TürkiyeKoronavirüs SalgınıManşet

Mahkumlar isyanda: Silivri Cezaevi’nde salgından ölüyoruz

0
 

HDP Milletvekili, yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

Cezaevlerine zaten infaz yasası sonrası bir moral bozukluğu artı kantin ihtiyarlarının karşılanamaması ve ardından direnç düşüklüğü sonrasında Covid-19 vakalarının artması manidar.  Açık cezaevlerinin infaz yasası sonrası boşalması sonrası yemek kalitesinin düşmesiyle de bu vakaların arttığını görüyoruz. Birçok kişide ilk testler negatif çıkmasına rağmen sonraki testler pozitif çıkabiliyor.

7 kişilik koğuşlarda 45 kişi

Sadece test sayısına güvenilmemesi gerektiği ortaya çıkıyor. Koğuşlar arası yapılan değişimlerin bulaşımı artırdığını görüyoruz. Bu uygulama çok amatörce sonucu düşünülmeden yapılmış belli ki. Zaten koğuşlarda salgın başladığında durdurmak mümkün değil. 7 kişilik koğuşlarda 35 kişi kalırken karantinaya ayrılan koğuşlar dolayısıyla koğuşlar daha da artmıştı. 7 kişilik yerlerde 45 kişi kalıyor. Balık istifi şeklinde kalınan bu yerlerde salgını durdurmak mümkün değil. Adalet Bakanlığı ve Bakırköy Savcılığı halen bir açıklama yapmıyor. Birçok vaka olduğunu biliyoruz ama Adalet Bakanlığı ilk baştan itibaren hiç güven vermeyen bir şekilde bu olayı yönetiyor. Birçok vakayı biz haber verdik kamuoyuna. Bizden sonra Adalet Bakanlığı açıklama yapmak zorunda kaldı. Bu son yayılımlar konusunda da halen bir açıklama yok.

Mahpus yakınları tedirgin

Mahpus ve mahpus yakınları çok kötü bir psikoloji altında. Burada ölüyoruz diyen pek çok mahpusun bilgisi bana ulaştı. Mahpus yakınları, eşleri, çocukları, anneleri, babaları çok tedirgin, çok öfkeli ve karamsar bir şekilde beni arıyorlar. Orada ölüme terk edildiler diyorlar. Bu çok ağır bir psikoloji yetkilileri empati yapmaya davet ediyorum. Bir an evvel şeffaf bir açıklamayla gerçek sayılarla birlikte bir açıklama yapmaya davet ediyorum.

Gergerlioğlu Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e şu soruları yöneltti:

  1. Silivri Cezaevinde Covid-19 teşhisi koyulan mahpus sayısı kaçtır? Bu mahpuslardan kaçı yoğun bakımda kaçı entübe durumdadır? Silivri Cezaevi’nde Korona sebebiyle yaşamını yitiren mahpus sayısı kaçtır?
  2. Silivri Cezaevi’nde 7 kişilik koğuşta 45 kişinin kaldığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa salgın döneminde buna nasıl izin verilmiştir?
  3. Silivri Cezaevi’nde Covid-19 vakasını azaltmak için Korona semptomları taşıyan mahpuslara test yapılmadığı iddiası doğru mudur?
  4. Şu ana kadar test yapılan mahpus sayısı kaçtır? Bu mahpuslardan negatif çıkanların kaçına tekrar test yapılmıştır?
  5. Açık Cezaevlerinin boşaltılması sebebiyle cezaevlerinde yemek sorunlarının yaşandığı kalitesiz yemekler sebebiyle mahpusların dirençlerinin düştüğü ve Covid -19’a yakalandıkları iddiaları doğru mudur?
  6. İddialar her gün basında ve sosyal medyada dolaşırken Adalet Bakanlığı ve Bakırköy Savcılığının bir açıklama yapmamasının sebepleri nelerdir?
  7. Adalet Bakanlığı ailelerin tedirginliğini gidermek için herhangi bir tatmin edici açıklama yapacak mıdır?

 Gergerlioğlu cezaevindeki tutuklu ve hükümlüler ile ailelerinin kendisine ulaştırdığı mektupları da paylaştı. 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.