EkolojiManşetYerel

Manisa’da şimdi de taş ocağı tehditi

0

Türkiye’nin en verimli toprakları arasında yer alan Gediz Havzası’ndaki Manisa‘nın Salihli ilçesi jeotermal enerji santrallerinden sonra bu kez de kuvars ocağı tehditi altında.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ayar Kardeşler Madencilik Şirketi’nin yaptığı başvuruyu değerlendirerek karara bağladı. Bakanlık proje için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. Kararla şirket, Salihli’nin Karapınar Mahallesi’nde kuvars taş ocağı açabilecek. Bin 187 hektarlık ruhsat sahasının 23.5 hektarlık kısmında kuvars ocağı işletecek. Projeye, 8 milyon 450 bin TL bütçe ayıran şirket, yılda 80 bin ton hammadde çıkarabilecek.

Baraj havzasında

whatsapp-image-2023-12-19-at-11-06-11.jpeg

Hammadde ise yılda 20 kez gerçekleştirilecek patlatma ile çıkarılacak. Proje tanıtım dosyasına göre ocağın ömrü 42 yıl olacak. Ocağın faaliyete geçmesi durumunda saatte 16.29 kilogram, günde ise 130.32 kilogram toz havaya karışacak.

Salihli Çevre Derneği, ÇED kararını yargıya taşımaya hazırlanıyor. Artı Gerçek’e konuşan Salihli Çevre Derneği Başkanı Erdem Durmaz taş ocağının hem tarım alanlarına hem de insan sağlığına olası etkilerine dikkat çekti.

‘Tarım toprakları ve su kaynaklarına olumsuz etki yapacak’ 

Ocağa açılmaması için mücadele vereceklerini vurgulayan Durmaz, şunları söyledi: “Dünyaca ünlü, bereketli Gediz Ovamıza yapılan kötülükler her geçen gün artarak devam ediyor. Ağır metaller içeren jeotermal santrallere karşı mücadele verdiğimiz bugünlerde bir de insan sağlığına, verimli topraklarımızdaki bağlarımıza, meyve ağaçlarımıza, yeraltı su kaynaklarımıza olumsuz etki edecek, patlatma yöntemiyle çıkaracak oldukları kuvars madeni çalışmalarına başlıyorlar”.

Durmaz, kuvars ocağından yayılacak tozların başta akciğer hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa yol açacağını da dile getirdi:

“Madenin yerleşim yerine yakın olmasından dolayı geleceğimiz olan çocuklarımız açısından olumsuz etkileri tartışılmalıdır. Ekolojik sistemde 1’inci sınıf tarım arazilerinde özellikle üzümün başkenti olan Salihli’de büyük kalite kaybına, kalıntı problemlerine yol açacaktır. Ekolojik sistemimizi bozacaktır. İşleme anında çıkacak tozun yeraltı ve yer üstü sulara karışması insan ve hayvan sağlığını çok olumsuz etkileyecektir. Bu bağlamda çevre katliamı yapan kurum ve kuruluşlara nasıl mücadele veriyorsak çevreye duyarlı dostlarımızla bu maden sahasına da karşı mücadelemiz hem hukuk hem de dayanışma ile devam edecektir.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.