ManşetTürkiye

Marmara’da kentler sağanak yağışa yenik düştü

0
Fotoğraflar: DHA

Marmara genelinde etkili olan şiddetli yağış nedeniyle dün (29 Kasım) pek çok ilde su taşkınları meydana geldi. İstanbul’da bir kişi hayatını kaybetti.

Marmara’da dün gün boyu etkili olan yağış sonrası dereler taştı, caddeler su altında kaldı. Bazı evlerde terlikler suların üstünde yüzüyordu. Sağanak yağış ve rüzgar nedeniyle İstanbul‘da bazı vapur seferleri iptal edildi.

İklim krizi Türkiye’deki sellerin olasılığını 10 kat artırdı
Kuraklığın ardından gelen ani sellerde sadece havanın değil toprağın da etkisi var

sel

İstanbul

İstanbul’da pek çok ilçe fırtına ve sağanak yağıştan etkilendi. Bir kişi fırtına dolayısıyla hayatını kaybetti. Metrekare başına 30-75 kg arası yağış düştü. Yağış nedeniyle oluşan sele ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi’nden (AKOM), “zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmayın” uyarısı yapıldı. Trafikte yüzde 87 yoğunluk yaşandı. Eyüpsultan, Sarıyer, Kartal, Bağcılar gibi ilçelerde su baskınları, toprak kaymaları ve çökmeler meydana geldi. AKOM’dan yapılan açıklamada şunlar aktarıldı:

“Sabah saatlerinden itibaren özellikle Avrupa Yakası genelinde etkili olan sağanak neticesinde İstanbul’un farklı bölgelerinde metrekareye 30 ila 75 kilogram aralığında yağış kaydedilmiştir. Yağışların Avrupa Yakası güney bölgeleri ile Anadolu Yakası genelinde akşam saatlerine (21.00) kadar kuvvetli şekilde etkili olmaya devam edeceği, ardından gücünü azaltarak gece saatlerine (01.00) kadar devam etmesi beklenmektedir.”

İDO yedi ve BUDO da beş olmak üzere toplam 17 seferin olumsuz hava koşulları sebebi ile iptal edildiği bildirildi. Ayrıca boğaz trafiği iki yönlü trafiğe kapatıldı.

[İklim Masası] Sel felaketleri, en çok kadın ve çocukları etkiliyor
Araştırma: İklim değiştikçe sel ve kuraklıklar daha sık olacak, daha uzun sürecek 

Kağıthane’de bir kişi hayatını kaybetti

İstanbul Valiliği, fırtınada bir kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Valilikten yapılan açıklamada, “Saat 02.44’te Kağıthane ilçesi Emniyet evleri mahallesi Büyükdere caddesinde direk devrilmesi sonucu yaralanan vatandaşımız kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmiştir” denildi.

Alibeyköy deresi taştı

DHA’nın aktardığına göre; sağanak yağışın etkisiyle İmrahor Mahallesi’nde bulunan Alibeyköy deresi taştı. Dere kenarında bulunan evleri ve bahçeleri su bastı. Evlerini su basan vatandaşlar çek pas yardımı ile suyu tahliye etmeye çalıştı. Evde bulunan eşyalar da kullanılmaz hale geldi. Göle dönen sokak ve bahçelerde ördeklerin yüzdüğü görüldü.

Öte yandan, bazı vatandaşların evleri geçtiğimiz aylarda yaşanan sel felaketinde de su basmıştı.

Yanlış kent politikaları iklim krizinin sonucu olan aşırı yağışları sele dönüştürdü 

Çanakkale Boğazı’nda suyun rengi değişti

Gece saatlerinde etkili olan sağanak nedeniyle dağlardan inen sel suları, Çanakkale Boğazı’nda suyun rengini değiştirdi. Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu’da gece saatlerinde etkisini artıran fırtına hayatı olumsuz etkiledi. Fırtına nedeniyle Çanakkale Boğazı ulaşıma kapanırken, boğaz hattındaki feribot seferleri ise zaman zaman fırtına nedeniyle geçici olarak ertelendi.
Karaya vuran dev dalgalar sahil kesimindeki iskele ve duvarlara zarar verdi.

