Maltepe Belediyesi’nin beton sevgisi

Çınar Mahallesi'ndeki Atatürk Parkı'nda önce mahalleye adını veren çınar ağaçları budandı ve buradaki kuşlar göçe zorlandı. Sonrasında ise belediye 'yenileme çalışması var' diyerek parkın etrafını kapattı. Park açılınca mahalle sakinleri beton park görüntüsüyle karşılaştı. 

Maltepe Belediyesi, Küçükyalı’da yer alan Çınar Mahallesi’nde bulunan Atatürk Parkı’ndaki yeşil alanları beton ile doldurdu. Mahalleye ismini veren çınar ağaçları ise sert bir şekilde budandı ve ağaçlardan geriye gövdelerinden başka bir şey kalmadı.

Mahallede yaşayanlar ise belediyenin ‘park yenileme’ adı altında yaptığı bu kıyımdan vazgeçmesini, dökülen betonun kaldırılmasını ve burada ekolojiyi tahrip etmeyen bir park yapılmasını talep ediyor.

‘Yaptık oldu anlayışına izin vermeyeceğiz’

Konuyla ilgili bir paylaşım yapan Doğanın Çocukları, “Maltepe Küçükyalı’da Çınar Mahallesi’nde bulunan Atatürk Parkı da her yeşil alanı betonlaştırma anlayışından nasibini aldı” ifadelerini kullandı.

Açıklamada “Yaptık oldu anlayışına izin vermeyeceğiz. Maltepe Belediyesi’nin bu yanlıştan bir an önce döneceğini ve bir açıklama yapacağını umuyoruz” denildi.

Sosyal medyada paylaşım yapan birçok kişi de #betonpark etiketi üzerinden tepkilerini dile getirdi ve parkın eski haline getirilmesini talep etti.

‘Mahalle sakinlerinin ve kuşların yaşam alanıydı’

Çınar Mahallesi’nden bir grup vatandaş ise konuyla ilgili bir açıklama kaleme aldı. Açıklamada “Burası geçtiğimiz yüzyılda yanı başından dere akan ve bostanların bulunduğu bir alandı. Yakın geçmişte ise mahallemize ismini veren çınar ağaçlarının yoğun olarak bulunduğu, çocuklar için bir oyun parkının ve havuzun olduğu, pek çok oturma bankıyla beraber, tüm mahalle sakininin, ötücü kuşların ve diğer canlıların yaşam alanıydı” ifadeleri kullanıldı.

Aynı zamanda parkın, çevrede daha geniş başka bir yapısız alan olmadığı için “deprem toplanma alanı” ilan edildiği hatırlatılan açıklamada parka yönelik müdahalenin çınar ağaçlarına yapılan sert budama ile başladığı belirtildi. Açıklamada bu budama sonrasında kuşların zorunlu olarak başka yerlere göç ettiği söylendi.

‘Parkın etrafını kapattılar’

Daha sonra ise Maltepe Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü bir yenileme projesi amacıyla parkı tamamen kapattı. Bu süreçte parkın içinde ne olduğunu görüntülenmesine izin vermeyecek demir levhalarla kapatıldığı belirtilen açıklamada “30 Nisan 2021 tarihinde, tam da sokağa çıkma yasağının başladığı gün, bu levhalar kaldırıldı ve parkımızın toprağına tamamıyla beton döküldüğü gördük” denildi.

Yapılan açıklamada “Kentimizin ve mahallemizin toprağına, suyuna, hayvanlarına, yaşam mekânlarına ve çevresine duyarlı bir vatandaş olarak bu yenileme projesine itiraz ediyoruz. Tüm canlılara -farklı ölçeklerde olsa bile- bir yaşam alanı kuran kentsel çevremizin, betonla kaplanarak, toprağın tamamıyla öldürülmesi kabul edilemez. Başka türlü bir kent peyzajı ve park anlayışı mümkün olmalı” ifadeleri kullanıldı.

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi ve su stresi uluslararası çatışmaların çıkması riskini artırıyor

Su stresi ülke içi gerginliklere ve sınırları aşan su kaynaklarını paylaşan ülkeler arasında çatışmalara yol açıyor.

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

EN ÇOK OKUNANLAR