Manşet

Maltepe’de ağaç kıyımı: Bu kez gerekçe mesire alanını genişletmek

0
Kaynak: Evrensel, Onur Cingil

Türkiye’nin dört bir yanından gelen ağaç katliamı haberlerine Maltepe Başıbüyük’teki ormanlık alan da eklendi. Başıbüyük’te ormanlık bir alanda onlarca ağacın mesire alanını genişletmek için kesildiği iddia ediliyor. Daha önce mesire yeri için kesim yapılan alanda bir düğün salonu mevcutken, alana tekrar iş makineleri girdi.

Evrensel’den Özlem Songül Abayoğlu’nun aktardığına göre; Orman Genel Müdürlüğü’nün bünyesindeki alanda ne yapıldığına dair çevre halkı bilgi alamazken, bölgede keşif yapan Avukat Onur Cingil, büyük bir ağaç kıyımı olduğunu ve “İhaleyi mafya almış” söylentilerinin halkı tedirgin ettiğini, halkın bundan dolayı katliama karşı hukuksal işlemleri başlatmaya cesaret edemediğini söyledi. Buna rağmen ağaç katliamına karşı hassasiyet oluşması için eylemler yaptıklarını anlattı.

‘Neredeyse otoban gibi bir yol açılmış’

Alanın seyreltme adı altında 24 yıllığına kiralandığını belirten Avukat Onur Cingil ağaç katliamını şöyle anlattı:

“Alana girip baktığımızda seyreltme adı altında kiralanarak yapılan ağaç katliamını görmek mümkün. Girişten biraz ileride büyük bir alan neredeyse yok edilmiş. Zaten daha öncesinde, ormanın bir kısmına düğün salonu ve mesire alanı yapılmış. Ormanda bunlar mevcut. Geçtiğimiz günlerde başlanan ağaç kesme işlemleriyle beraber de yenileri yapılacak gibi duruyor.

Neredeyse otoban gibi bir yol açılmış. İlk baktığınızda kesim yapılan alanı sadece o kadar sanıyorsunuz ama daha da ileri gittiğinizde ağaçların kesilerek küçük bir aracın geçebileceği büyüklükte yol açıldığını görüyorsunuz. O yoldan gittiğimizde ise büyük dikdörtgen ya da oval şeklinde bir alanın kesilerek düzleştirildiğini ve bir yapı yapılması için hazırlandığını bariz bir şekilde gördük. Tahminimizce girişteki büyük alanla burayı birleştirecekler.”

‘Kim olduğumu söyleyemem’

Ormanın bu kısmının 2017’de ihaleye açıldığına fakat daha sonra durdurulduğuna değinen Cingil, “Ormanın içinde bir yere kadar ilerledikten sonra Orman Genel Müdürlüğü‘nün yasakladığı bölge olduğuna dair bir yazı ve orada geçişi engellemek için birinin beklediğini görüyoruz. Yazı bilgisayar çıktısı şeklinde. Bekleyen kişi oradan ileri geçemeyeceğimizi, yasak olduğunu söyledi bize. Neden geçemeyeceğimizi sorduğumuzda ise ‘Yangınları önlemek için giriş yasak’ dedi. Tekrar kim olduğunu sorduk ve ‘Kim olduğumu söyleyemem’ cevabını aldık. Üzerinde Orman Genel Müdürlüğü’nün personeli olduğunu belli eden bir kimlik ya da herhangi bir şey görünmüyordu” ifadelerini kullandı.

‘Bu işin aslı astarı ne?’

Orman Genel Müdürlüğü‘nün, ormanın bir kısmını 24 yıllığına kiraya verdiğini ve kiralayanların büyük bir ağaç katliamı yaptığını anlatan bölge halkından Sezgin Yurdakul, şunları aktardı:

“Kesimin sebebini Orman Genel Müdürlüğü’ne sorduğumuz zaman bize ‘Rutin bir ağaç seyreltme işlemi’ yapıldığı cevabını verdiler ama kesilen ağaçlar çok fazla. Belediye ise yetkileri dışında olduğunu söyledi. Kartal Orman İşletmesi’ni aradık, oradan da Kanlıca Orman İşletmesine yönlendirdiler. Kimi arasak bir başkasına yönlendiriyor ve kesin bir bilgi veren yok.”

Durumu öğrenmek ve ağaç katliamını engellemek için bölge halkının basın açıklaması ve eylem yaptığını söyleyen Yurdakul, “Bu işin aslı astarı ne? Vatandaş olarak net bir cevap almak istedik ve alamayınca da eylem hakkımızı kullanmaya karar verdik” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.