiklerini, projeye karşı hukuk ve sokak mücadelesini başından beri sürdürdüklerini söylüyor. “Haydarpaşa Gebze ve Sirkeci Halkalı arası demiryolu hatlarının ve binalarının bir bütünlük içinde “endüstriyel demiryolu mirası” kapsamında koruma altına alınması için yapmış olduğumuz başvurular ülkemiz koruma literatüründe bu kapsamda bir hüküm bulunmadığından reddedilse de bazı yapılar için (köprüler- Üst geçitler) tescil ve koruma kararı çıkartmayı başardık. Umarım bir gece ‘kepçe takıldı’ diyerek bu tarihi taş köprüleri yıkmazlar.” İstasyonlara tescil kararı çıkardıklarını,aynısının da ağaçlar için mümkün olmadığını söyleyen Kartal, koruma kurullarından yaşlı ağaçlar için karar çıkmadığını belirtti.

Anadolu yakasında Anadolu Bağdat hattının bir parçası olarak Haydarpaşa Gebze arasında 27 adet gar istasyon ve durak tesisi mevcut. Bunlar: Haydarpaşa, Söğütlüçeşme, Kızıltoprak, Feneryolu, Göztepe, Erenköy, Suadiye, Bostancı, Küçükyalı, İdealtepe, Süreyyaplajı, Maltepe, Cevizli, Atalar, Kartal, Yunus, Pendik, Kaynarca, Tersane, Güzelyalı, Aydıntepe, İçmeler, Tuzla, Çayırova, Fatih, Osmangazi, Gebze. Bu gar ve istasyonlardan Haydarpaşa, Kızıltoprak, Feneryolu, Göztepe, Erenköy, Suadiye, Bostancı, Maltepe, Kartal Yunus istasyon binaları tarihi ve tescilli yapılar.

Marmaray kapsamında yıkılma tehlikesi olan istasyonlardan Rumeli demiryolunun bir parçası olan Sirkeci Halkalı arasında 18 adet gar istasyon ve durak bulunuyor. Bunlar: Sirkeci, Cankurtaran, Kumkapı, Yenikapı, Kocamustafapaşa, Yedikule, Kazlıçeşme, Zeytinburnu, Yenimahalle, Bakırköy, Yeşilyurt, Yeşilköy, Florya, Menekşe, Küçükçekmece, Soğuksu, Kanarya Halkalı.

(Gözde Kazaz/ Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR