İklim KriziKentManşet

Yanlış kent politikaları iklim krizinin sonucu olan aşırı yağışları sele dönüştürdü

0

İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizi nedeniyle değişen yağış rejimleri, dere yatakları çevresinde yapılaşma, ormansızlaşma ve bölgedeki bitki örtüsünün tahrip edilmesi, kentlerde yağmur sularını ememeyen beton ve asfalt yüzey miktarının artması, çarpık kentleşme, altyapısızlık, plansızlık gibi nedenler şiddetli yağışların sel felaketine dönüşmesinde bileşik rol oynuyor.

Karadeniz’de üç gündür etkili olan kuvvetli yağış sonrası birçok kentte cadde ve sokaklar göle döndü, birçok bölgede hallede su baskınları yaşandı.

Samsun ve Amasya‘da sel nedeniyle pazartesi günü (5 Haziran) iki kişi yaşamını yitirdi. Amasya’da selde kaybolan Zilal Şahin’i arama kurtarma çalışmaları ise devam ediyor. Sinop, Samsun ve Kastamonu‘nun bazı ilçelerinde ise dün (6 Haziran) eğitime bir gün ara verildi. Tokat’ta beş mahalleye ulaşımı sağlayan yol göle döndü.

Uzmanların uyarılarına rağmen dere yataklarındaki yapılaşma ve iklim krizi nedeniyle seller felakete dönüyor. Çevre mühendisleri, her yıl yaşanan sel felaketlerine dikkat çekerek “Ekolojik yıkım ve rantsal politikalar sürdükçe ne yazık ki benzer felaketleri her yağmur sonrası yaşayacağız” diyor.

Buna rağmen iklim krizini görmezden gelen karar alıcı ve politika yapıcılar, dere yatıklarını yapılaşmaya açmanın yanı sıra bitki örtüsünü tahrip eden ve ormansızlaşmaya neden olan projelere onay veriyor.

Tokat’ta yollar göle döndü

Tokat’ın Erbaa ilçesine bağlı Gökal beldesinde sağanakta menfezler tıkandı, derenin taşmasıyla 5 mahalleye ulaşımı sağlayan yolun bir bölümü göle döndü.

İlçeye 45 kilometre uzaklıktaki Gökal beldesinde önceki gün etkili olan sağanak yağış sonrası Kanlıca deresinde su seviyesi yükseldi. Yağmur sularıyla gelen ağaç parçalarıyla tıkanan menfez, derenin üstünden geçen yolun suyla dolmasına neden oldu. Kanlıca, Alparslan, Fatih Sultan Mehmet, Gaziosmanpaşa ve Kaplıca mahallelerine giden yol ulaşıma kapandı. Menfezlerin tıkanması sonucu ulaşımda aksamalar yaşandığı, can veya mal kaybı yaşanmadığı belirtildi.

Ordu’da metrekareye 100 kg yağış düştü

Ordu’nun İkizce ilçesinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle yollarda heyelanlar meydana geldi, tarım arazileri zarar gördü.

Aralıklarla yağan sağanakta, metrekareye ortalama 100 kilogram yağışın düştüğü ilçede derelerin debisi yükseldi. Yağışla birlikte cadde ve sokaklar göle döndü. Birçok noktada küçük çaplı heyelanlar oldu. Heyelanlar nedeniyle ilçeye bağlı Yoğunoluk, Devecik, Şenbolluk, Başönü ve Kaynartaş mahalle yolları ulaşıma kapandı. Bazı noktalarda fındık bahçeleri de zarar gördü.

Samsun ve Ordu’da taşımalı eğitime ara

Samsun ve Ordu’da sağanak yağış nedeniyle taşımalı eğitime dün bir gün ara verildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü‘nden yapılan açıklamada, Ayvacık, Salıpazarı, Ladik ve Terme ilçelerinde tüm okullarda, diğer tüm ilçelerde de bir gün süreyle taşımalı eğitim yoluyla gelen öğrencilerin idari izinli sayılacakları belirtildi.

Amasya’da heyelan

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Gökpınar köyünde etkili olan şiddetli sağanağın ardından heyelan meydana geldi. Taşova Kaymakamı Ahmet Gökcecik, yaptığı açıklamada, heyelan sonucu can ve mal kaybının yaşanmadığını belirtti.

İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.