EkolojiManşet

Manisa OSB’deki yangın tesisin tamamı yandıktan sonra, 19’uncu saatinde kontrol altında

0
Manisa OSB yangın
Fotoğraf: DHA

Manisa‘da, Muradiye Organize Sanayi Bölgesi‘ndeki (OSB) bir fabrikada yaklaşık 19 saattir süren yangına müdahale ediliyor. Bir buçuk yıllık yığılmış plastik maddelerin üst kısımlarının eridiğini ancak alt kısmının yandığı belirtiliyor. Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Gürhan İnal “Üç katlı bina büyüklüğünde bir malzeme yığılmış, plastik olduğundan üzeri eriyip tabaka yapıyor ve alt tarafı yanmaya devam ediyor. Müdahalemiz sürüyor” ifadelerini kullandı. Öte yandan İnal, “Yangın şu an kontrol altına alınmış vaziyette, soğutma çalışmalarımız sürüyor. Tahminimizce 1,5 gün sürebilir. Çünkü üç katlı bina büyüklüğünde malzeme yığılmış” dedi.

‣ Kasten yangın çıkaran geri dönüşüm tesislerinin lisansları iptal edilecek
‣ Plastik bağımlılığının zehirli dumanı

Yunusemre ilçesi Muradiye Organize Sanayi Bölgesi‘ndeki geri dönüşüm ve demir çelik üretimi yapılan fabrikada dün saat 16.20 sıralarında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Fabrikada depolanan poliüretanın yanıcı olması nedeniyle ve rüzgarın da etkisiyle yangın hızla büyüdü ve fabrikanın idari binasına da sıçradı. Zaman zaman patlama seslerinin de geldiği tesisten yükselen siyah dumanlar, kentin pek çok noktasından görüldü.

İhbar üzerine olay yerine itfaiye, Manisa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığı (GAMER) ve sağlık ekipleri ile Orman Genel Müdürlüğü‘ne ait üç yangın söndürme helikopteri sevk edildi. Söndürme çalışmalarına İzmir Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi ve İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri de destek verdi.

DHA’nın aktardığına göre; ekipler alevlere havadan ve karadan müdahale etti. Bu arada geri dönüşüm tesisi çevresinde toplanan ve söndürme çalışmalarını izleyenler, tedbir amacıyla bölgeden uzaklaştırıldı.

Tesisin tamamı yandı

Havanın kararmasıyla, yangına sadece karadan müdahale edildi. 85 dönümlük arazi üzerine kurulu tesisin tamamı yanarken, itfaiyenin dikkati sayesinde, yüzlerce tavuk ve horoz yanmaktan kurtuldu. Ekipler, yangının ulaştığı kümesteki 350’ye yakın tavuk ve horozu, kırdığı duvardan tahliye etti, bir tavuk yangın nedeniyle hayatını kaybetti. Tavuklar, tesis çalışanları tarafından şirkete ait araçlarla güvenli bölgeye götürüldü. Yangının büyüklüğü, gün ağarınca ortaya çıktı, binlerce tonluk atık küle döndü.

‘İçeride 1,5 yıllık birikmiş malzemeler var’

Yaklaşık 17 saattir süren yangının, saat 09.30 sıralarında kontrol altına alındığına değinen İnal, “Yangın şu an kontrol altına alınmış vaziyette, itfaiye ekiplerimiz yangını çevrelemiş durumda. Büyük kepçeler istedik. Kepçelerle içeri girip, yığılı malzemeyi çekip, soğutarak devam edeceğiz. Uzun bir yangın olacak. Öyle gözüküyor. Çünkü içeride 1,5 yıllık birikmiş malzemeler gözüküyor. Çok ve yığılı olduğu için araçlarım dahi giremedi. Geceden beri yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Şu an da soğutma çalışmalarım devam ediyor” dedi.

‘Alt tarafı yanmaya devam ediyor’

Yangının çıkış nedeni üzerinde durduklarını ve henüz sebebinin belirlenemediğini dile getiren İnal, “İlk yangın plastik ürünlerin olduğu alanda çıkmış. Yangın, çok fazla köpük ve petrol kimyevi malzemelerin yer aldığı yığında statik elektrikten çıkmış olabilir. Oradaki çalışanlar da yangının birden büyüğünü söylediler. Yangın çıkınca kendilerini dışarıya zor atmışlar, bazı çalışanları da biz çıkardık. Şu an alevleri bastırdık, soğutma işlemi var. Tahminimizce 1,5 gün sürebilir. Çünkü 3 katlı bina büyüklüğünde bir malzeme yığılmış, plastik olduğundan üzeri eriyip tabaka yapıyor ve alt tarafı yanmaya devam ediyor. Müdahalemiz sürüyor” ifadelerini kullandı.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.