Çanakkale’de, etkili olan sağanak yağmur nedeniyle dağlardan inen sel suları, Çanakkale Boğazı’nın bazı bölgelerinde denizin rengini kahverengiye döndürdü.

Bursa

Bursa‘nın Mudanya ilçesinde şiddetli yağış, hayatı olumsuz etkiledi. İlçe merkezine 14 kilometre mesafedeki turistik bölge Zeytinbağı (Tirilye) Mahallesi’nde etkili olan kuvvetli sağanak nedeniyle bazı ev ve iş yerlerini su bastı, birçok araç sürüklenerek zarar gördü.

Mudanya ilçesi Tirilye Mahallesi’nde metrekareye 55 kilogram yağmur düştüğü öğrenilirken bölgede bulunan dereler taştı, cadde ve sokaklardaki araçlar sular içinde kaldı. Vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ve arama kurtarma ekipleri sevk edildi.

Mahallede giriş katlarda bulunan birçok ev ve işyerini su bastı, araçlarda hasar meydana geldi.

Tirilye Mahallesi‘nde 5 yıldır esnaflık yaptığını söyleyen Alaattin Ocak, ”Çok büyük bir felaket, bütün her yer berbat durumda. Şu anda hiç bir tane cihazımız kalmadı. Mobilyalarımız, ürünlerimiz hepsi bitti. Ürünlerimiz gitti. Ne olacak şimdi? Hiçbir ürün yok. Benim her şeyim gitti. 5 yıldır burada esnafız, 5 sefer su bastı. Arka odayı su bastı dükkanımı su bastı. Bütün cihazlarım yandı” dedi.

Çalışmaları takip edip, incelemelerde bulunan Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, sudan kurtarılan bir kişinin hastaneye kaldırıldığını belirterek “Şu an 40’a yakın iş yeri ve evde ciddi anlamda hasar var. 20 araçta hasar var, can kaybımız yok. En fazla sevindiren haber de bu. Gece saat 01.00’den sonra çok şiddetli bir şekilde yağmur yağmaya başladı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi, Mudanya ilçe Belediyesi, BUSKİ, AFAD takip etmeye başladılar. Çalışmalarımız çok hızlı bir şekilde devam ediyor. 16 vatandaşımızı suyun içinden kurtardık, 1 vatandaşımızın hafif yarası vardı hastaneye kaldırdık, diğer vatandaşlarımızın sağlık durumları şu an iyi. Metrekareye 53 kilogram civarında bir yağış oldu, bu yağış sadece burada olmadı Bursa’nın diğer ilçelerinde de oldu, özellikle Ankara Yolu’nun kapanması söz konusu oldu. Bunların hepsi geride kaldı, yollarımız açık, hiçbir problem yok. Tek problemimiz Trilye Mahallesi’nde, bu sıkıntıyı da aşacağız” dedi.

Balıkesir’de 110 evi ve iş yerini su bastı

Altınoluk ve Şahindere mahallelerinde akşam saatlerinde yağmur nedeniyle Şahin Deresi taştı. Altınkum ve İkizçay mahallelerindeki bazı sokaklarda yoğun su birikintileri oluştu, birçok ev ve iş yerinin bodrum ve zemin katları suyla doldu.

Altınoluk Mahallesi’nde sağanağın neden olduğu taşkınlar nedeniyle 110 ev ve iş yerini su bastı.

Evlerinde mahsur kalan 11 kişi tahliye edildi. Rüzgarda sürüklenip, köprünün altına takılan balıkçı teknesi alabora olup, battı.

Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Kaz Dağları‘nda metrekareye 350 kilogram, Altınoluk Mahallesi’nde ise metrekareye 60 kilogram yağış düştüğünü açıkladı.

Sağanak sonrası derelerde taşkınlar oldu, 110 ev ve iş yerini su bastı.
Sabah saatlerinde sağanak etkisini azaltırken, hasar tespit çalışması başlatıldı.

İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.