İklim KriziKöşe YazılarıManşet

Marakeş’te iklim yürüyüşü ve umudun yükselişi: So-So-Solidarite! – Elif Cansu İlhan

0

Sivil Düşün AB Fonu desteği ile Yeşil Gazete adına Marakeş’e iklim zirvesini takip etmek üzere giden gönüllü muhabirimiz Elif Cansu İlhan‘ın People’s Climate March izlenimlerini paylaşıyoruz

Yazı ve Fotoğraflar: Elif Cansu İlhan

***

Sabahları acıktığı için haklı
Gününü kazanıp kurtardı diye güzel
Birçok çiçek adları gibi güzel
En tanınmış kırmızılarla açan
Bütün kara parçalarında
Afrika dahil*

Marakeş sokaklarını dün geceden yani 12 Kasım’dan beri artık Marakeş’ten bildirebiliyorum. Dün gece direk otele geldiğim, bu sabahta İklim Yürüyüşü’ne katıldığım için Marakeş hakkında hala çok fikrim yok ama insanları yardımsever ve şehir gerçekten ilginç.

Uçak yolculuğu boyunca insanlar birbirlerine COP için mi geldiklerini, COP’dan haberi olmayanlar da COP’un ne olduğunu sordu. Ben de bir kaç kez ne olduğunu, neden Marakeş’te olduğunu, neden 22 yazdığını anlattım.

Burada sokakta karşılaştığım insanların çoğu ne COP’tan ne yürüyüşten haberdar. Fas,COP için anladığım kadarıyla özenle hazırlanmış, yol boyunca uçak gövdesinden dergiye pek çok yerde zirvenin tanıtımı var. Resmi havayollarının görevlileri COP için geldiğinizi duyunca özel ilgi gösteriyor. Halk da konferansın içeriğinden ve ne için olduğundan çok haberdar olmasa da bu kadar insanın geliyor olmasından memnun.

39

Gece uçaktan inip, sabah bir miktar kaybolduktan sonra yürüyüşün başlangıç noktası “El Harti” stadyumuna gittim. Yürüyüş saati 14.00 denmişti, 13.00’da kalabalık yavaş yavaş toplanmaya başladı, 15.00 gibi de sokaklar bizimdi.

45

55

56

Daha önceki People’s Climate March fotoğraflarından hep renkli geçtiğini biliyordum ama tahmin ettiğimden çok daha eğlenceli ve yaratıcı bir ortam vardı.

50

37

47

Pankartlar ve sloganlar her zamanki gibi çok güzeldi ama umudun ve enerjinin boyutunu görmek için burada olmak gerekiyormuş. Pek çok ülkeden STK’ların ortak talepleri vardı. Neredeyse hepsinin ilk vurgusu “Ya şimdi Ya hiç” üzerineydi. Konuştuğum herkes -“Türkiye’de gazete kaldı mı ya? “esprisini de yaptıktan sonra- bu COP’un bir dönüm noktası olması gerektiğini ve bunun için baskı yapmaya geldiklerini söyledi ve “Bunu başarabilecek miyiz?” dediğimde hepsi “Tabi ki” dedi.

Birlikten gelen umut hissi herkesi sarmıştı, zaten favori slogan da tabi ki “So So solidarite!” . “People change, climate not” (İnsanlar değişir, İklim değil) da buradaydı, yenilerden de “Trump, keep it in the ground” (Fosil yakıtlar için kullanılan, “Keep it in the ground” (Yerin altında bırak) sloganının Trump versiyonu) vardı.

60

51

36

44

Gördüğüm en eğlenceli en güzel gruplar Marakeş’in yerel halkıydı. Yürüyüş boyunca melodik sloganlarla dans ettiler (Ne dediklerini yarın öğreneceğim). Yerel halkın sloganlarında Filistin’e destek ve sosyalizm de vardı. Marakeşli grupların neredeyse bütün öncüleri kadındı, kortejin çoğu da zaten kadınlardan ve kadın örgütlerinden oluşuyordu. Hepsi umutlu, güçlü ve kararlıydı.

34

Lesotho’dan gelen çiftçi kadınlar küresel ısınmanın hayatlarını nasıl etkilediğini, tarımda tek tipleşmenin kadını işsiz bıraktığını ve buna izin vermeyeceklerini anlattılar.

58

COP’a resmi olarak katılan WECF International’den Sacscha Gabizon, Houndras’ta öldürülen çevreci aktivist kadın Berta Caceres için ve öldürülen diğer aktivistler için buradan bir söz almadan gitmeyeceklerini anlattı.

WECF İnternational'den Sacscha Gabizon ile

WECF İnternational’den Sacscha Gabizon ile

Kadın hakları için Birleşmiş Demokratik Federasyon’dan Nora Ouchen, Fas’taki kadın hareketlerini ve ne kadar umutlu olduklarını anlattı.

Birleşmiş Demokratik Federasyon'dan Nora Ouchen ile

Birleşmiş Demokratik Federasyon’dan Nora Ouchen ile

65

Devrim ve umudun her zaman kadınların eseri olduğunu hissettim, hem de dünyanın her yerinde, Afrika hariç değil.

43

Yerel saat ile 19:00  gibi yürüyüş biterken kortejde karşılaşıp tanıştığım Greenpeace ekibi ile birlikte Fas gönüllüsü İsmail’in evine yemeğe gittik.

People's Climate March'ın sonunda İsmail'in evindeyiz

People’s Climate March’ın sonunda İsmail’in evindeyiz

Coğrafyam iyi olmadığı için emin değilim ama burası dünyanın öbür ucu ise dünyanın öbür ucunda evde hissederek günü tamamladım, çünkü; So-So-Solidarite!

*Cemal Süreya’nın “Üvercinka”sından bir bölüm

Elif Cansu İlhan’ın COP22 izlenimlerini zirveye özel açtığı blog adresi marakessokaklari.blogspot.com.tr/den de takip edebilirsiniz

68-elif-cansu-ilhan

 

Elif Cansu İlhan

Yeşil Gazete – Marakeş

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.