Doğa Mücadelesiİklim KriziKentManşet

Mersin Çevre Platformu: Atatürk Parkı liman genişlemesi için yok edilemez!

0

Mersin Limanının Atatürk Parkı önlerine doğru genişlemesi projesiyle ilgili dava süreci devam ederken liman sahasında ve Atatürk Parkı önlerinde çalışmaların başladığı iddiası endişeye neden oldu.

Ekoloji aktivistleri, tarihi öneme sahip ve şehrin sembollerinden biri olan Atatürk Parkında yapılmak istenen liman genişlemesi projesine karşı çıktı ve kent sakinlerine parkın heba edilmesini önlemek için mücadele çağrısı yaptı.

Mersin Çevre Platformu (MERÇED), yaptığı bir basın açıklamasında Mersin Uluslararası Liman İşletmeleri (MIP) A.Ş.’nin dava süreci devam ederken liman sahasında ve Atatürk Parkı önlerinde derinleştirme ve deniz dibi temizliği çalışmalarına başlamasına tepki göstererek projenin hukuksuz ve antidemokratik olduğunu belirtti.

Liman A kapısı önünde bir araya gelen MERÇED üyeleri, ‘Havama, suyuma, toprağıma, denizime dokunma’ ve ‘Atatürk Parkı bizimdir, bizim kalacak’ sloganları attı.

Yapılan basın açıklamasında aktivistler, “Atatürk Parkı halkındır. Hukuksuz bir şekilde rant uğruna heba edilmesine izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Açıklamada “Yeryüzü iklim değişikliği ve çevre kirliliği gibi pek çok sorunla karşı karşıyadır. Gezegenimizin ormanları yok edilerek, havası, suyu ve toprağı kirletilmektedir. Atmosferdeki küresel ısınma artık iklim krizine dönüşmüştür. İklim krizine karşı önlem alınmazsa hepimizin geleceği tehlikededir” uyarılarına yer verildi.

‣ Mersin’in ‘denizle buluşan’ tek parkı için kentliler ayakta: Parkıma dokunma!

‘Yeşil alanlar korunmak yerine rant uğruna yok ediliyor’

Aktivistler, gelişmiş ülkelerin iklim krizinin risklerini azaltmak ve kirletilen çevreyi temizlemek için yeşil ve ormanlık alanlarını genişletme ve kirletici teknolojileri kurmamaya ve aşırı tüketmemeye karar verdiğini hatırlatarak, “Kentimizde dünyamızın ve ülkemizin yaşadığı iklim krizine karşı risklerin azaltılması için yeşil alanlarımız korunmak ve genişletilmek yerine rant uğruna yok edilmektedir” diye belirtti.

Mersin Çevre Platformu, Atatürk Parkı’nın Mersin’in akciğerlerini oluşturduğunu ve halkın sosyal olarak nefes aldığı bir alan olduğunu vurgulayarak, yapılacak liman genişletme çalışmaları nedeniyle Atatürk Parkının tamamen konteynerlerle dolacağına ve bu proje ile Atatürk Parkının tamamen ortadan kaldırılacağına dikkati çekti.

‘Proje, trafik yükü, hava kirliliği ve asbest getirecek’

Platform, projenin bilimsellikten uzak olduğunu ve kent yaşamına ciddi zararlar vereceğini belirterek, şunları kaydetti:

“Liman genişlemesi için yapılacak 176 bin metrekarelik sahanın dolgu malzemesi Mersin’e ait mahallelerde planlanan taş ocaklarından taşınıp getirilecek ve Atatürk Parkı önündeki denize dökülecektir. Kıyı dolgusu için 4 milyon 284 bin ton taş ihtiyacı, mahallelerdeki taş ocaklarından Atatürk Parkına 350 bin kamyonla taşınırken trafik yükü ve hava kirliliği yaratacaktır. Ayrıca projenin yapılabilmesi için denizin dibinden çıkarılacak asbest hepimizi zehirleyecektir.”

Aktivistler, projenin MIP şirketine rant kazandıracağının altını çizerek, “Atatürk Parkı halkındır. Hukuksuz bir şekilde rant uğruna heba edilmesine izin vermeyeceğiz. Mersin halkının karşı olduğu bu projeden MIP derhal vazgeçmelidir. Mersin halkını Atatürk Parkına sahip çıkmaya davet ediyoruz” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.